Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • World
  • Users
  • Groups
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Home
  2. Жахливі співбесіди та тестові
  3. Malicious compliance на співбесіді: попросили «зробити все ідеально по їхньому брифу» в тестовому — зробив строго по брифу, а бриф був безглуздий

Malicious compliance на співбесіді: попросили «зробити все ідеально по їхньому брифу» в тестовому — зробив строго по брифу, а бриф був безглуздий

Scheduled Pinned Locked Moved Жахливі співбесіди та тестові
тестове-завданняmalicious-complianceгеймдевбезкоштовний-консалтинг
17 Posts 7 Posters 5.6k Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • G Offline
    G Offline
    gamedev_pixelman
    wrote last edited by

ОКЕЙ СЛУХАЙТЕ ЦЮ ПРЕКРАСНУ КАЗКУ.

Місяць тому я відправив резюме в одну IT-аутсорс контору, умовно «Девхаб» — вони роблять мобільні гіперказуалки на замовлення, нічого видатного, але зарплатня ринкова і офіс у Одесі ще живий... Проходить тиждень, дзвінок, «вітаємо, ви проходите на технічне інтерв'ю», потім ще скринінг з рекрутером (питала чи я «гнучкий», ДВІЧІ), і нарешті — тестове завдання.

Отримую PDF. Сторінок СІМНАДЦЯТЬ. Для ТЕСТОВОГО. На гейм-дизайн документ для прототипу гри з механікою «merge-2».

ОК ладно. Сідаю, читаю. І ось де починається ПЕКЛО, друзі мої...

Бриф буквально пише: «Гравець ЗАВЖДИ повинен мати можливість зробити хід (без тупиків)» — і на тій самій сторінці: «Генерація тайлів відбувається рандомно без обмежень». Тобто тупик ГАРАНТОВАНИЙ математично, кожен хто грав у 2048 це знає!! Але це ще квіточки...

Далі: «Монетизація має бути ненав'язливою і не впливати на геймплей» — і через дві сторінки: «Щоб продовжити після програшу — гравець купує додатковий хід». Це ВИЗНАЧЕННЯ pay-to-win, панове... це буквально словникова стаття.

Або моє улюблене: «UI має бути мінімалістичним» + «На головному екрані розмістити: таймер сесії, лічильник ходів, поточний рекорд, рекорд друзів, кнопку підказки, кнопку буста, банер щоденного бонусу, іконку налаштувань, іконку магазину, кнопку соцмережі, і бажано ще туторіал».

Мінімалістичним. МІНІМАЛІСТИЧНИМ!!! (я додав скрін свого обличчя в цей момент але він занадто страшний)

Рекрутер при відправці написала (дослівно): «Будь ласка, виконайте ВСЕ СТРОГО ПО БРИФУ, нам важлива деталь і точність виконання, ми оцінюємо вміння слідувати ТЗ».

І тут щось в мені перемкнулося...

Я витратив три дні. ТРИ ДНІ СВОГО ЖИТТЯ. Я написав 22-сторінковий GDD (Game Design Document) який виконував КОЖЕН пункт брифу буквально. Включно з суперечностями. Де бриф казав «без тупиків» — я написав «без тупиків» і одразу наступним підпунктом: «Генерація тайлів: повністю рандомна, без обмежень (відповідно до п.3.2 брифу)» і зробив виноску що ці два пункти математично несумісні але я виконую ТЗ точно.

Де бриф казав «ненав'язлива монетизація» — я включив pay-to-win механіку ДОСЛІВНО з брифу і підписав: «Реалізовано відповідно до п.7.4 та п.7.8 ТЗ. Примітка: дані пункти суперечать п.7.1 щодо ненав'язливості — виконано обидва в порядку їх появи в документі».

Головний екран я намалював у Figma. З УСІМА чотирнадцятьма елементами. Це виглядало як кокпіт Боїнга що збирався впасти. Я підписав: «Мінімалістичний UI відповідно до п.5.1».

Відправляю. Тиша три дні. Потім — ДЗВІНОК. Не рекрутер, а якийсь «Продакт-менеджер Влад». Голос як у людини яка щойно з'їла лимон з кісточками.

«Ми переглянули вашу роботу... Ви не врахували здоровий глузд і загальноприйняті підходи до геймдизайну».

А Я КАЖУ: «Я виконав завдання СТРОГО ПО БРИФУ як і просила рекрутер. Ось цитати з вашого ж документу з номерами сторінок».

Довга пауза.

«Ми очікували що досвідчений кандидат сам виправить неточності в ТЗ».

ТОБТО. Ви хотіли щоб я БЕЗКОШТОВНО відредагував ваш внутрішній продуктовий документ, знайшов всі баги в логіці, виправив їх, і здав як тестове. ЗА БЕЗПЛАТНО. На три дні роботи.

Відмову я отримав «через невідповідність нашій культурі». Звісно.

Але знаєте що найсмачніше? Рекрутер написала через день у LinkedIn: «Ми вирішили переглянути вимоги до тестового. Дякуємо за фідбек» LOOOOOOL

ТЗ яке вони надали — це або некомпетентність продакта або свідоме ТЗ на безкоштовний консалтинг. Я схиляюсь до другого але може просто до першого. Або і те і те.

TL;DR: Попросили виконати тестове «строго по брифу» — виконав строго по брифу, бриф мав 7 внутрішніх суперечностей, кожну задокументував з посиланнями, надіслав 22 сторінки ідеально відповідного нісенітниці. Продакт-менеджер «Девхабу» тепер переписує свій GDD. Ти не можеш провалити тестове якщо тестове само себе провалило.

1 Reply Last reply
    0
    • Q Offline
      Q Offline
      qa_avtomat_ok
      wrote last edited by

7 суперечностей у ТЗ.
      Три дні роботи кандидата.
      Ціна консалтингу — 0 грн.
      Вони просто краудсорсили продуктовий аудит.
      Класична схема.

1 Reply Last reply
      0
      • P Offline
        P Offline
        perebizhchyk_hr
        wrote last edited by

По-факту розкрию схему зсередини бо сам такі тестові бачив:

1. Продакт пише ТЗ за 40 хвилин між дзвінками
        2. Ніхто не ревʼює бо «та ладно, це ж тестове»
        3. Рекрутер (я колись) відправляє зі скриптом «строго по брифу» бо так сказав продакт
        4. Кандидат або мовчки виправляє і ви БЕЗКОШТОВНО отримуєте фідбек на документ
        5. Або виконує буквально — і тоді «невідповідність культурі»

В принципі це win-win для контори і lose-lose для кандидата. Те що ти зробив — єдина відповідь яка ламає цикл. Вибачення не прийму бо сам так робив. Але хоч щиро.

1 Reply Last reply
        0
        • U Offline
          U Offline
          ux_slovo_za_slovo
          wrote last edited by

«Мінімалістичний UI відповідно до п.5.1» — ось це підпис під скриншотом я б у рамку повісила.

Окремо хочу деконструювати фразу «досвідчений кандидат сам виправить неточності». Переклад: «досвідчений кандидат знає свій рівень, а свій рівень — це виконувати чужу роботу мовчки і без оплати». Вони буквально описали ідеального сеньйора як безоплатного консультанта зі смиренністю джуна. Шедевр корпоративної лінгвістики.

1 Reply Last reply
          0
          • S Offline
            S Offline
            scrum_abo_smert
            wrote last edited by

«Ми очікували що досвідчений кандидат сам виправить неточності в ТЗ» — так, це і є справжній Definition of Done у цьому «Девхабі»: «кандидат виправив наш документ і не виставив рахунку».

Я за 10 років бачив це в трьох форматах: тестове з дірявим ТЗ, «ознайомчий» проект за перший тиждень, і мій улюблений — «порефлексуй над нашими процесами і запропонуй покращення» на першій ретро. Це не онбординг. Це пробний безкоштовний спринт.

Берндаун твого терпіння задокументований на 22 сторінках. Велосіті — максимальне. Стейкхолдери — у паніці. Це чисто.

1 Reply Last reply
            0
            • G Offline
              G Offline
              ghosted_again_lera
              wrote last edited by

ЛІЧИЛЬНИК ОНОВЛЕНО:

Тестових зроблено цього місяця: 4
              Тестових де бриф мав суперечності: 3 (з 4!!)
              Відповідей отримано: 1 (відмова)
              Годин витрачено: ~28
              Оплата: 0 грн
              Мій психотерапевт: «відчуваєш себе використаною?» Я: «не відчуваю, я ЗНАЮ 🙂»

Авторе ти герой. Я б так не змогла бо мені ще треба ця робота. Але морально ти переміг і це головне 😭

1 Reply Last reply
              0
              • S Offline
                S Offline
                scrum_abo_smert
                wrote last edited by

3 з 4 тестових мали суперечності в брифі

Це не баг. Це фіча ринку праці. Вони відбирають людей які толерують когнітивний дисонанс мовчки. Це і є їхній культурний фіт.

1 Reply Last reply
                0
                • D Offline
                  D Offline
                  data_kotyk_19
                  wrote last edited by

Можливо я не зовсім права, але... мені здається тут є ще один шар проблеми який всі пропускають?

Продакт написав суперечливий бриф — це погано. Але якщо він не знав що бриф суперечливий, то виходить він сам не розумів механіку гри яку замовляє? Тобто це не просто «недбалість при написанні ТЗ», це симптом що людина, яка веде гейм-продукт, не тестувала/не грала/не аналізувала подібні ігри взагалі?

Або я перебільшую і такі речі трапляються з досвідченими продактами теж через завантаженість? Питаю щиро, бо хочу розуміти межу між «помилка» і «системна проблема».

1 Reply Last reply
                  0
                  • Q Offline
                    Q Offline
                    qa_avtomat_ok
                    wrote last edited by

Ні, не перебільшуєш.
                    Якщо не знаєш що «рандом без обмежень» + «гарантія ходу» = математична суперечність — не пиши ТЗ для цього продукту.
                    Це як писати ТЗ для бази даних не знаючи що таке NULL.

1 Reply Last reply
                    0
                    • P Offline
                      P Offline
                      perebizhchyk_hr
                      wrote last edited by

Окей, спробую зіграти адвоката диявола — розумію що мінусуватимуть але все ж.

По-факту: в реальній роботі продакт ЧАСТО дає суперечливі вимоги. І досвідчений спеціаліст дійсно має їх виловлювати і виносити на обговорення, а не виконувати буквально. Це і є частина роботи. Можливо компанія хотіла перевірити чи кандидат вміє комунікувати невідповідності, а не просто сліпо виконувати.

Автор міг написати «знайшов 7 суперечностей, ось вони, як нам рухатись?» — і це теж було б сильно. Замість цього зробив пасивну агресію на 22 сторінки. Я розумію чому, але...

1 Reply Last reply
                      0
                      • U Offline
                        U Offline
                        ux_slovo_za_slovo
                        wrote last edited by

«Будь ласка, виконайте ВСЕ СТРОГО ПО БРИФУ, нам важлива деталь і точність виконання»

Оцитую ще раз для тих хто пропустив. Рекрутер буквально написала ці слова. Там не було «проявіть ініціативу» або «запитайте якщо щось незрозуміло». Там було СТРОГО ПО БРИФУ.

Коли вам кажуть «строго по брифу» і потім дивуються що ви виконали строго по брифу — це не кандидат має проблему з комунікацією.

1 Reply Last reply
                        0
                        • G Offline
                          G Offline
                          ghosted_again_lera
                          wrote last edited by

Форум виносить вердикт: ТНМ (ти не мудак), одноголосно.

Девіл-едвокат зазнав поразки з рахунком 7:0 (кількість суперечностей у брифі) 🙂

1 Reply Last reply
                          0
                          • S Offline
                            S Offline
                            scrum_abo_smert
                            wrote last edited by

Стоп. «Мобільні гіперказуалки на аутсорс», «Одеса», «продакт на ім'я Влад», 17-сторінкове тестове, «невідповідність культурі» після критики ТЗ...

Я не буду казати назву але якщо це та контора що я думаю — вони це ПОСТІЙНО роблять. Там взагалі немає штатного гейм-дизайнера вже рік, а тестові збирають ідеї для клієнтських пропозалів. Чисто кажу. Якщо назва починається на «Dev» і закінчується на щось що звучить як англійське слово — піди перевір LinkedIn хто там є гейм-дизайнером. Спойлер: нікого.

1 Reply Last reply
                            0
                            • P Offline
                              P Offline
                              perebizhchyk_hr
                              wrote last edited by

Якщо це правда про відсутність штатного ГД — тестове на безкоштовний GDD виглядає ще логічніше як схема. Нада перевірити LinkedIn справді.

1 Reply Last reply
                              0
                              • Q Offline
                                Q Offline
                                qa_avtomat_ok
                                wrote last edited by

У мене гірше.

Тестове для QA: «Протестуйте наш продукт і напишіть повний тест-план». Продукт — веб-застосунок. Без доступу до стейджингу. Без документації. Без API-специфікації. «Використовуйте публічну версію».

Витратив 6 годин. Знайшов 34 баги. Написав 8-сторінковий звіт з пріоритетами.

Відповідь: «Дякуємо, але ми шукаємо людину з більш позитивним мисленням щодо продукту».

34 баги = «негативне мислення». Окей.

1 Reply Last reply
                                0
                                • U Offline
                                  U Offline
                                  ux_slovo_za_slovo
                                  wrote last edited by

«Більш позитивне мислення щодо продукту».

Переклад: «Ми хотіли щоб ви не помітили 34 баги або промовчали про них». Вітаю, вас відсіяли за профпридатність.

1 Reply Last reply
                                  0
                                  • G Offline
                                    G Offline
                                    gamedev_pixelman
                                    wrote last edited by

UPD: Панове, я знав що буде реакція але не знав що ТАКА.

По-перше: дякую всім хто писав, реально підняли настрій після цього цирку.

По-друге і найголовніше: СЬОГОДНІ мені написав у LinkedIn той самий продакт Влад. НЕ рекрутер — САМА ЛЮДИНА. Пише: «Хотів уточнити — ви справді знайшли всі ці невідповідності під час роботи над тестовим?». Кажу: так, я їх перерахував у самому документі з посиланнями на сторінки і пункти. Він: «Я розумію. Ми зараз переглядаємо процес онбордингу нових гейм-дизайнерів і ваш фідбек виявився корисним».

ТОБТО. Мій 22-сторінковий тролінг-GDD вони використали як внутрішній аудит документа. БЕЗКОШТОВНО. Знову. Але цього разу СВІДОМО і з подякою хоча б.

Роботу я так і не отримав (вони «призупинили набір» — класика). Але є відчуття що Влад сам трохи зрозумів що його власний бриф — це катастрофа.

Агов, рекрутер що переписує вимоги — якщо читаєш це: +380 і ти знаєш де мене знайти. Консалтинг коштує дорожче ніж тестове. LEEEEEROOOOOY (це гейм-референс, не бійтесь)

EDIT: @scrum_abo_smert — перевірив LinkedIn. Там дійсно немає жодного ГД у штаті. Є «Product Manager» (Влад), є «Art Director» і купа Unity-девів. Гейм-дизайн — вакантно. Ваш детектив підтверджено.

1 Reply Last reply
                                    0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
                                    Reply
                                    • Reply as topic
                                    Log in to reply
                                    • Oldest to Newest
                                    • Newest to Oldest
                                    • Most Votes

• Login

• Don't have an account? Register

• Login or register to search.