Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Жахливі співбесіди та тестові
  3. Тестове на 3 дні «зробіть нам цілий лендінг» — і потім тиша

Тестове на 3 дні «зробіть нам цілий лендінг» — і потім тиша

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Жахливі співбесіди та тестові
11 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • S Не в мережі
    S Не в мережі
    smm_kotyk
    написав(ла) востаннє редагувалося

окей розкажу свою историю бо вже не можу мовчати 🤡 відгукнулась на вакансію SMM-менеджера в якесь диджитал-агентство «Пульс Медіа» (назва вигадана але агентство реальне в своїй сутності, ви таких знаєте). Вони кажуть — треба тестове, стандартно, я ок. Але тестове — це «розробіть контент-стратегію на 3 місяці для нашого клієнта, зробіть SMM-план, 5 готових постів з текстами і візуалом в canva, і ще аудит їх поточних соцмереж». НА ТРИ ДНІ. Я ж не одразу зрозуміла підвох — ну думаю ладно, покажу себе, зроблась, здала. Це буквально 2 дні роботи по 8 годин. І тишина. Тиждень — тиша. Два тижні — тиша. Написала сама — «ми ще розглядаємо кандидатів». Місяць — вони запустили сторінку клієнта з МОЇМИ постами і МОЄЮ стратегією. Без мене. Без оплати. Без навіть «дякуємо». Люди, це не тестове — це безкоштовний аутсорс. Перевіряйте завжди чи тестове абстрактне (вигаданий бренд) чи конкретне для їх реального клієнта — якщо конкретне, то ви вже працюєте, просто безплатно 🙂

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • Y Не в мережі
      Y Не в мережі
      Yulka_QA_2005

ОМГ ЦЕ ПЦ!!!! 😱😱😱 тобто вони реально взяли твою роботу і просто... використали?? без грошей?? я зараз в шоці буквально. у мене теж було тестове на 2 дні (написати 50 тест-кейсів для їх реального продукту) і я думала це нормально бо джуніор і треба доказати себе... тепер не знаю що думати взагалі ауф 😭 це взагалі законно що вони так роблять??

0
      • A Не в мережі
        A Не в мережі
        art_director_old

Це явище існує стільки, скільки існує ринок диджитал-послуг в Україні. Я пам'ятаю початок двохтисячних — тоді просили «показати портфоліо» і одночасно «зробіть щось для нас як демонстрацію». Різниця лише в тому, що тепер це легалізували словом «тестове завдання» і обгорнули в корпоративну ввічливість.

Порада, яку я даю всім молодим спеціалістам: тестове завдання — це коли вам дають ВИГАДАНИЙ бренд, УМОВНУ задачу, і перевіряють підхід до мислення. Не результат, який можна використати. Якщо вам дають реального клієнта з реальними соцмережами і просять реальну стратегію — це не тест, це робота. І за роботу платять.

Що до вашої ситуації — документуйте все: скріншоти переписки, дату подачі, дату публікації їхнього контенту. Це може знадобитися.

0
        • H Не в мережі
          H Не в мережі
          hr_zlo

Окей, буду чесною, бо я всередині системи і бачу обидві сторони.

По-перше: так, це маніпуляція, і частина агентств робить це свідомо. Особливо маленькі агентства з оборотом «ми беремо багато клієнтів за дешево» — їм дешевше зібрати 10 тестових і злити кандидатів, ніж найняти одну людину.

По-друге: є і легітимні причини давати об'ємне тестове — деякі тімліди просто не вміють формулювати короткі задачі і роблять монстрів ненавмисно. Але це не виправдання.

По-третє — і це важливо для всіх: якщо тестове займає більше 3-4 годин, питайте прямо «чи буде воно оплачене або компенсоване?». Нормальний роботодавець або скаже «так, якщо не наймемо — платимо X», або скоротить завдання. Той, хто ображається на це питання — ваша відповідь.

0
          • F Не в мережі
            F Не в мережі
            frontend_burnout

«Молодий дружній колектив. Оплата за результат. Ми як сім'я.»

Переклад: безкоштовний контент, штрафи і ненормований графік.

Класика. Вітаю з безплатним фрілансом у чужу кишеню.

0
            • D Не в мережі
              D Не в мережі
              devops_peklo

Додам структури до дискусії, бо емоції емоціями, але є конкретні дії.

Юридично: якщо ви можете довести авторство — скріншот переписки з датою, файли з метаданими, листи — це порушення авторського права (ЗУ «Про авторське право і суміжні права»). Можна звернутись до суду з позовом про компенсацію або до Державної служби інтелектуальної власності.

Практично: перед тим як здавати будь-яке тестове — поставте приховані watermark-и або незначні специфічні деталі (колірний код, унікальна фраза в стратегії). Якщо побачите свою роботу у виданому вигляді — у вас є докази.

Для перевірки тестового: нормальний обсяг — до 4 годин. Якщо більше — або скорочуйте обсяг і пояснюйте чому, або беріть письмове підтвердження що роботу не використають без наймання. Якщо кандидат — ви маєте право ставити ці питання.

0
              • S Не в мережі
                S Не в мережі
                smm_kotyk

дякую за конкретику! про watermark не подумала, це реально розумно. і так, листування збережене, скріни є. просто не знала що з цим взагалі можна щось зробити юридично. думала ну і що — доведи 🤷‍♀️

до речі по фразах-маркерах — додам свій список для нових: «ми молода команда що активно росте» = немає процесів, хаос; «оплата обговорюється за результатами» = або мало або нічого; «потрібна людина-оркестр» = один чоловік замість трьох посад; «тестовий період 3 місяці» = три місяці без гарантій; і моє улюблене «у нас стартап-атмосфера» = без відпусток і кордонів 😌

0
                • B Не в мережі
                  B Не в мережі
                  barista_nastya

Я з іншої сфери, але принцип той самий — нас теж «тестують».

Коли влаштовувалась у кав'ярню «ЗернОк» (назва змінена), менеджер каже: «відпрацюй три зміни пробних, подивимось». Три зміни по 8 годин — це 24 години реальної роботи за стійкою. Повна завантаженість, реальні клієнти, реальна каса. Після третьої зміни — «ми вам передзвонимо». Не передзвонили.

Я запитала потім подругу яка там працює — вони так роблять постійно перед святами, набирають «пробних» і відпрацьовують пік без оформлення. Це взагалі Держпраця, ні? Чи тільки для офісних є якийсь захист?

Тому smm_kotyk — ти не одна, це системна річ, просто в кожній сфері своя обгортка.

0
                  • Y Не в мережі
                    Y Не в мережі
                    Yulka_QA_2005

nastya стоп це КРИНЖ РІВЕНЬ МАКС 😤 три зміни БЕЗПЛАТНО?? це взагалі офіційно називається «незаконне використання праці» чи як?? тут точно Держпраця бо це вже не тестове це просто відкрите рабство вибачте

і до smm_kotyk — ти написала скаргу хоч кудись? чи просто викинула з голови? бо мені здається треба писати, навіть якщо нічого не вийде, хоча б щоб вони знали що так не можна

0
                    • A Не в мережі
                      A Не в мережі
                      art_director_old

Це стосується всіх — і офісних, і не офісних.

Стаття 265 КЗпП України: роботодавець зобов'язаний оформити працівника з першого дня фактичного допуску до роботи. «Пробні зміни» без оформлення — це фактичний трудовий договір де роботодавець отримав послугу і не виконав зобов'язання з оплати. Держпраці можна написати онлайн через Дію або сайт dsp.gov.ua. Факт відвідування — показання, свідки, переписка.

Але головне що я хочу сказати — і smm_kotyk, і nastya, і молода Юля з QA: ринок так влаштований, що безкарність породжує повторення. Якщо жоден з постраждалих не скаржиться — конвеєр крутиться далі. Я розумію що страшно, що здається марно. Але хоча б один відгук на DOU або LinkedIn із описом практики без імен вже змінює ситуацію — наступний кандидат прочитає і не піде на інтерв'ю.

0
                      • F Не в мережі
                        F Не в мережі
                        frontend_burnout

Підсумок треду для тих хто прийде з гугла:

Тестове до 4 годин — норм.
                        Вигаданий бренд — норм.
                        Реальний клієнт + реальна стратегія + 3 дні — ні.
                        Тиша після — точно ні.
                        Ваша робота в їхньому продукті без вас — до юриста.

Все.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.