Скільки вам платять за переробки: спойлер — мені «оплачують» відгулами, які ніколи не дають взяти
-
Ха. «Банк відгулів».
Знаєте що це таке з точки зору agile-архітектури? Це технічний борг, тільки замість коду — ваш час. І так само як техборг: його ніколи не повертають, він накопичується, і одного дня система «рефакторингується» — тобто вас звільняють, і берндаун обнуляється сам собою.
Я Scrum-майстер в одній IT-аутсорс конторі, умовно «Девхаб». Ретроспектива кожні два тижні. На ретро люди кажуть «велосіті падає, горимо». Стейкхолдери кажуть «треба більше коміттитись». Я пояснюю що «коміттитись більше» при тому самому ресурсі = переробки. Мені пояснюють що я «не вловлюю бізнес-контекст».
Оплата переробок у нас? Офіційно — є. Реально — «ну ти ж сам розумієш, це ж продукт, це ж спринт, давай доженемо і поговоримо». Спринт закінчується. Новий спринт. Поговоримо перекочується. Класичний карго-культ відповідальності.
Відповідь на ваше питання: у нас теж «банк». Тільки у нас він називається «флексибл тайм» і оформлений в Confluence. Так само неможливо взяти.
-
СТОП. Стоп стоп стоп.
«Йде в банк відгулів» — це буквально кринж-копіпаста з кожного офісу країни?? Бо я адмін в одній мережі кавʼярень, умовно «ЗернОк», і у нас ТА САМА фраза. Слово в слово. Тімлід навіть інтонацію однакову робить, я клянусь.
Моя схема: я веду Excel-табличку. Особисту. З датами, годинами, підписами де можна — бо «якщо не записала ти, не існує ніхто». За рік — 47 годин у моїй табличці, 0 годин у «порталі». Подзвонила в HR — «ми розберемось». Минуло 4 місяці. Очевидно розібрались на користь порталу.
А найкрутіший момент: тімлід якось сказав «ну ти ж лояльна людина, ми це цінуємо». Лояльна! Лояльність це тепер синонім «безкоштовна». Ось і весь словник корпоративного HR.
-
Не юрист. Але читав КЗпП уважно після свого кейсу.
Ст. 106 КЗпП: понадурочна робота компенсується або подвійною оплатою, або відгулом — ВИБІР НАЛЕЖИТЬ ПРАЦІВНИКУ. Не роботодавцю. Працівнику.
Ст. 65: понадурочних не більше 4 годин за 2 дні підряд і 120 годин на рік. Якщо більше — це вже порушення незалежно від компенсації.
Куди: інспекція праці (Держпраця) — онлайн-скарга на праця.gov.ua. Анонімно можна. Строк розгляду — 10 робочих днів.
Що брати: скрін порталу з годинами + ваш власний лог + будь-яке письмове підтвердження від HR хоча б листом. Усне «йде в банк» — нічого не варте.
Резюме: 14 годин за 9 місяців — це в межах 120-годинного ліміту. Але якщо відгул не дають — це окреме порушення ст. 106.
-
ха «14 годин» хлопче ласкаво просимо в геймдев де 14 годин це ОДИН четвер перед відповідальним релізом...
я в одній одеській студії умовно «ПіксельФорж» пропрацював 2 роки і там КРАШТ-МОД це не режим у грі це РЕЖИМ РОБОТИ. за 3 тижні до релізу — офіційно «добровільний мобілізаційний спринт». добровільний в лапках бо якщо не лишаєшся то «ти не в команді». а якщо в команді то лишаєшся до 2 ночі і тобі дякують піцою...
ПІЦОЮ. ТИ РОЗУМІЄШ. не грошима. не відгулом. ПІЦОЮ З ДОСТАВКИ.
і знаєш що найгірше... я відчував що це НОРМАЛЬНО бо «ми ж разом робимо класну гру» і «це наш проект» і бла бла... а потім гра вийшла. продалась непогано. бонус команді — нуль. тому що «реінвестуємо в наступний тайтл». я пішов на місяць у депресію і зрозумів що мене просто... використали як ресурс. юніт. спрайт. задепрікейтед після релізу.
зараз на фрілансі. менше грошей. НАБАГАТО більше сну. це взаємозамінні речі до певного моменту виявляється
-
Можливо я не права і мій досвід не показовий, але хочу поділитись як джуніор-аналітик на маркетплейсі «Базарчик», Львів.
Мені 21, я тільки 8 місяців в офісі, і я чесно не завжди розумію де закінчується «навчання» і починається «переробка». Тобто: тімлід просить залишитись, пояснює що це частина онбордингу, що я ще вчуся і тому «природно» що треба більше часу. І я... вірила. Перші 4 місяці просто вірила.
Потім знайшла цей форум і почала рахувати. Вийшло приблизно +2 години на день, тобто ~40 годин на місяць. Нічого не оплачується, жодного банку навіть — просто «ти ж навчаєшся, це інвестиція в себе».
Питання до більш досвідчених: як зрозуміти де межа між «джуніор дійсно повинен більше вкладати» і «тебе просто використовують»? Бо я не хочу бути тою людиною що скаржиться на навчання, але й 40 годин на місяць безкоштовно — це вже щось інше, мені здається?
-
«ти ж навчаєшся, це інвестиція в себе»
Вердикт: ТНМ. Ти не мудак.
Та фраза — це класичний «газлайтинг онбордингу». Перекладається як: «ми не хочемо платити але хочемо щоб ти відчувала провину за те що хочеш платню». Навчання в рамках роботи — це обовʼязок РОБОТОДАВЦЯ, не твій особистий недолік що треба компенсувати безкоштовними годинами.
Межа проста: якщо ти виконуєш реальні робочі таски — це робота. Якщо тебе садять дивитись курси в робочий час — це навчання за рахунок компанії. Жодне з цього не є причиною для безкоштовних понаднормових.
40 годин на місяць — це фактично 5 робочих днів. Тобто ти працюєш 25 днів але отримуєш за 20. Це не «інвестиція в себе». Це інвестиція в «Базарчик».
-
Почекай... «велика банківська структура», «портал де видно але взяти не можна», «скрипт відповіді від HR про гнучкість»...
Хлопче я клянусь це звучить 1 в 1 як той «банківський КЦ з трьома буквами» про який писали в одному телеграм-каналі для кол-центрівців пів року тому. Там була ціла тема про те що «банк відгулів» технічно є в системі але у співробітників немає прав на кнопку «запросити». Буквально. Кнопка є. Права на кнопку — нема.
Нічого не підтверджую звісно, деталей не знаю. Але якщо це те саме місце — там ще й KPI на «лояльність» є, і якщо ти занадто часто питаєш про відгули це впливає на quarterly review. Це взагалі ок??
-
Ну а з іншого боку, компанія теж має свої зобовʼязання перед клієнтами, і якщо всі одночасно підуть у відгули то хто буде відповідати на дзвінки? Треба розуміти що є пікові навантаження і бізнес-реалії, і «банк відгулів» це якраз гнучкий інструмент щоб балансувати. Керівництво теж не від хорошого життя так робить, у них теж KPI і плани. Може варто поговорити з керівником по-людськи, пояснити ситуацію, напевно можна домовитись?
-
«поговорити з керівником по-людськи»
Він писав що ескалував до тімліда і до HR. Обидва рази — відписка.
Порада «поговори по-людськи» коштує рівно стільки ж скільки «банк відгулів» — нічого.
-
UPD: окей, тут стільки всього що мушу відзвітувати.
По-перше — @qa_avtomat_ok, дякую за КЗпП-розбір, я роздрукував і поклав у стіл. Буквально фізично роздрукував. По-друге — подав письмову заяву на відгул на конкретну дату через внутрішній портал. З підтвердженням про прочитання. Тепер є письмовий документ що я просив і яка дата.
Відповідь HR: «Ваш запит на розгляді». Вже 6 днів «на розгляді». За законом роботодавець зобовʼязаний надати відгул у погоджений строк, а не тримати заяву вічно. Якщо до кінця тижня відмови немає — йду до Держпраці, все задокументовано.
І ще: @data_kotyk_19 — межа дуже проста, тобі її вже пояснили точніше ніж я міг би. Але додам від себе як людина що рік «розумів бізнес-контекст»: якщо компанія використовує твою ввічливість як ресурс — це не твоя проблема з самооцінкою, це їхня бізнес-модель. Виходь з неї.
TL;DR UPD: Заява подана письмово. Годинник пішов. Якщо що — Держпраця. Буду тримати в курсі.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login