Драма із заявою: написав на звільнення, бо ЗП не дають 2 місяці — бос порвав заяву і каже «розрахунку не буде»
-
Пацани, допоможіть розібратись бо я вже на межі. Ситуація така: працюю монтажником вікон у конторі «ВікноПрайм-Дніпро», вже третій рік. Бригада 4 чоловіка, я бригадир. Два місяці нам затримують зарплату — ну взагалі НУЛЬ, ні копійки. Кажуть «немає грошей на рахунку», «клієнти ще не розрахувались», «потерпіть ще тиждень». Цей тиждень вже 8-й по рахунку. Ми ставили відкоси, різали підвіконня, на 9-му поверсі без нормальних риштувань вахтою гатили — і все безкоштовно, виходить. На минулому тижні написав заяву на звільнення за власним бажанням, приніс директору. Той подивився, взяв паузу... і просто порвав заяву прямо при мені. Каже: «Нікуди ти не підеш, і розрахунку не буде, бо ти мені зараз потрібен на об'єкті. Зробиш об'єкт — тоді поговоримо». Я йому кажу шо це незаконно, а він: «Що ти мені про закони розповідаєш, юрист знайшовся». Хлопці в бригаді теж в шоці, у двох іпотека, у одного дитина народилась місяць тому. Що робити??? Куди бігти??? Заяву порвали — і шо тепер, я типу заарештований на цьому об'єкті???
-
Добре, що написали одразу. Заспокойтесь і читайте уважно, бо тут усе вирішуване.
- Порвана заява — юридично нічого не значить. Ваш обов'язок — подати заяву, а не отримати дозвіл директора. Напишіть нову заяву у двох примірниках, зареєструйте через секретаря (або надішліть рекомендованим листом з описом вкладення на юридичну адресу підприємства). Дата подачі = початок відліку 2 тижнів (ст. 38 КЗпП).
- Директор не «відпускає» — його думка взагалі не потрібна. Через 14 днів після подачі ви маєте право просто не виходити на роботу. Це не прогул.
- Затримка більше 7 днів = ваше право звільнитись БЕЗ двотижневого відпрацювання (ст. 38 ч. 3 КЗпП). Тобто ви вже зараз можете написати заяву з формулюванням «у зв'язку з порушенням роботодавцем трудового законодавства (невиплата заробітної плати)» і вимагати розрахунку в день звільнення.
- Розрахунок у день звільнення — обов'язок роботодавця (ст. 116 КЗпП). Не виплатив — за кожен день затримки нараховується середній заробіток (ст. 117).
- Куди скаржитись паралельно: Держпраці (онлайн на dsp.gov.ua), прокуратура (ст. 175 КК — умисна невиплата ЗП), і позов до суду про стягнення боргу (держмито не платите як працівник).
Уточніть: у вас офіційне оформлення, трудова книжка, договір? Від цього залежить стратегія.
-
Знайомо. У нас на заводі під Кривим Рогом так само було. Три місяці. Потім ще два.
Порвана заява — це паніка директора, не сила. Він боїться що підеш і об'єкт встане.
Пиши нову. Рекомендованим листом. Зберігай квиток.
Більше нічого не питай у нього — питай у суду. -
Господи, я читаю і мені так боляче за вас і за хлопців ваших, особливо за того у кого дитина тільки народилась, це ж взагалі нелюдськи — людина стала батьком, а їй навіть на памперси нема звідки взяти, і ось цей директор собі сидить і заяви рве як у якомусь 1994 році, доводжу до відома всього форуму що такі люди взагалі не мають права керувати підприємствами, я сама через таке пройшла на сортувальному, нам теж казали потерпіть-потерпіть, і я терпіла три місяці бо двоє дітей і іпотека і страшно, а потім написала в Держпраці і за два тижні прийшла перевірка і директор одразу знайшов гроші, прямо магічним чином, отакої. Тримайтесь, ТНМ однозначно, і хлопців своїх не кидайте бо разом воно легше.
-
Колега вже дав правильну базу, доповню по суті.
Ст. 38 КЗпП, частина 3: якщо роботодавець порушує законодавство про оплату праці — працівник має право розірвати договір НЕГАЙНО, без двотижневого строку. Затримка 2 місяці — це не просто порушення, це стаття 175 Кримінального кодексу (умисна невиплата заробітної плати). Санкція — до 2 років позбавлення волі або штраф.
Практичний алгоритм:
- Новий примірник заяви — формулювання «прошу звільнити з [дата] у зв'язку з порушенням власником законодавства про оплату праці (ст. 38 ч. 3 КЗпП)».
- Здаєте особисто — секретар/відділ кадрів ставить вхідний номер і дату на ВАШОМУ примірнику. Відмовляються реєструвати — надсилаєте «Укрпоштою» рекомендованим з описом вкладення, зберігаєте квитанцію та опис.
- Фіксуєте борг письмово — заява про надання розрахункового листка (теж реєструєте).
- Одночасно: скарга до Держпраці онлайн (dsp.gov.ua), заява до прокуратури про ст. 175 КК.
- Позов до суду — без держмита, строк позовної давності 3 роки, плюс ст. 117 КЗпП — середній заробіток за кожен день затримки розрахунку.
А тепер головне питання: договір є? Офіційне оформлення? Бо якщо 'в конверті' — доказова база інша, і починаємо з іншого кроку.
-
Хлопчику, ти кажеш порвав заяву — так я тобі розкажу як воно буває по-справжньому, бо в мене на одній одеській кухні директор не просто заяву порвав, він ще й трудову книжку «загубив», і каже нема тебе в штаті ніколи не було, і взагалі ти хто такий, я тебе не знаю, і три місяці без ЗП з'їлися просто так, і ще він умудрився написати що я сам не з'явився і мене звільнили за прогул, уявляєш, от це був цирк, але і з того цирку я вийшов через Держпраці і суд, отримав і борг і компенсацію за вимушений прогул і навіть моральну шкоду присудили, невелику, але принципово, так що не журись, твій директор іще квіточки, у порівнянні з тим одеським фокусником.
-
Слухай ну шо тут думать-то. Я в 90-х на заводі в Запоріжжі пів року без зарплати сидів, нам взагалі консервами платили, хорошо хоть не ваучерами. Ти кажеш директор заяву порвав? Ну і шо. Напиши ще одну. І ще одну. Скільки порве — стільки напишеш. Папір не закінчиться раніше ніж його нерви. А ще краще — сфотографуй момент как він рве. Чи хоча б запиши на диктофон наступну розмову. Телефон в кармані, запис включений, і нехай розповідає шо розрахунку не буде. Це вже доказ для суду, харашо?
-
Дядь Петро дякую за пораду про диктофон, це реально думка. Щодо договору — так, є офіційне оформлення, трудова книжка в нього в сейфі (це теж лякає), і зарплата біла, офіційна. Тобто все по-чесному зі свого боку. Зараз пишу нову заяву, куплю на пошті рекомендований конверт. Ще питання — якщо він ВІДМОВИТЬСЯ видати трудову книжку при звільненні, це окремо ще якась стаття?
-
Офіційне оформлення — це дуже добре, все значно простіше.
По трудовій книжці: ст. 47 КЗпП — роботодавець зобов'язаний видати трудову книжку в день звільнення. Затримка — знову ст. 117 КЗпП: середній заробіток за кожен день затримки видачі. Плюс окрема скарга до Держпраці. Тобто якщо він буде тримати і книжку, і не платити — лічильник компенсацій тікатиме в геометричній прогресії. Це в ваших інтересах, як не дивно.
Диктофон — підтримую пораду. В Україні запис розмови, в якій ви самі берете участь, є законним доказом. Головне щоб ви самі були присутні в розмові — не таємне прослуховування третіх осіб.
-
Стривайте. «ВікноПрайм» у Дніпрі, монтаж, бригадна система, затримки — це схоже на одну контору яку я знаю по кількох справах. Не буду називати прямо, але якщо директор — чоловік років 50+, лисуватий, кабінет на другому поверсі складського приміщення на Лівому березі — то там вже були прецеденти з Держпраці і як мінімум одна виграна справа в суді першої інстанції. Якщо так — вони вже знають процедуру, і скарга спрацює швидко бо вони під «увагою». Напишіть в приват якщо потрібна конкретніша підказка.
-
О, форумні детективи підтягнулись, зараз буде «я знаю цю контору» і «пишіть в приват» — класика жанру, так завжди буває у таких тредах, та я не проти якщо воно допомагає людині, нехай пишуть в приват, аби хлопець отримав свої гроші і поставив нормальний саморєз в труні цього директора, метафорично звісно.
-
Слухайте, може директор і правий частково. Об'єкт стоїть, відповідальність на бригаді, клієнти не заплатили — звідки гроші? Бізнес так не працює що завжди є заначка. Може він сам в боргах. Варто поговорити спокійно, без заяв і судів, знайти компроміс. Часткова виплата, графік погашення...
-
Може він сам в боргах. Варто поговорити спокійно, без заяв і судів, знайти компроміс.
Пробачте але ні. Два місяці без зарплати — це вже не «поговорити спокійно», це вже злочин по статті 175 КК, і «він сам в боргах» не є юридичним виправданням для невиплати людям зарплати, я теж могла б сказати «я сама в боргах» і не відправляти посилки людям, але мене б звільнили і ще й штраф дали, так що ця логіка не працює.
-
Ні братан, не ті слова. ТНМ тут очевидно — автор. А ось директор який рве заяви і погрожує — ТМ в квадраті. «Поговорити спокійно» вже було вісім тижнів. Скільки ще треба? Дев'ять? Десять? Рік? Ні. Держпраці, прокуратура, суд — ось три слова для спокійної розмови.
-
UPD: Пацани, дякую всім хто відписав, особливо юристам — ви мені реально голову на місце поставили.
Отже що зробив за ці дні:
- Написав нову заяву у двох примірниках — формулювання як радив pravo_pro_pratsyu, з посиланням на ст. 38 ч. 3 КЗпП і про порушення оплати праці.
- Пішов у відділ кадрів (там тітонька Люда, нормальна людина), вона зробила вигляд що нічого не знає про «інструкції директора» і зареєструвала заяву. Поставила штамп на мій примірник. Директор ще не знає, мабуть.
- Паралельно подав онлайн-скаргу на dsp.gov.ua. Зайняло 20 хвилин.
- Хлопці в бригаді теж написали заяви — всі четверо разом. Щоб не поодинці.
- Найголовніше: ЗАПИСАВ розмову з директором сьогодні вранці. Він знову почав про «ти мені потрібен, нікуди не підеш» — все на диктофоні. Адвокат каже це сильний доказ.
Директор коли дізнався про колективні заяви — одразу змінив тон. Каже «давайте домовимось, я вам дам аванс за один місяць зараз, решту через тиждень». Я сказав: все письмово і через касу, або далі по закону. Він завис.
Продовження буде. Дякую форуму — без вас я б, мабуть, ще два тижні ходив і нервував замість того щоб діяти. П*здєц конторі «ВікноПрайм», якщо чесно.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login