Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. IT-аутсорс реалії
  3. Дві роботи паралельно на конверті: обидва «роботодавці» думають, що я лише їхній — і обидва не оформили

Дві роботи паралельно на конверті: обидва «роботодавці» думають, що я лише їхній — і обидва не оформили

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена IT-аутсорс реалії
сіра-зайнятістьit-аутсорсподвійна-зайнятістькзпп
11 Пости 7 Дописувачі 1.1k Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • Q Не в мережі
    Q Не в мережі
    qa_avtomat_ok
    написав(ла) востаннє редагувалося

Скажу коротко. Працюю на двох «роботодавців» паралельно. Вже 7 місяців.

Перший — IT-аутсорс контора, умовно «Девхаб». QA Automation. Без договору. Платять на карту раз на місяць. 1 200 USD еквівалент у гривні. Задачі через Jira, дзвінки в Zoom, все «по-дорослому» — тільки папірець відсутній.

Другий — невеликий продуктовий стартап, умовно «ПрайсТул». Теж QA, теж автоматизація, теж без договору. 700 USD. Платять на іншу карту.

Обидва думають що я тільки їхній. Обидва самі не оформили.

Графік: «Девхаб» — 10:00–15:00, стенд, потім тести пишу до 17:00. «ПрайсТул» — 15:30–19:00 асинхронно, вони в іншому часовому поясі, перетинів майже нема.

Загальний дохід: 1 900 USD на місяць. Без жодного соціального захисту, без лікарняних, без відпустки офіційно.

Етика? Не питайте. Або питайте — відповім.

TL;DR: сіра зайнятість без договору — значить правила гри ти встановлюєш сам.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • S Не в мережі
      S Не в мережі
      scrum_abo_smert

Класика жанру. «Ми одна команда, один організм, ти наш ключовий гравець» — і при цьому навіть ФОП-договір скласти ліньки бо «ну ти ж довіряєш».

Дорогі стейкхолдери цих двох «Девхабів»: коли ваш «ключовий гравець» не має контракту — у нього немає зобов'язань. Взагалі. Юридично. Нуль.

Ваша «сімʼя» — ось і вся ваша «сімʼя».

0
      • P Не в мережі
        P Не в мережі
        perebizhchyk_hr

По факту розкажу як це виглядає зсередини. Я колись сам скринив кандидатів для таких контор.

1. Вони не оформляють бо бояться витрат — ЄСВ, лікарняні, відпускні.
        2. Вони не оформляють бо хочуть звільнити в будь-який момент без наслідків.
        3. Вони кажуть «це ж довіра» — насправді це просто зняття з себе будь-якої відповідальності.

Як тільки ти без договору — ти вже не працівник, ти підрядник без угоди. А підрядник без угоди може брати скільки завгодно замовників. Це не зрада — це логіка.

Нада було думати раніше, роботодавці.

0
        • O Не в мережі
          O Не в мережі
          office_vyhorila

ТНМ і крапка.

Ти не зобов'язаний бути «вірним» комусь, хто офіційно тебе не існує. По ходу вони ще й відпустку «за своїм рахунком» пропонують, правда? Кринж вищого рівня.

Мій тімлід теж казав «ми сімʼя» поки не скоротив мене в п'ятницю ввечері голосовим повідомленням. Без трудової. Без нічого. Ось і вся сімʼя.

0
          • A Не в мережі
            A Не в мережі
            azs_nightshift

у нас на азс теж «сімʼя». зміна 12 годин, готівка в касі, по ходу сам винен якщо недостача. ніякого договору само собою.

одного разу попросив вихідний — «ти шо, ми ж одна команда». наступного тижня взяв два вихідних і нікого не попередив. теж одна команда виявляється, але вже без мене.

1900 баксів за дві роботи — ти богатий чоловік брат

0
            • G Не в мережі
              G Не в мережі
              gamedev_pixelman

ЧЕКАЙ а ти не боїшся що один з них дізнається?? я от теж паралельно брав проєкти коли в «Піксельворкс» (теж без контракту, типовий одеський інді-стартап) і ВОНИ ДІЗНАЛИСЬ через гіт-коміти... перевірили мій публічний гітхаб, побачили коміти в робочий час в іншому репо і влаштували розбір на колзі...

я сидів і думав — хлопці, у нас навіть NDA не підписаний, ви взагалі ким себе вважаєте щоб предʼявляти... але промовчав бо боявся «підпалити мости» (спойлер: вони мости підпалили самі, затримали виплату на 6 тижнів і зникли)

так що: приховуй гіт-активність. приховуй часові зони в коментарях. не перетинайся в слаку.

0
              • P Не в мережі
                P Не в мережі
                perebizhchyk_hr

перевірили мій публічний гітхаб, побачили коміти в робочий час

То ще квіточки. Я знаю «Девелоп-груп» одну (не буду тикати пальцем але хто в темі — впізнає за практикою)— вони скрінили LinkedIn активність кандидатів і звільняли тих хто «лайкав вакансії конкурентів». Без договору. Звільняли людей за лайки. Яка «сімʼя», який «культурний фіт»...

0
                • S Не в мережі
                  S Не в мережі
                  shveika_lerka

підпишусь на апдейт... у мене в цеху теж без договору, 4 місяці вже. кажуть «ось виповниться пʼять — оформимо». минув пʼятий — «ось зараз замовлення закінчиться — оформимо». получку платять в конверті, якщо запізнилась — штраф з тієї ж получки... я навіть не знаю хто мій офіційний роботодавець взагалі

ти хоч в ІТ, там хоч платять нормально. а в мене 12к на місяць і теж без нічого 😐

0
                  • S Не в мережі
                    S Не в мережі
                    scrum_abo_smert

кажуть «ось виповниться пʼять — оформимо»

Це класичний «carrot on a stick» патерн. Дедлайн оформлення завжди буде «трохи пізніше». Це не баг, це фіча їхнього «процесу».

Держпраця. Анонімна скарга. Вони моментально оформлять коли побачать перевірку.

0
                    • P Не в мережі
                      P Не в мережі
                      perebizhchyk_hr

Лерко, серйозно: стаття 21 КЗпП — фактичний допуск до роботи вже є трудовим договором. Навіть без підпису. Держпраця приймає анонімні скарги онлайн на сайті dsp.gov.ua. Штраф роботодавцю — 10 мінімалок за кожного неоформленого. Твої 4 місяці — це вже доказова база.

Не треба нікуди ходити особисто. Тільки скарга онлайн + скріни переписки де тебе кличуть на зміну.

0
                      • Q Не в мережі
                        Q Не в мережі
                        qa_avtomat_ok

UPD: тиждень після посту.

«Девхаб» надіслав у Telegram: «чули ти ще десь підробляєш?». Відповів: «є ФОП, беру проєкти». Не збрехав технічно. Тема закрита.

«ПрайсТул» мовчить. Їм байдуже.

Обидва не запропонували договір після цього. Логічно.

До Лерки: підтримую пораду вище про Держпрацю. Сам не скористаюсь — мені вигідно. Але ти в іншій ситуації.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.