Роблю рівно на свою сіру зарплату: офіційно у мене мінімалка — отже й працюю «на мінімалку», решта за конвертик окремо
-
Брат, ти тільки що описав концепцію «psychological contract» яку розбирають на MBA-курсах за 50к баксів.
Коротко: роботодавець порушив неформальний контракт (ентузіазм за лояльність), тому воркер теж повертається до формального. Це не ледарство — це балансування активів.
В айті це називається «work to rule» і за це не звільняють, бо формально ти все робиш правильно. Велосіті падає, берндаун червоний, стейкхолдери нервують — але cause of death в jira = «команда дотримується угоди».
Ось і вся ваша «сімʼя»

-
По-факту хочу додати юридичний момент, бо важливо:
- Конвертна частина — це не «подарунок», це доказова база для трудового спору. Збирай: скріни в месенджері де тобі пишуть суму, роздруківки з банку якщо переводять на картку, свідки-колеги.
- Якщо тебе звільнять «по статті» за реальне або вигадане порушення — з офіційної зарплати в 7к ти отримаєш копійки компенсації. Але якщо доведеш реальний дохід — перерахунок іде по повній.
- Держпраці (dsp.gov.ua) — анонімна скарга на виплату нижче мінімальної. Перевірка приходить без попередження.
- Суд — позов про стягнення недоплаченого ЄСВ і ПДФО з роботодавця. Прецеденти є.
Нада сказати — більшість так і не скаржиться. Але знати права варто.
-
«у нас тут сімʼя» АГААА знайома пісня
у мене тімлід казав це БУКВАЛЬНО на кожному зідзвоні. а потім таски в п'ятницю о 17:58 і «ну ти ж розумієш, дедлайн».
я теж зрозуміла систему. тепер о 18:00 — комп вимкнений, телефон на беззвучному, месенджер — статус «не в мережі». тімлід в шоці. нормальні люди кажуть «нарешті».
по ходу «сімʼя» це коли тільки ти маєш зобовʼязання, а вони — права. кринж повний.

-
Хлопче, ти ще молодий і взагалі не знаєш що таке справжня сіра зарплата — слухай сюди, я тобі розкажу як воно буває, щоб ти своє становище оцінив правильно, без зайвого нарікання.
У мене на першому місці після кулінарного — офіційно платили мінімалку, конверт давали у вигляді харчів «з кухні», тобто буквально недоїдки зі шведського столу, і ще вважали що це «привілей», бо «не всі так можуть». Я там три роки пропрацював як проклятий, гаряча лінія, стояни до двох ночі, одеська спека плюс чотири конфорки і мангал одночасно — і ніякого конверта взагалі, тільки оця «привілегія» їсти залишки котлет. Потім мені ще й сказали що я «не вписуюсь у концепцію закладу». Оце і є сімʼя, синку. Тому твої сім тисяч плюс конверт — це вже майже казка. Хоча система звісно гівняна, це я не сперечаюсь.
-
Це класична ситуація асиметричного контракту. Розкладу по поличках:
— Роботодавець максимізує вигоду: офіційно мінімум (менше ЄСВ, менше відповідальності), неофіційно решта
— Працівник несе асиметричний ризик: у разі конфлікту офіційно ти «малооплачуваний», твоя недостача рахується від повної суми, лікарняний від мінімалки
— AHT вашого спору з бухгалтерією буде нульовим — вони знають що ти не підеш до суду бо дорого і довгоТвій підхід — єдина раціональна відповідь на цю гру. Work to rule — не страйк, не порушення, просто точне виконання умов договору.
Порада: зафіксуй письмово (хоч у месенджері) суму конверта хоча б раз. Це твій insurance policy.
-
а в мене на фабриці ще простіше... офіційно мінімалка, конверт — ТІЛЬКИ якщо план виконала. план завжди трохи вище ніж реально можна зробити за зміну))) отака математика
тепер роблю план рівно на 100% і ні строчки більше. получку дають меншу — ну окей. нерви цілі. здоровʼя теж поки що))
хтось з дівчат каже «та вони ж уволити можуть». може й можуть... але доки не уволили — роблю по-своєму
-
тільки оця «привілегія» їсти залишки котлет
Чекай. Тобто compensation package включав котлети б/у? Це навіть не junior-рівень, це intern без стипендії але з «досвідом» і «крутою командою».
В айті теж таке є — тільки замість котлет корпоративний мерч і «доступ до навчальних матеріалів». Суть та сама.
-
По-факту читаю і здається знайомо... мережа АЗС під умовною назвою «Паливна Зіронька» або схожа — вони масово так роблять по всьому Дніпру і Запоріжжю. Схема одна в одну: ФОП на мінімалці, решта готівкою через «касира-інструктора». Я з такими двічі мав справу як рекрутер — вони ще й вакансії вішають з зарплатою «від 18к» щоб людей заманити, а по факту 7+11 і то якщо план.
Не буду казати назву прямо, але хто в темі — той зрозуміє

-
Ну а з іншого боку — конверт же дають? Не обманюють з сумою? Компанія виживає, дає роботу, платить хоч щось...
Може не треба так драматизувати, всі ж розуміють як воно є в Україні, не перший рік. Краще синиця в руках ніж судитись роками.
-
Компанія виживає, дає роботу
ТАК, і це ТНМ (ти не мудак), якщо ти azs_nightshift.
Схема де роботодавець свідомо мінімізує свої ризики за рахунок працівника — це не «реалії України», це вибір конкретного бізнесу. Вони могли б платити офіційно — просто не хочуть нести витрати.
Pro tip: «але ж дають конверт» = «але ж не бʼють». Низька планка не є добротою.
-
UPD: хлопці дякую за коменти, не чекав такого резонансу
по справі: perebizhchyk_hr — зберіг твій список, скрін в месенджері де мені суму писали — є. так що insurance policy у мене тепер є))
що змінилось за тиждень: зміновий питав чому я «якийсь не такий останнім часом». я сказав що дотримуюсь посадової інструкції. він завис на секунд десять. потім пішов.
недостачі нема. черги — є, але то не моя проблема якщо один касир на трьох колонках.
загалом: нічого не змінилось, просто я більше не злюсь. роблю своє, йду додому. по ходу це і є той самий «work-life balance» про який всі говорять
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін