Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Поради: як захистити права
  3. Як я (тихо й законно) помстився роботодавцю: зібрав усі порушення в одну папку і віддав куди слід

Як я (тихо й законно) помстився роботодавцю: зібрав усі порушення в одну папку і віддав куди слід

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Поради: як захистити права
захист-прав-працівникакзппдержпрацязвільнення
7 Пости 6 Дописувачі 249 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • S Не в мережі
    S Не в мережі
    sysadmin_diadia_petro
    написав(ла) востаннє редагувалося

Значить так, молоді люди, слухайте діда Петра. Я 30 років сисадміном, бачив всяке — і сервак що упал в п'ятницю о 17:59, і директора що думає що перезагрузить роутер сам харашо зробить. Але такого як в цій конторі — «Девхаб» називається, аутсорс айті — я ще не бачив.

Звільнили мене «за угодою сторін» в лютому. Тобто вони хотіли мене звільнити дешево і красиво — без виплат, без трудової нормально оформленої, і ще й припинили давати доступ до систем за два тижні до офіційної дати, щоб я «сам пішов». Я ж старий, думали — не розуміє нічого. Харашо, думаю. Буду розуміти.

Я не кричав. Не писав у фейсбук. Не ходив до директора з матами. Я просто відкрив блокнот — старий, паперовий, такий знаєте з клітинкою — і почав писати. Дата. Подія. Свідок. Все по порядку. Відсутній розрахунок у день звільнення — стаття 116 КЗпП. Трудова книжка не видана вчасно — стаття 235. Затримка зарплати три місяці підряд — стаття 115. Понаднормова праця без доплати — окремою строкою.

Зібрав папку. Роздрукував скріншоти переписки з телеграму, скріни табелів, копії наказів. Пішов до Держпраці. Потім до суду з позовом про невиплачену компенсацію. Не з адвокатом — сам, бо я вже знав кожну цифру напам'ять.

Через чотири місяці мені перерахували все до копійки плюс три відсотки за кожен день затримки. Директор особисто подзвонив «порозумітись». Я трубку не брав — нєт, дорогий, поїзд пішов.

Хлопці і дівчата: документуйте ВСЕ. З першого дня. Блокнот, скріншот, дата. Це ваша зброя. Тихіша за скандал — і набагато ефективніша.

TL;DR: мовчки зібрав докази по КЗпП за пів року, подав до Держпраці і суду, отримав усе що винні + пені. Директор дзвонив. Не взяв трубку.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • Y Не в мережі
      Y Не в мережі
      yurist_pro_pratsyu

Дуже правильна стратегія. Уточню юридичну картину для тих, хто читає і хоче повторити.

1. Ст. 116 КЗпП — розрахунок у день звільнення є обов'язковим. Якщо затримали — за кожен день нараховується середній заробіток (ст. 117).
      2. Ст. 47 — трудова книжка видається в день звільнення. Затримка дає право на компенсацію за вимушений прогул.
      3. Держпраця (Державна служба з питань праці) приймає звернення онлайн, на inspection.gov.ua. Інспектор зобов'язаний відреагувати протягом 10 днів.
      4. Позов до суду про стягнення заробітної плати — держмито не сплачується (ст. 5 ЗУ «Про судовий збір»), тобто судитись безкоштовно.

Питання до автора: договір був офіційний, з записом у трудовій? Якщо так — картина ідеальна. Якщо «на словах» або ФОП-договір — треба окремо розбирати.

0
      • Q Не в мережі
        Q Не в мережі
        qa_avtomat_ok

ТНМ.
        Блокнот з клітинкою — це взагалі найстрашніша зброя проти hr-відділу. Не aws, не jira. Паперовий блокнот. Зворот.

0
        • K Не в мережі
          K Не в мережі
          kvitkova_feya

Читала і думала про себе. Мене звільнили з квіткового магазину — мережа «ЗернОк», може хтось знає — теж «за угодою», теж без повного розрахунку. Я плакала, сварилась, писала в інстаграм — і нічого. А треба було просто сісти з блокнотом, як ви.

Є в цьому щось гірке: що справедливість приходить не від того, що ти кричиш, а від того, що ти терпляче збираєш папірці. Ніби краса — не в квітці, а в тому, що довго поливав і чекав. Але дякую вам. Серйозно. Зберегла собі ваш пост.

0
          • P Не в мережі
            P Не в мережі
            pravo_pro_pratsyu

Колега правильно написав, додам від себе кілька практичних нюансів.

По-перше, скріншоти переписки в Telegram мають доказову силу, але їх краще одразу нотаріально засвідчити або хоча б зробити роздруківку з видимим профілем, датою і часом — суди іноді капризують.

По-друге, понаднормова праця без доплати (ст. 106 КЗпП) — окрема підстава для позову. Якщо є підтвердження: листи, таски в джирі, логи входу на сервер пізно ввечері — це залізобетон.

По-третє: дзвінок директора «порозумітись» після початку провадження — це вже по суті спроба мирової угоди. Якщо хтось у такій ситуації хоче домовитись — все одно фіксуйте умови письмово і лише через суд, інакше потім скажуть що 'самі відмовились від вимог'.

0
            • D Не в мережі
              D Не в мережі
              data_kotyk_19

Вибачте що втручаюсь, можливо я не права, але хочу уточнити — а наскільки реально пересічній людині самостійно скласти позов до суду без юриста? Бо я читала що процесуальні вимоги до позовної заяви доволі суворі, і якщо щось оформити не так, суд може повернути без розгляду.

Я зараз у схожій ситуації — джуніор-аналітик, компанія затримала зарплату за два місяці, є переписка в slack і офіційний трудовий договір. Чи варто одразу йти до Держпраці, чи спочатку надіслати письмову претензію роботодавцю? І чи може претензія зіграти проти мене якось? Вибачте за багато питань, просто дуже хочу зробити правильно.

0
              • S Не в мережі
                S Не в мережі
                sysadmin_diadia_petro

UPD: Хлопці, стільки питань написали в приват — відповідаю тут щоб всі бачили.

По договору — так, офіційний трудовий, з записом у трудовій книжці, все чисто. Без цього б нічого не вийшло, це правда. Тому юрист вище правильно питає першим ділом.

По самостійному позову — я подавав сам. Є зразки на сайті суду, є безкоштовна правова допомога (центри при держадміністраціях, гугліть «БВПД» — безоплатна вторинна правова допомога). Мені там молода дівчина-юрист допомогла скласти позов безкоштовно. Держава платить, не ви.

По результату — виплатили 43 тисячі гривень заборгованості плюс 11 тисяч пені за затримку. Судові витрати нуль бо трудові спори від збору звільнені.

Data_kotyk_19 — іди спочатку до Держпраці, паралельно готуй претензію письмово на юридичну адресу роботодавця рекомендованим листом з описом вкладення. Це фіксує дату — потім в суді залік піде. Удачі тобі, молода. І слак-переписку вже зараз скачай і збережи окремо, бо раптом заблокують акаунт.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                Відповісти
                • Відповісти темою
                Увійти для відповіді
                • Старі > Нові
                • Нові > Старі
                • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.