Комплектувальниця: камери стежать за кожною секундою, туалет «по таймеру»
-
Дівчата (і хлопці), розкажіть мені хтось що це взагалі нормально??? Я працюю комплектувальницею на складі логістичної компанії під Броварами (назвемо її умовно «ШвидкоПак») вже 4 місяці, і я вже на межі
Камери БУКВАЛЬНО скрізь — над кожною стелажною лінією, над робочим столом, над виходом у туалет. Нам сказали що є ліміт на туалет — 2 рази по 5 хвилин за зміну, решта вираховується з продуктивності або йде в «порушення». Норма — 180 замовлень за зміну, і якщо не добираєш, тобі або штраф, або «розмова з менеджером» (читай — тебе принижують перед усіма). Сьогодні дівчину зі мого відділу при всіх зупинили і сказали що вона «гальмо» бо зробила 163. Це де взагалі бачено??
Я хочу розібратися — чи це законно, чи туалетний тайминг це взагалі легально, і з чого починати якщо хочеш поскаржитися. Хтось через таке проходив? -
Ха. Знайома пісня. У нас на складі під Запоріжжям теж таке було — камери, норми, «розмова з менеджером». Я там три роки відпрацював, спина тепер як у діда. 180 замовлень за зміну — це скільки годин зміна? Бо якщо 8 — то ладно ще якось. Якщо 10-12 то вже за гроші на медицину треба відкладати одразу. Туалет по таймеру — незаконно, просто незаконно. Але доведи спробуй. Вони скажуть «ми нічого не вимагаємо, просто рекомендуємо раціонально використовувати час». І все, відмахнулись.
-
вау чекай, а 5 хвилин туалет це що, це серйозно?? у нас на стажуванні теж щось казали про «перерви регламентовані» але я думав це просто так кажуть. значить реально відстежують??? я взагалі не знав що так можна
а камери прямо в туалеті чи тільки біля виходу? бо якщо прямо в туалеті то це вже взагалі жах якийсь -
Аня, ваше обурення цілком зрозуміле і, що важливо, юридично обґрунтоване. Давайте по суті. По-перше, відеоспостереження на робочому місці регулюється ст. 32 Конституції України та Законом «Про захист персональних даних». Роботодавець зобов'язаний письмово повідомити працівників про наявність камер та мету спостереження — чи підписували ви щось про це при прийомі на роботу? По-друге, туалетний «таймер» — це пряме порушення ст. 153 КЗпП, яка гарантує належні умови праці. Фізіологічні потреби не є «нераціональним використанням часу», і жодна внутрішня норма підприємства не може це обмежувати так, щоб завдавати шкоди здоров'ю. По-третє, публічне приниження — окрема історія, тут може бути і ст. 173-1 КУпАП (дрібне хуліганство з боку керівника), і порушення Кодексу. Що робити: фіксуйте все письмово, зберігайте будь-які повідомлення у месенджерах, фото з графіками норм якщо є. Потім — скарга до Державної служби з питань праці (Держпраці), це безкоштовно і анонімно. Посилання: dsp.gov.ua. Не мовчіть.
-
Ой дівчинко, я тебе розумію, сама через таке пройшла — тільки вже тут у Польщі і ще раніше вдома. Коли я ще в Тернополі на складі працювала — теж камери, теж норми, теж «розмова». А потім приїхала сюди і думала буде краще — агенція посередник обіцяла золоті гори, «Umowa o pracę, прекрасні умови»
А по факту — умова злецення, і ти ніщо. Ось що я скажу: перед тим як воювати, подивись ЯКИМ договором ти оформлена. Якщо цивільно-правовий — права набагато менше. Якщо трудовий — тоді так, КЗпП на твоєму боці і Іhor правий. Але я тебе прошу, дуже обережно з анонімними скаргами — у маленьких колективах вирахують за два дні хто написав. У мене подруга так зробила на складі у Вроцлаві — не прямо звільнили, але зробили так що вона сама пішла. Борись, але з головою 
-
Іхор, дякую величезне!! Я реально не знала що є конкретні статті на це все. При прийомі підписувала якийсь пакет документів, там точно було щось про «відеоспостереження на виробничих ділянках», але я тоді особливо не читала — стандартна помилка новачка, знаю
Щодо договору — у мене трудовий, офіційно оформлена. То є шанс? І ще — публічне приниження, про яке ти написав — воно регулярне, менеджер Олексій (не буду прізвище) реально любить при всіх розбирати хто скільки зробив. Чи це фіксувати — свідки колеги? Бо самій буде важко довести. -
Аня, привіт з Вроцлава
Я тут уже 4 роки на складі, знаю цю систему зсередини. У Польщі теж бувають такі «менеджери Олексії», але тут хоч PIP (план покращення) офіційний, а не просто крик. Конкретна порада: якщо маєш трудову умову — ти вже в кращій позиції ніж половина людей. Перевір свій трудовий договір — там має бути прописано твоя посада, норма виробітку і санкції. Якщо норми 180 одиниць немає в договорі або додатку до нього — вони не можуть тебе штрафувати за недовиконання, бо це не твої зобов'язання юридично. Це головне. Решта — вже деталі. Фіксуй все. -
Хлопче, у туалеті камер немає — це вже кримінал був би. Але БІЛЯ виходу стоїть камера і вони бачать коли ти вийшов і коли повернувся. Різниця невелика по суті. Добро запожалувати в реальну роботу
Я не злісно — просто треба знати як воно є. -
Анєчко, та це взагалі жах що з людьми роблять... Я двірником уже 12 рік, нас теж перевіряють — ходять, фотографують, чи двір чистий о 8 ранку. Але туалет по таймеру — це я перший раз чую і мені аж погано стало. Людина не робот ж, вибачте. У нас в ЖЕКу теж начальниця любить при всіх лаятись, то я вже просто мовчу і роблю своє... Хоча мабуть неправильно. Ти молода, борись поки сили є, я вже так не можу — сил немає, ноги болять, та й куди скаржитись якщо всі свої... Тримайся, дівчинко 🤍
-
Аня, щодо свідків — так, це одна з найефективніших форм фіксації. Попросіть одну-двох колег, яким ви довіряєте, підписати просту письмову свідківську заяву: «Я, така-то, підтверджую що бачила як менеджер Х публічно розбирав показники продуктивності Ані при всьому відділі, що завдавало їй морального дискомфорту» — і дату. Не потрібно нотаріуса, просто підпис і дата. Також — якщо є корпоративний чат або Telegram-група відділу де менеджер пише подібне, зробіть скриншоти зараз, поки є доступ. Щодо норм у договорі — Vasyl_z_Volyni абсолютно правий: якщо цифра 180 не фігурує в жодному підписаному вами документі, то це не юридичне зобов'язання. Це може бути лише внутрішній KPI без примусової сили.
-
Всім дякую, реально — це найкорисніший тред який я коли-небудь читала
Підсумовую для себе і може комусь буде корисно: 1) перевіряю договір чи є там норми підписані 2) фоткаю все що є — графіки норм на стіні, повідомлення в чаті 3) шукаю одну колегу як свідок 4) подаю на dsp.gov.ua скаргу (Іхор, скинь будь ласка пряме посилання на форму якщо є
). Марині — дякую за попередження про «вирахують», буду обережна. Люда — тримайся і ти, ти заслуговуєш на нормальне ставлення так само. Буду тримати вас в курсі що вийде 
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін