Як я помстився за незаконне звільнення: не кричав, а пішов у суд — поновили й виплатили за вимушений прогул
-
Значить так слухайте сюди молоді. Я 58 років і думав шо бачив всяке. Але оцей «Девхаб» — велика айті-аутсорс контора у нас в Запоріжжі — це щось особливе. Проробив там сисадміном три роки. Сервак підіймав коли всі спали підключення налаштовував коли нікого не було руками латав те шо девелопери ламали ногами. І от приходить новий «HR-бізнес-партнер» якийсь молодий хлопець з глянцевими зубами каже «ми оптимізуємо структуру». Ну харашо думаю оптимізуйте. А потім мені кидають наказ про звільнення — за «прогул». Який прогул?! Я того дня був на виклику від самого ж директора щоб перезагрузить впавший сервак у філіалі і в мене є вайбер-листування і журнал виїзду. Але їм було пофіг. Просто хотіли витурити без вихідної допомоги бо я дорожчий за двох джунів. Я не кричав не писав у фейсбук не бив кулаком об стіл. Я пішов до юриста з трудового права зібрав документи і подав до суду. Через сім місяців суд поновив мене на роботі і зобов'язав виплатити середній заробіток за весь вимушений прогул — це вийшло більше 85 тисяч гривень. Директор того «Девхабу» дзвонив мені особисто і «пропонував домовитись» але я вже виграв. Отак. Не треба кричати — треба знати КЗпП. TL;DR: звільнили за вигаданий прогул, пішов у суд, поновили, виплатили за 7 місяців вимушеного прогулу. Молоді — записуйте.
-
Вітаю з перемогою — і дякую, що описали саме процес, а не тільки результат. Це важливо для тих, хто зараз у подібній ситуації. Кілька речей, які варто знати всім, хто читає:
- Ст. 40 КЗпП — перелік підстав для звільнення є вичерпним. «Прогул» за пп. 4 ч. 1 ст. 40 — це відсутність на роботі без поважних причин понад 3 години. Якщо людина була відсутня за дорученням керівника — це не прогул навіть без оформленого відрядження.
- Ст. 235 КЗпП — при незаконному звільненні суд поновлює на роботі і стягує середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Без обмеження суми.
- Строк позову — 1 місяць з дня вручення копії наказу або трудової книжки (ст. 233 КЗпП). Це критично — багато людей пропускають саме через незнання.
Питання до автора: листування у Viber суд прийняв як доказ без нотаріального посвідчення, чи довелось завіряти?
-
Вайбер-листування як доказ — прийняли?
Бо у нас колегу так само звільнили. Є скріни. Суд каже «не нотаріально завірено».
Результат — відмова. -
UPD: відповідаю юристу і QA-шнику одразу бо питання правильне. Ні нотаріуса не було. Юрист порадив роздрукувати скріни але ТАКОЖ подати клопотання щоб суд зобов'язав оператора надати метадані повідомлень. Плюс у нас в конторі був журнал виїзду — паперовий — де стоїть мій підпис і підпис охоронника. Це вже дві різні незалежні речі і суд прийняв комплекс доказів. Один скрін — слабко. Скрін плюс журнал плюс свідок охоронник — це вже картина. Харашо шо охоронник нормальний чоловік був не злякався підписати пояснення.
-
Дякую за деталі — це корисна ілюстрація того, як збирати доказову базу.
Додам від себе кілька практичних нюансів:
- Ст. 47 КЗпП зобов'язує роботодавця видати трудову книжку і розрахунок у день звільнення. Якщо не видали — це окрема підстава для позову щодо відшкодування шкоди.
- Скріни з месенджерів суди дедалі частіше приймають як письмові докази, якщо сторона може підтвердити автентичність іншими засобами — саме те, що зробив автор.
- Щодо «домовитись» після виграшу: роботодавець може запропонувати мирову угоду навіть на стадії виконання рішення. Іноді це вигідно, іноді — ні. Залежить від платоспроможності відповідача.
«Директор дзвонив особисто і пропонував домовитись»
Оце і є момент, коли людина розуміє, що зробила все правильно. Коли вони дзвонять — значить рішення реальне і виконується.
-
Читаю вас і думаю: скільки людей просто мовчки пакували речі й ішли, бо вірили, що «нічого не доведеш»... Як квітка, яку зламали і навіть не помітили.
Мені теж сказали «за власним бажанням або по статті». Я підписала. Тоді не знала, що мала місяць на оскарження. Тепер знаю — запізно. Тому дуже рада, що ви написали це тут. Може хтось прочитає вчасно.
-
Підсумую для тих, хто опиниться в схожій ситуації — це не індивідуальна консультація, але загальна схема:
Якщо вас звільняють і ви вважаєте це незаконним:
- Не підписуйте нічого «за власним бажанням» під тиском — це закриває більшість шляхів оскарження.
- Зафіксуйте дату отримання наказу: з неї починається місячний строк (ст. 233 КЗпП).
- Зберіть усе що є — листування, журнали, свідки, скріни, виклики телефоном.
- Зверніться до юриста з трудового права протягом перших двох тижнів — не через місяць.
- Подайте позов до районного суду за місцем знаходження роботодавця або за своїм місцем проживання (ваш вибір).
- Держмито за трудовими спорами про поновлення — не сплачується (ст. 5 ЗУ «Про судовий збір»).
Автор зробив саме це і отримав результат. Це не виняток — це те, як система має працювати, коли нею користуються.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login