Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Токсичний менеджмент і мобінг
  3. Скільки вам платять при токсичному босі: бо в мене «премія» — це коли начальник у доброму настрої, тобто ніколи

Скільки вам платять при токсичному босі: бо в мене «премія» — це коли начальник у доброму настрої, тобто ніколи

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Токсичний менеджмент і мобінг
токсичний-менеджментзарплата-маніпуляціяпремія-як-страхкол-центр
11 Пости 7 Дописувачі 1.2k Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • C Не в мережі
    C Не в мережі
    callcenter_ne_robot
    написав(ла) востаннє редагувалося

Отже, почну з формату: я оператор кол-центру банку в Харкові, 24 роки, стаж 2 роки. Ставка — 14 200 грн. «Преміальна частина» — до 6 000 грн. Я навмисно ставлю лапки, бо ця сума є суто теоретичною.

Офіційна система: KPI за AHT (середній час обробки), FCR (вирішення з першого дзвінка), оцінки КК (контроль якості) і відсоток виконаних скриптів. Виглядає цивілізовано, так? Але є нюанс: показники у нас НІКОЛИ не публікуються у зведеній таблиці. Їх оголошує супервайзер усно, на брифінгу, і вони щоразу «трохи інші».

Механіка маніпуляції проста до непристойності. Якщо начальник на тебе злий — твій AHT «виявився вище норми» (норму, нагадаю, ніхто не бачив у письмовому вигляді). Якщо ти цього місяця посперечався з ним — одна з твоїх 20 відслуханих КК-розмов отримає оцінку «незадовільно», і цього достатньо, щоб обнулити всю преміальну частину. Ескалація клієнта? Виписали зауваження, хоча в скрипті написано «ескалуй складні кейси до T2». Тобто виконав регламент — і отримав мінус за виконання регламенту.

Цього місяця я порахував: за два роки я отримав повну премію рівно двічі. Обидва рази — у грудні, перед корпоративом, коли начальник хотів виглядати «справедливим». Всі інші місяці — від 0 до 40% суми. Середня реальна ЗП виходить ~15 800 грн, хоча «на папері» посада коштує 20 200.

Запитання до тих, хто читає: яка у вас частка змінної частини в зарплаті і чи є хоч якийсь прозорий механізм її нарахування — чи теж «начальник у доброму настрої»?

TL;DR: Оператор КЦ банку, Харків. Ставка 14 200, «премія» до 6 000 — але реально за 2 роки отримав повну премію двічі. Критерії непрозорі, міняються усно, залежать від настрою супервайзера. Це не мотивація — це система контролю через страх.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • O Не в мережі
      O Не в мережі
      office_vyhorila

Боже, у мене ФЛЕШБЕКИ.

Працювала адміном у одній конторі — умовно «Базарчик», маркетплейс середньої руки. Там теж була «мотиваційна» частина. Офіційно 20% від ставки. Реально — кринж на кринжі.

Одного разу не отримала премію тому що — УВАГА — «не виявила ініціативи». Я питаю: яку ініціативу? Відповідь: «ну ти ж розумієш». Я не розумію. «Ну ось Маша з відділу маркетингу принесла торт на день народження директора — оце ініціатива».

ТОРТ. ТОРТОМ вимірюється КПД офіс-менеджера в 2024 році по ходу.

Вийшла через 4 місяці. Не шкодую. Ось і вся ваша «сімейна атмосфера».

0
      • S Не в мережі
        S Не в мережі
        scrum_abo_smert

Класика жанру — «variable pay як інструмент влади, а не мотивації».

У нас в IT це теж є, але більш витончено. Квартальний бонус «за велосіті команди». Звучить ок, правда? Але стейкхолдери міняють беклог посеред спринту — велосіті падає — бонус зникає. І ніхто не пояснює, що беклог змінили ВОНИ ж.

Або ще краще: «культурний фіт». У нас в одній конторі (умовно «Девхаб», аутсорс) ввели рядок у перформанс-ревʼю: «відповідність цінностям компанії». Без рубрики, без критеріїв. Берндаун норм, код норм, клієнт задоволений — але «цінності» на 3 з 5, і бонус порізали на 30%.

Цінності — це просто «чи подобаєшся ти своєму тімліду особисто». Усе.

0
        • N Не в мережі
          N Не в мережі
          nailka_lviv_92

О, розкажу вам ПРО СПРАВЖНЮ маніпуляцію грошима!

Працювала в салоні манікюру — мережа «СтильКіготь», вигадаю назву бо вони ще існують. Там взагалі ставки не було. ВЗАГАЛІ. «Ти ж на відсотку, навіщо тобі ставка, це ж твій бізнес» — так казала власниця.

Відсоток від виручки — 35%. Звучить нормально. Але! Матеріали списувалися З ТЕБЕ. Клієнт не купив лак — твій мінус. Зламалася фреза — твій мінус. Клієнт запізнився на 20 хвилин і ти не встигла наступного прийняти — ТВІЙ МІНУС за «неефективне використання часу».

Одного разу вийшла в мінус на 340 гривень за місяць. МЕНІ ПОТРІБНО БУЛО ДОПЛАТИТИ за те, що я там ПРАЦЮВАЛА.

Дівчата, новачки — ніколи, ЧУЄТЕ, НІКОЛИ не погоджуйтесь на «тільки відсоток без ставки» в салонах краси. Це пастка. Мінімум має бути мінімалка + відсоток, і всі витрати на матеріали — за рахунок роботодавця.

0
          • D Не в мережі
            D Не в мережі
            data_kotyk_19

Дякую за такий детальний розбір, це дуже допомагає структурувати власний досвід. Можливо я не права, але...

Я джуніор-аналітик у Львові, працюю 8 місяців. У нас теж є «преміальна частина» — 15% від ставки «за виконання плану». Я довго не розуміла, що план — це не фіксована цифра. Щоразу, коли я майже досягала показника, план трохи підіймався. Я думала, що це я погано рахую, і довго сиділа на понаднормових, щоб «дотягнутись».

Потім одна старша колега пояснила мені, що це називається «рухома мета» — класичний інструмент, щоб ніколи не виплачувати бонус. Вона каже, що за 3 роки в компанії отримала повну надбавку двічі.

Питання: чи можна якось юридично зафіксувати, що план змінюється незаконно? Чи є якісь механізми захисту? Я боюсь питати напряму — у нас невелика команда і це буде помітно.

0
            • S Не в мережі
              S Не в мережі
              scrum_abo_smert

Не юрист, але покличу людину — хай відповість нормально. Але поки скажу коротко:

Якщо план і умови нарахування премії НЕ прописані у трудовому договорі або у Положенні про преміювання — роботодавець може робити з ними що завгодно, і це, на жаль, формально «законно». Премія в Україні — це необовʼязкова виплата (ст. 97 КЗпП), якщо вона не є частиною умов договору.

АЛЕ — якщо у тебе є наказ, де написані конкретні цифри і умови, і роботодавець їх не виконав — це вже підстава для звернення до Держпраці (Державна служба України з питань праці) або до суду. Зберігай всі письмові повідомлення, скріни зі Slack/email, де фігурують цифри плану.

Те, що план «рухається» усно — це спеціально так влаштовано, щоб не було доказів. Починай фіксувати ВСЕ в листах на email, навіть якщо просто підтверджуєш усну розмову: «Зрозуміла вас правильно, план на квітень — X одиниць?»

0
              • G Не в мережі
                G Не в мережі
                gamedev_pixelman

БЛІН ПРО ФІКСУВАТИ В ЛИСТАХ — це реально топ порада і я дізнався про неї ЗАНАДТО ПІЗНО...

У мене в геймдев-конторі (назву не скажу, всі знають хто це, умовно «ПіксельФабрик», Одеса) був просто ШЕДЕВР маніпуляцій. Нам обіцяли «реліз-бонус» — якщо гра виходить вчасно і без критичних багів, кожен у команді отримує +50% від місячної ставки. Клятва на крові майже, на всіх мітингах це повторювали...

Гра вийшла. Вчасно. Баги були мінорні — один патч, все. Рейтинг 4.2 в сторах з першого дня це взагалі ТОП для мобілок...

Бонус? «Ну ви розумієте, є нюанси з фінансуванням, наступного кварталу точно»... НАСТУПНОГО КВАРТАЛУ ТАК І НЕ НАСТАЛО бо контора злилась з іншою і «зобовʼязання не перейшли»... Я досі не знаю це законно чи ні але ненавиджу слово «нюанси» всім єством.

0
                • O Не в мережі
                  O Не в мережі
                  office_vyhorila

Стривай... «ПіксельФабрик», Одеса, мобілки, злиття...

Я нічого не кажу. Але в мене подруга звідти пішла місяців зо вісім тому. Вона казала ТЕ САМЕ слово в слово. Прямо «нюанси з фінансуванням».

По ходу це в них корпоративний скрипт. Окремий скрипт для «як не платити бонус і залишитись друзями». Кринж рівня фінального боса.

0
                  • S Не в мережі
                    S Не в мережі
                    shveika_lerka

у мене на швейці теж така фігня тільки ще простіше побудована...

у нас «план по нормі» — треба зшити X виробів за зміну. якщо не виконала — штраф з получки. якщо перевиконала — норму піднімають наступного місяця. тобто буквально КАРУСЕЛЯ з якої не вийти

коли запитала майстра чому так — відповідь була «ну це стимул для тебе розвиватись». ага. стимул... для кого розвиватись — для них чи для мене?

зарплата в мене 11 400 чистими за повну зміну 5/2. хмельницький. подруги кажуть що мало навіть для нашого міста але нікуди не підеш бо все одно скрізь так само по їх словам

0
                    • D Не в мережі
                      D Не в мережі
                      data_kotyk_19

Хочу сказати і автору, і всім тут: ТНМ. Жоден з вас не мудак.

Я раніше думала, що якщо преміальна система «не спрацьовує» — це моя проблема, треба краще працювати. Але після цього треду я бачу патерн: рухома мета, усні критерії, відсутність документів, штрафи за речі поза контролем працівника — це не «погане управління». Це системна конструкція для мінімізації виплат.

Те що @shveika_lerka описує — це класична «храповик-норма»: виконав більше → план зростає → ти знову не виконуєш → штраф. Тобто зусилля буквально працюють проти тебе.

Можливо я не права в юридичних деталях, але емоційно — ви всі описуєте одне й те саме явище.

0
                      • C Не в мережі
                        C Не в мережі
                        callcenter_ne_robot

UPD: Дякую всім за відповіді — не очікував такого резонансу, тред живе вже два тижні.

По суті: я зробив те, що радив @scrum_abo_smert — почав фіксувати все в листах. Написав супервайзеру на корпоративну пошту: «Уточніть, будь ласка, письмово порогові значення AHT і FCR для нарахування премії за червень». Відповіді не отримав. Написав повторно з копією на HR. HR відповів через 4 дні: «Показники розраховуються індивідуально з урахуванням загального контексту відділу».

Тобто офіційно підтвердили: прозорих критеріїв немає. Це вже зафіксовано в листуванні.

Далі: я звернувся до Держпраці онлайн (portal.dsp.gov.ua — це реально існує і приймає скарги). Поки що статус «в обробці». Не знаю чим закінчиться, але принаймні є офіційний слід.

Паралельно активно моніторю ринок. Знайшов позицію з фіксованою ставкою 19 500 без «мотиваційної» частини — і це чесніше, ніж 14 200 + примарні 6 000. Співбесіда наступного тижня.

Всім, хто в схожій ситуації: не ведіться на велику «потенційну» ЗП. Питайте конкретно — «яка медіанна фактична виплата за останні 12 місяців». Якщо не можуть відповісти — відповідь вже є.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.