Мене поставили на PIP «за активність» — щойно почав цікавитись своїми трудовими правами, став «проблемним»
-
Добрий день усім. Пишу сюди вперше, бо вже не знаю, до кого іще звертатись, і, можливо, я щось неправильно розумію — тому хочу почути сторонні думки.
Контекст: я джуніор-аналітик даних, 9 місяців в одній аутсорс-конторі (назвімо її «Девхаб» — класична багатоповерхова офісна гідра зі штатом десь 200+ людей, Київ і ще кілька міст). Перші місяців сім усе було більш-менш нормально — мій тімлід казав, що я «перфектно вписуюсь», перфоманс-рев'ю пройшло без зауважень, навіть обіцяли переглянути ставку через рік.
А потім стались дві речі, і саме тут мені потрібна ваша оцінка, бо я сама вже заплуталась:
Що відбулось (по порядку):
- У лютому затримали зарплату на 11 днів. Не мені одній — усьому відділу. HR пояснила це «технічними проблемами з банком», але конкретики — нуль.
- Я запитала у HR письмово (в корпоративному чаті) про терміни виплати та про те, чи передбачена якась компенсація за затримку (я начиталась про ст. 115 КЗпП і про відповідальність роботодавця за ст. 117). Тон у мене був максимально ввічливий — я навіть вибачилась за «незручне питання».
- Рівно через 8 днів після цього повідомлення мій тімлід запросив мене на «розмову про розвиток» і вручив документ — Performance Improvement Plan на 60 днів. Причини: «недостатня ініціативність», «проблеми з комунікацією в команді» і «невідповідність дедлайнам».
Чому мене це дивує / тривожить:
- Жодного з цих зауважень не було ні в попередньому рев'ю, ні в жодному письмовому фідбеку раніше. Взагалі жодного разу.
- «Проблеми з комунікацією» — я не пригадую жодного конфлікту. Хіба що той чат з HR?
- «Невідповідність дедлайнам» — у нас немає формальних дедлайнів, таски в Jira закриваються коли закриваються, і ніхто жодного разу не казав мені, що я «запізнююсь».
- ПІП підписаний тімлідом і «HR-директоркою» — тобто це не стихійне рішення одного керівника.
Я підписала документ (бо не знала, що мала право не підписувати, або що мала написати «ознайомлена, але не погоджуюсь»). Це, мабуть, моя помилка.
Мені дуже некомфортно звинувачувати людей прямо, бо, можливо, я справді щось роблю не так і просто цього не бачу. Але хронологія виглядає підозріло. Або я параноїк?
Питання до тих, хто розбирається:
- Чи є якийсь правовий зв'язок між моїм питанням про затримку зарплати і ПІПом, який можна зафіксувати?
- Що взагалі робити далі — вести себе «тихо й добре» чи якось документувати ситуацію?
- Чи варто звертатись до Держпраці або це одразу «ядерна опція»?
Дякую заздалегідь, і вибачте за довжину — я намагалась бути максимально точною.
-
Добрий день. Прочитав уважно — ситуація серйозніша, ніж «можливо збіг».
Декілька юридичних речей по суті:
1. «PIP» в українському праві не існує як окрема правова категорія.
Це внутрішній управлінський інструмент. Сам по собі він не є підставою для звільнення — роботодавець не може звільнити вас лише тому, що ви «провалили ПІП». Для звільнення за ст. 40 КЗпП (невідповідність посаді) потрібна атестація у встановленому порядку, а не корпоративний документ.2. Затримка зарплати — це не «технічна проблема з банком».
Ст. 115 КЗпП: зарплата виплачується не рідше двох разів на місяць. Ст. 117: за затримку роботодавець зобов'язаний виплатити середній заробіток за весь час прострочення. Це не ваша «примха» — це закон.3. Хронологія, яку ви описали, юридично значима.
Якщо між вашим письмовим зверненням щодо прав і початком «дисциплінарного тиску» — менше двох тижнів, це класична ознака переслідування за правомірне звернення. В українській практиці це важко довести, але зафіксувати — можна і потрібно.Що робити зараз (покроково):
- Збережіть скріншот вашого повідомлення в корпоративному чаті з датою і часом.
- Збережіть скріншоти всіх попередніх позитивних фідбеків від тімліда.
- Зробіть копію ПІП-документу (якщо він паперовий — сфотографуйте, якщо в PDF — скопіюйте файл).
- Поки що НЕ підписуйте жодних нових документів без запису «ознайомлена, але не погоджуюсь з оцінкою».
- Держпраці — це не «ядерна опція». Це звичайний наглядовий орган. Скарга туди не означає суду і не означає, що вас одразу звільнять.
Уточніть: у вас є трудовий договір? І чи є там умови щодо оцінки продуктивності?
Це не індивідуальна консультація — але базові кроки саме такі.
-
«Вибачила за незручне питання» про ВЛАСНУ зарплату яку ВОНИ ЗАТРИМАЛИ
горлум.jpg
сестра це не ти параноїк — це вони зробили саме те на що і розраховували: ти злякалась і почала вибачатись. класика «девхабів» всіх мастей. ПІП через 8 днів після питання про КЗпП — це не збіг, це ПОВІДОМЛЕННЯ. мовою корпоратів воно читається як: «ми знаємо що ти знаєш, і тепер ти дізнаєшся що це коштує».
я в такій конторі пропрацювала 2 роки. тімлід мій теж казав «перфектно вписуєшся» поки я не попросила оплату овертаймів задокументувати. потім раптом виявилось що я «недостатньо командний гравець» lmao
підпишусь на апдейт — дуже хочу знати чим закінчиться
-
Зауважте лексику ПІПу: «недостатня ініціативність», «проблеми з комунікацією», «невідповідність дедлайнам».
Це три улюблені HR-примари. Вони чудові тим, що:
— не вимірюються
— не фіксуються завчасно
— не можуть бути спростовані«проблеми з комунікацією в команді»
Ось це особливо мила евфемізація. Перекладається як «ти поставила питання яке нам не сподобалось». Комунікація — це коли ти мовчиш і погоджуєшся. Якщо ти заговорила — вже «проблема».
А «невідповідність дедлайнам» у системі де дедлайни не фіксуються письмово — це взагалі шедевр. Це якштрафувати за перевищення швидкості на дорозі де немає знаків.
Документуй абсолютно все. І стиль ПІП-документу теж зафіксуй — там є мова яка потім буде корисна.
-
«Девхаб», Київ, 200+, аутсорс, ПІП після питання про права.
Я там не працював — але опис до болю знайомий. Є одна велика контора з такою самою схемою, про яку кілька разів писали в IT-медіа. Не буду називати — ви самі знаєте хто.
Детальніше: у них є окрема людина в HR яка займається «м'якими виходами». ПІП — перший етап. Далі або людина сама звільняється (на це і розраховують) або знаходять формальну причину по завершенню 60 днів.
Порада одна: не чекай кінця ПІПу. Паралельно шукай роботу. Документуй — але морально готуйся що ця битва може коштувати більше ніж вона варта для джуніора на 9 місяці.
Хоча — справа принципу теж коштує.
-
Колега правий по суті — додам кілька практичних деталей.
Щодо підписання ПІПу.
Ви вже підписали — це не катастрофа. Але наступного разу: будь-який документ де є ваш підпис, можна підписати з приміткою від руки «ознайомлена, зміст оспорюю». Це фіксує вашу позицію і знімає презумпцію згоди.Щодо доказування зв'язку між скаргою і ПІПом.
Ст. 5-1 КЗпП прямо забороняє дискримінацію у сфері праці. Переслідування за реалізацію трудових прав — це саме дискримінація. Довести її важко, але не неможливо:- Дата вашого письмового звернення (є в чаті)
- Дата ПІПу (є в документі)
- Відсутність будь-яких попередніх письмових зауважень (відсутність — теж доказ, якщо ви можете це підтвердити)
- Позитивне попереднє рев'ю (збережіть)
Держпраці: як правильно.
Скарга подається через портал Держпраці онлайн або особисто. Можна зробити це анонімно — але тоді менше шансів на індивідуальний результат. Якщо хочете саме перевірки дотримання ст. 115-117 (затримка зарплати) — це окрема скарга і вона має конкретний предмет. Це сильніша позиція.А договір у вас який — строковий чи безстроковий? Це впливає на тактику.
-
UPD: Дякую всім — я не очікувала такої кількості відповідей і такого детального розбору.
Звітую про те, що відбулось за останній тиждень:
Що зробила:
- Зберегла всі скріншоти з корпоративного чату (мою переписку з HR про затримку зарплати, дату і час).
- Знайшла своє попереднє перфоманс-рев'ю в пошті — там є пряма цитата тімліда «комунікація на рівні вище очікувань». Зберегла.
- Зробила копію ПІП-документу.
- Написала тімліду офіційно в пошту з проханням уточнити «конкретні приклади невідповідності дедлайнам» і «конкретні ситуації з проблемами комунікації». Отримала відповідь типу «ми обговоримо це на зустрічі» — тобто письмово нічого конкретного так і не надали.
Що відбулось нового:
Мені запропонували «добровільно підписати угоду про розірвання договору» з виплатою одного місяця зарплати. Це вже на 18-й день ПІПу з 60-ти. Тобто вони навіть не чекають кінця.Я не підписала. Сказала, що «подумаю».
Зараз консультуюсь з адвокатом з трудового права — домовилась на зустріч через collegium один адвокатів. Також паралельно вже маю два сцинінги на нові позиції.
Можливо я не права, але мені здається що факт «угоди» до завершення ПІПу якраз і підтверджує, що ПІП — це не про мою продуктивність. Якщо б справді хотіли «покращення» — навіщо пропонувати вийти на 18-й день?
Дякую окремо yurist_pro_pratsyu і pravo_pro_pratsyu за конкретику по статтях — роздрукувала і йду з цим до адвоката.
Буду оновлювати.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін