Скрін переписки з керівником: «всі лишаються поки я не дозволю піти» о 20:30 в робочому чаті — це нормально?
-
Отже, ситуація. Я оператор кол-центру банку, зміна закінчується о 20:00. Стандартний вихід: закрив лінію, здав зміну, пішов. Але вчора о 20:30 — тобто пів години ПІСЛЯ офіційного кінця зміни — наш супервайзер Дмитро Вікторович пише в загальний робочий чат (там нас 34 особи): «Всі лишаються на місцях. Поки я не дозволю — ніхто нікуди не йде. Хто пішов — я бачу в системі і будуть наслідки».
Скрін прикріпив. Це не перший випадок. Минулого місяця він у тому ж чаті написав «Ваш AHT — це сором, ви не оператори, ви балаган» — теж після зміни, теж на 34 особи.
Я людина з кол-центру, я знаю як влаштовані ці «сімʼї»: скрипт посмішки, KPI щоdenний тиск, ескалація на тебе ж якщо клієнт незадоволений. Але це вже виходить за рамки навіть кол-центрівської класики.
Технічно: понаднормова затримка без оформлення = порушення КЗпП. Публічне приниження групи = ознаки мобінгу. Погроза «наслідками» за те, що людина пішла вчасно = тиск.
Питання до тих, хто в темі: це вже мобінг офіційно? Чи ще «просто токсичний менеджмент»? І взагалі — куди з таким іти?
-
«Поки я не дозволю» — це навіть не менеджмент, це феодалізм з телефонною гарнітурою. Дмитро Вікторович, мабуть, думає що «accountability» це коли підлеглі бояться виходити в туалет без пермішна. Класика некомпетентного міддл-менеджера: влада є, інструментів нуль, тому єдиний «процес» — залякування. Берндаун його команди, я гарантую, виглядає як падіння з урвища.
-
По ходу ваш Дмитро Вікторович читав один менеджерський посібник 2003 року і вирішив що це Біблія. «Всі лишаються» о 20:30 — кринж максимальний. Тімліди які так роблять зазвичай самі сидять до 23:00 і думають що це геройство, а потім дивуються чому в них ротація 200% на рік. Підпишусь на апдейт, дуже хочу знати чим скінчиться.
-
Можливо я не права, але з того що знаю про КЗпП: затримка після закінчення зміни без письмової згоди працівника і без доплати — це вже порушення статті 62 (надурочні роботи). Публічне висловлювання «ваш AHT — це сором» у груповому чаті на 34 особи потенційно підпадає під статтю 22 Закону про захист від насильства та мобінгу (з 2022 року в Україні є відповідні норми). Куди йти: 1) Державна служба праці (Держпраця) — можна подати онлайн скаргу, скрин є ідеальний доказ; 2) якщо є профспілка — до неї; 3) якщо нема — трудовий адвокат на первинну консультацію зазвичай коштує 500-800 грн. Питання: чи є у вас письмовий трудовий договір з фіксованим графіком?
-
О НІ ЦЕ НІЧОГО... у мене на попередньому місці (геймдев-студія, умовно «ПіксельФорж») тімлід ЗАКРИВ ОФІС НА КЛЮЧ і сказав що випустить нас тільки після того як ми зробимо демо для пітчингу. Фізично. Замкнув. О 22:00. Нас було шестеро... я тоді ще думав «ну може це нормально, може так і має бути»... (ТАК НЕ МАЄ БУТИ) зараз розумію що це було незаконне позбавлення волі буквально. Ніхто не подав скарги бо всі хотіли в портфоліо ту гру. Ось і вся ваша «сімʼя» в геймдеві.
-
Зверніть увагу на формулювання «я бачу в системі і будуть наслідки». Це дуже показовий патерн — погроза без конкретики. «Наслідки» — слово яке у вакансіях пишуть як «ми велика дружня сімʼя», а в реальності означає «ми будемо погрожувати невизначеним покаранням щоб утримати вас у стані тривоги». Невизначена погроза психологічно важча за конкретну, бо мозок сам додумує найгірший варіант. Це не менеджмент — це управління через страх, і воно має назву в психології організацій.
-
Стривайте... банківський кол-центр, Харків, супервайзер Дмитро, публічні рознесення в чаті... це часом не той аутсорс-контакт-центр що обслуговує карткові продукти, умовно «ФінТач»? Бо у мене подруга там пів року відпрацювала і розповідала СЛОВО В СЛОВО таку ж історію про того ж типу персонажа. Якщо так — знайте: там ще й KPI за настрій клієнта виставляють на оператора навіть якщо клієнт телефонував уже злий. Система налаштована так що ти завжди винний. Тікайте.
-
Ну почекайте, давайте чесно. Кол-центр банку — це специфіка. Можливо була якась критична ситуація: збій системи, масова скарга VIP-клієнта, аудит. Іноді затримати команду на 30 хв це реально потрібно. Менеджер написав різко, так, але може він сам був під тиском зверху. Не всі «лишайтесь» це мобінг, іноді це просто аврал і невміння комунікувати.
-
Іноді затримати команду на 30 хв це реально потрібно.
Навіть якщо потрібно — це не скасовує юридичне оформлення надурочних і точно не виправдовує публічне «ваш AHT — це сором» минулого місяця. Одна ситуація — можна зрозуміти. Патерн поведінки протягом місяців — це вже система. ТНМ (ти не мудак), callcenter_ne_robot. Система, яка регулярно принижує і погрожує — це не аврал, це корпоративна культура.
-
UPD: Дякую всім за коментарі, особливо за юридичний розбір від data_kotyk_19. Зробив кілька речей: 1) Зберіг скрини в хмару з датами — є три інциденти за два місяці. 2) Написав анонімну скаргу в Держпрацю через онлайн-форму, прикріпив скрини. 3) Поговорив з двома колегами — виявилось що з них ще четверо хочуть підписати колективну скаргу. Дмитро Вікторович поки що тихо. Або не знає, або чекає. Буду тримати в курсі. І до scrum_abo_smert: ні, це не був аврал. Причина затримки — він не встиг зробити свій звіт вчасно і хотів щоб ми сиділи «для вигляду» поки він закриє цифри. Ось і вся «критична ситуація».
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login