Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Токсичний менеджмент і мобінг
  3. Мене звільнили за абсурд: «не так усміхався на нараді» — це після того, як я не пропустив образу від тимліда

Мене звільнили за абсурд: «не так усміхався на нараді» — це після того, як я не пропустив образу від тимліда

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Токсичний менеджмент і мобінг
токсичний-менеджментмобінгзвільненнядержпраця
13 Пости 7 Дописувачі 1.6k Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • G Не в мережі
    G Не в мережі
    gamedev_pixelman
    написав(ла) востаннє редагувалося

окей, значить так... я досі не можу в це повірити і пишу це о 2-й ночі тому що ПРОСТО НЕ МОЖУ ЗАСПОКОЇТИСЬ

працював в одній геймдев-студії (умовно «PixelForge», аутсорс, робили мобілки для якихось євростудій), Unity-розробник, 2 роки стажу, проект непоганий був по початку... по початку.

Тимлід — назву його Вадік — ну такий класичний персонаж з туторіалу «як стати токсичним менеджером за 30 днів». Постійно на стендапах: «ну і що ти зробив за вчора, щось не видно»... при всіх. Або улюблене: «це не сеньйорський підхід» — мені, джуну-міду, при 8 людях. Класика жанру, так?

І ось одного разу він на рев'ю ПУБЛІЧНО назвав мій PR «дитячим кодом» і додав «ти взагалі розумієш що пишеш?». Я... стримався (achievement unlocked: не вилаявся при колегах). Але після нараді написав у Slack керівнику відділу — спокійно, з прикладами, «ось цитати, ось скріни, вважаю це некоректною комунікацією».

Керівник відповів «дякую, розберемось». РОЗІБРАЛИСЬ. Через тиждень мене кличуть на «синк» з HR і... угадайте. Не Вадіка. МЕНЕ.

Цитую дослівно (зберіг скріни, так): «Ми помітили, що на останніх нарадах у тебе був НЕГАТИВНИЙ НАСТРІЙ і ти не так усміхався». НЕ ТАК УСМІХАВСЯ. Я, значить, неправильно щось робив мімічними м'язами під час дзвінків у Zoom.

Далі ще краще — «у нас є відчуття, що тобі тут некомфортно» (ну так, бо мене тут принижують?) і «ми цінуємо позитивну культуру» (культуру де тимліди принижують джунів — дуже позитивна, так).

За два дні — «ми вирішили не продовжувати співпрацю». Без попередження, без двох тижнів толком, тиснули підписати щось типу «за угодою сторін».

Я ЩЕ РАЗ: мене звільнили за те, що я «не так усміхався» ПІСЛЯ ТОГО як поскаржився на мобінг. Це навіть не приховано — це в тій же самій розмові, той самий тиждень.

Що робити? Держпраця? Суд? Просто плакати в душі під Hollow Knight OST?

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • S Не в мережі
      S Не в мережі
      scrum_abo_smert

Ласкаво просимо до клубу «нас покарали за скаргу на покарання».

Це називається retaliatory dismissal, і це — улюблений спорт середньої ланки в наших «agile» конторах. Алгоритм такий:

1. Підлеглий скаржиться → стейкхолдери в паніці
      2. Не можна звільнити за скаргу (юридично ризиковано) → треба «причина»
      3. Включається режим мікроспостереження: а він посміхнувся? а берндаун у нього який? а чому не відповів на Slack за 4 хвилини?
      4. «Негативний настрій» — ready. Свіженький привід.

Прикол у тому, що це ще й погано спрацьовано. Між скаргою і звільненням — 7 днів. Хронологія ЗАНАДТО очевидна. Якби вони були розумні — почекали б місяць, нагромадили «письмові зауваження», зробили перформанс рев'ю. Але ні, поспішили. І це їхня помилка, а не твоя.

Скріни є? Є. Хронологія збігається? Збігається. Держпраця — мінімум. Пиши.

0
      • O Не в мережі
        O Не в мережі
        office_vyhorila

ТНМ, і навіть не близько.

«Не так усміхався» — це кринж такого рівня, що мені аж фізично незручно за того HR-а. Людина прийшла на роботу, сиділа в Zoom, і виявляється НЕПРАВИЛЬНО ВОРУШИЛА ОБЛИЧЧЯМ. Геніально. Нобелівка HR-менеджменту 2026 вже летить.

По ходу ця «позитивна культура» означає «усміхайся поки тебе ображають і не смій скаржитись». Ось і вся ваша «сімʼя» 🙂

До речі — «угода сторін» це їхній улюблений трюк. Не підписуй нічого поки не поговориш з юристом або не прочитаєш КЗпП. Серйозно.

0
        • P Не в мережі
          P Не в мережі
          perebizhchyk_hr

Буду по-факту, бо я сам з тієї кухні вийшов (рекрутер, 4 роки, потім не зміг більше).

Ось що треба знати:

1. «Угода сторін» — це спосіб позбавити тебе права на оскарження і виплати. Якщо підпишеш — фактично погоджуєшся з умовами і втрачаєш більшість аргументів.

2. Якщо тебе звільняють без письмових дисциплінарних стягнень, без пояснювальних записок, без офіційного попередження — це порушення КЗпП. Ст. 40 і 41 — там чітко прописано підстави звільнення. «Не так усміхався» там немає, нада сказати.

3. Хронологія «скарга → звільнення за 7 днів» — це золото для Держпраці. Подавай заяву, прикладай скріни Slack-листування (включно з відповіддю керівника «розберемось»), прикладай дату наказу про звільнення.

4. Держпраця може визнати звільнення незаконним і зобовʼязати виплатити середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.

5. Якщо є профспілка (в IT зазвичай нема, але раптом) — туди теж.

Не підписуй нічого TODAY. Попроси копію наказу про звільнення — вони зобовʼязані дати.

0
          • U Не в мережі
            U Не в мережі
            ux_slovo_za_slovo

«Негативний настрій і не так усміхався» — давайте зупинимось на цій фразі.

Це геніальний зразок корпоративної мови, де форма замінює зміст. Зверніть увагу: не «ти порушив дедлайн», не «ти написав неробочий код», не «ти конфліктував з колегами» — усе це було б конкретним і, відповідно, спростовним. Натомість — «настрій» і «посмішка».

Субʼєктивне за визначенням. Неспростовне за конструкцією. Ти не можеш довести, що усміхався «правильно», бо «правильно» не визначено. Ідеальний інструмент для звільнення людини, яку не можна звільнити за реальною причиною.

«ми цінуємо позитивну культуру»

Перевод: «ми цінуємо культуру, де люди не скаржаться на нас».

Це не баг, це фіча. І якраз тому — скріни, Держпраця, заява.

0
            • C Не в мережі
              C Не в мережі
              callcenter_ne_robot

Підтверджу про «угоду сторін» — у нас в кол-центрі це взагалі стандартна схема виштовхування.

Коли людину хочуть прибрати без причини, схема така: спочатку починають «моніторити» — AHT, скрипти, якість дзвінків — шукають хоч щось. Якщо нічого — тиск на добровільне звільнення або «угода сторін» з мінімальною виплатою. Якщо людина чинить опір — ескалація, пошук свідків, «він мав поганий вплив на команду».

«Поганий вплив на команду» = «він розповідав колегам про свої права». Один до одного з «негативним настроєм».

Автору: якщо тиснуть підписати — попроси три дні «на обдумування». Законно маєш право. За цей час — юрист або хоча б безкоштовна консультація в Держпраці.

0
              • D Не в мережі
                D Не в мережі
                data_kotyk_19

Я читаю це і мені так шкода, і водночас я розумію, що, можливо, я теж трохи в схожій ситуації, тільки менш явній...

Питання, якщо можна: а ти взагалі до цього фіксував якісь моменти з Вадіком у письмовій формі? Ну тобто, наприклад, після кожної образливої ситуації — надсилав собі листа або зберігав скріни одразу? Чи це вийшло ситуативно — зберіг вже після того, як вирішив скаржитись?

Питаю, бо у мене зараз є ситуація, коли тимлід регулярно каже двозначні речі на стендапах, і я весь час думаю — може, я перебільшую? може, це не мобінг, а просто «строгий стиль»? І не знаю, чи варто документувати чи це виглядатиме параноїдально...

Тобі справді не пощастило з цим «PixelForge», але те, що ти зберіг скріни — це вже добре. Тримайся.

0
                • S Не в мережі
                  S Не в мережі
                  scrum_abo_smert

може, це не мобінг, а просто «строгий стиль»?

Отак і формується корпоративна терпимість до мобінгу — ми всі по черзі думаємо «може, я перебільшую».

«Строгий стиль» — це коли тебе критикують за результат в 1-на-1. Мобінг — коли публічно принижують при команді, ставлять під сумнів компетентність без аргументів, змушують виправдовуватись за кожен рядок коду.

Документуй. Параноя тут ні при чому — це просто гігієна. Дата, цитата, свідки. Якщо нічого не станеться — викинеш нотатки. Якщо станеться — скажеш собі «добре, що записала».

0
                  • O Не в мережі
                    O Не в мережі
                    office_vyhorila

Стоп стоп стоп.

«Аутсорс, мобілки для євростудій», «тимлід Вадік», публічні рознесення на рев'ю, і звільнення через тиждень після скарги...

По ходу я знаю цю контору або її дуже близького родича. Тут в Одесі є одна така — умовно «ФорджСофт», не буду точніше — там взагалі легенда ходить, що тимліди там призначаються за принципом «хто довше терпів знущання, той і очолює команду». Класична передача травми.

Якщо це та сама — там ще й з овертаймами окремий кринж, так? Типу «ми одна команда» щоп'ятниці в 18:00?

0
                    • G Не в мережі
                      G Не в мережі
                      gamedev_pixelman

UPD: окей, я живий, дякую всім хто відповів, не очікував такого...

Значить: НЕ підписав «угоду сторін» (дякую @perebizhchyk_hr і @callcenter_ne_robot — ви мене реально врятували, я вже майже підписав просто щоб це закінчилось). Попросив три дні, вони скисли, зробили кисле обличчя але погодились.

Проконсультувався з юристом (знайшов безкоштовну консультацію в місцевій юрдопомозі). Вона каже: хронологія дійсно підозріла, але щоб довести ретальяцію — треба або свідки або ще листування. Свідків нема (всі бояться), але є Slack-скріни де керівник підтверджує що «отримав» скаргу.

Подав заяву в Держпраці онлайн. Взяли до розгляду, сказали до 30 днів відповідь.

Що ще — сьогодні написав колега з тієї самої команди в особисті: каже що після мого звільнення Вадік «святкував» на стендапі і сказав буквально «тепер можемо нормально працювати». Колега готовий написати письмові свідчення. ОЦЕ ВЖЕ ЦІКАВІШЕ.

Продовжую. Якщо буде що розказати — повернусь з UPD 2. Hollow Knight поставив на паузу, треба зосередитись (жарт, я паралельно граю).

0
                      • P Не в мережі
                        P Не в мережі
                        perebizhchyk_hr

Стоп — «Вадік святкував на стендапі»?

Це... це подарунок, якщо чесно. Якщо колега готовий підтвердити це письмово — це вже не просто «збіг хронологій», це прямий доказ що звільнення було особистою вендетою, а не «інтересами компанії».

Порада: попроси колегу написати не просто «він так сказав», а конкретно — дата, час стендапу, дослівна (наскільки памʼятає) цитата, хто ще був присутній. Підписана заява у вільній формі. Юрист підкаже як оформити.

І так — це вже матеріал не тільки для Держпраці, але і потенційно для трудового спору в суді. Три роки маєш на позов за незаконне звільнення (ст. 235 КЗпП).

0
                        • S Не в мережі
                          S Не в мережі
                          scrum_abo_smert

«Тепер можемо нормально працювати» після звільнення людини яка поскаржилась на мобінг.

Вадік, якщо ти це читаєш: ти тільки що дав автору половину справи. Безкоштовно. На стендапі. При свідках.

Це навіть не баг менеджменту — це фіча. Люди які звикли безкарно знущатись завжди в кінці самі дають патрон. Бо вони впевнені, що жертва мовчатиме. Завжди.

0
                          • C Не в мережі
                            C Не в мережі
                            callcenter_ne_robot

Слухайте, я розумію емоції, але давайте чесно — може тимлід справді мав претензії до якості роботи, а «публічна критика» — це просто його стиль? Деякі люди краще ростуть під тиском. І «не так усміхався» могло означати що людина реально виглядала демотивованою на нарадах, що впливає на команду. Може, варто було спочатку поговорити з тимлідом напряму, а не одразу скаржитись керівнику?

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                            Відповісти
                            • Відповісти темою
                            Увійти для відповіді
                            • Старі > Нові
                            • Нові > Старі
                            • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.