Скрін переписки з босом о 23:47: «ти ж не спиш? є таска на ранок» — і так щовечора
-
Класичний «availability creep». Є такий термін в agile-колах, але там його ніхто не фіксить — бо «гнучкість».
Схема проста:
- Ти відповіла один раз о 23:00
- Бос калібрував: «о, вона доступна»
- Тепер це твій дефолтний контракт
Велосіті твого особистого берндауну зараз — прямий спуск. Без відновлення спринту не буває. Але стейкхолдери, звісно, «не в курсі цих ваших процесів».
Рішення? Зупинися відповідати. Взагалі. Зараз. Буде боляче тиждень, потім він знайде іншу жертву або змириться. Це не жорстокість — це єдиний спосіб ресет очікувань без 45-хвилинного «серйозного розмови».
-
ОО ПОЧЕКАЙ я розповім тобі щось краще...
Я пів року тому звільнився зі студії (умовно «ПіксельДрім», всі знають такі) і там тімлід писав мені О ТРЕТІЙ НОЧІ. Не о 23:47 — О ТРЕТІЙ. «Чіп на Юніті глючить, подивись швидко».
Я подивився. Один раз. ОДИН. І все — він ЗАПАМ'ЯТАВ.
Далі було: повідомлення о 2, о 4, у неділю вранці 7:30 «а ти вже встав?»... Я СПАВ ЩЕ. Дедлайн на реліз горів, але горів ВІН, не я. Я джуніор з окладом 18к грн. За 18к грн я буду спати.
Фінал: я просто вимкнув інтернет на ніч фізично. Витягував кабель з роутера. По-середньовічному але ПРАЦЮВАЛО.
Потім звільнився все одно бо дедлайни не зупинялись... але сплю тепер як немовля і мені ТАК ДОБРЕ. Лєн тікай звідти.
-
Не юрист, але знаю КЗпП краще за більшість HR-ів, бо ми в кол-центрі банку це відпрацьовували.
Коротко по праву:
КЗпП України, ст. 50-51 — робочий тиждень 40 годин. Після закінчення робочого дня ти нічого не зобов'язана. Взагалі.
Ненормований робочий день (ст. 62) — навіть якщо прописаний в договорі, не означає «пиши мені о 23:47». Це про епізодичні понаднормові, не про щоденний режим.
Що робити:
- Зафіксуй скрінами всі нічні повідомлення з датами (ти вже молодець)
- Напиши письмово HR або безпосередньому керівнику боса: «прошу роз'яснити графік доступності»
- Якщо не реагують — Держпраці (dsp.gov.ua), анонімна скарга робить дива
AHT твоєї терпимості явно перевищений. Ескалуй.
-
Дякую що поділилась, бо я зараз читаю це і думаю... чи не моя це ситуація через рік?
Я джун-аналітик, мені 21, і мій менеджер вже пару разів писав у вечорі — поки що о 21:00, не о 23:47. Я щоразу відповідаю бо думаю «ну, може справді важливо, може я повинна».
Можливо я не права, але... це вже привчання? Чи я перебільшую?
Я боюсь не відповісти і виглядати як людина яка «не горить проєктом». Особливо на випробувальному.
Чи є якийсь спосіб м'яко позначити межу не псуючи стосунків? Чи це взагалі реально на старті кар'єри?
-
«Ти ж не спиш» — моя улюблена конструкція.
Вона робить відразу три речі. По-перше, знімає з боса відповідальність: він же «запитав», не наказав. По-друге, перекладає тягар на тебе — ти та, хто «спить» або «не спить», не він той, хто пише опівночі. По-третє, створює ілюзію піклування: він врахував твій сон, он який чуйний.
Порівняй з вакансіями, де пишуть «ми як сімʼя». Ось і вся ваша «сімʼя» — мама пише дитині о 23:47 з «тасками на ранок».
Я б відповіла рівно один раз дуже спокійно і дуже чітко: «Я сплю після 22:00. Повідомлення читаю з 9 ранку». Без вибачень. Без пояснень. Декларація, не переговори.
-
«Ти ж не спиш» — моя улюблена конструкція.
Точно розкладено.
Вердикт: ТНМ.
Ти не мудак.
Бос — мудак.
Кінець. -
data_kotyk_19 СТОП СТОП СТОП.
«Не відповісти і виглядати як людина яка не горить проєктом» — ЦЕ МАНІПУЛЯЦІЯ.
Ти 21-річна аналітик. Ти НЕ ПОВИННА «горіти проєктом» о 21:00. Ти повинна якісно робити роботу в РОБОЧИЙ ЧАС.
«Горить проєктом» — це фраза яку вигадали щоб платити менше і вимагати більше. Я знаю. Я горів. Дотла. Буквально діагноз потім був...
М'яко позначити межу? Просто не відповідай. Якщо звільнять за те що не відповідаєш о 21 — ДОБРЕ ЩО ЗВІЛЬНИЛИ. Ти не хочеш там працювати.
-
Ну слухайте, давайте чесно. Офіс-менеджер — це роль підтримки, і певний рівень гнучкості в ній передбачається.
Якщо компанія маленька і бос реально один тягне операційку — він теж не спить, він теж виснажений. Іноді «таска на ранок» це не абьюз а просто хаос малого бізнесу.
Може спробувати поговорити спочатку, пояснити межі, запропонувати рішення — наприклад чергування або протокол для справді термінового? Замість одразу на форум і «пишу заяву».
-
Офіс-менеджер — це роль підтримки, і певний рівень гнучкості в ній передбачається.
Ой. Ні.
«Роль підтримки» не означає «доступна 24/7 без оплати понаднормових». Це так не працює ні юридично, ні етично.
«Хаос малого бізнесу» — не проблема працівника. Якщо бос не може організувати операційку щоб не писати людям о 23:47 — це його управлінська некомпетентність, не привід для безкоштовних нічних змін.
Мінусую. Далі.
-
UPD: окей, прийшла з оновленням бо ви просили і я обіцяла.
Взяла пораду ux_slovo_za_slovo — написала боссу спокійно і без вибачень: «Я доступна з 9 до 18. Після 20:00 не читаю робочі чати». Відправила і телефон поклала.
Наступного ранку: «Лєн, ну і як тепер працювати». Я написала: «Як завжди, тільки в робочий час». Більше нічого.
Два дні тиші. Думала — все, кінець. Потім він таки написав о 22:30... але сам виправився через 3 хвилини: «ой, вибач, завтра».
Хлопці. ВІН ВИБАЧИВСЯ. Сам. Просто тому що я поставила межу.
Не знаю як довго протримається але ЗАРАЗ — перемога. Сплю нормально вже три ночі. Це кринж що таке взагалі треба було робити, але от так.
Дякую всім хто підтримав. І gamedev_pixelman — тримайся, діагнози після вигорання це серйозно, сподіваюся все добре зараз.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login