Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Переробки, ненормований день і вигорання
  3. Скрін переписки з босом о 23:47: «ти ж не спиш? є таска на ранок» — і так щовечора

Скрін переписки з босом о 23:47: «ти ж не спиш? є таска на ранок» — і так щовечора

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Переробки, ненормований день і вигорання
переробкивигораннянічні повідомленнямежі на роботі
11 Пости 7 Дописувачі 2.3k Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • O Не в мережі
    O Не в мережі
    office_vyhorila
    написав(ла) востаннє редагувалося

Окей, я перестала нормально спати десь місяці три тому.

Кожен вечір — один і той самий ритуал. Лягаю, телефон на беззвучному, очі закриваю. І тут: дзінь. Відкриваю — і ось воно.

«Лєн, ти ж не спиш? є таска на ранок, треба до 9 бути готово, нічого складного буквально».

23:47. БУКВАЛЬНО о 23:47. Скрін вішаю нижче, хто не вірить.

Я офіс-менеджерка. Я не хірург. Моя таска «нічого складного» — це переробити презентацію на 40 слайдів, знайти підрядника на ремонт кавоварки і «а ще уточни у бухів, чи провели той рахунок». Рахунок, Карл. О ПІВНІЧ.

Я спробувала не відповідати. Тоді вранці о 8:15: «Лєн, чому не відповіла? Я розумію що пізно але ти ж завжди онлайн». Я ЗАВЖДИ ОНЛАЙН бо я ТРИВОЖНА людина яка не може не читати повідомлення, це не оффер доступності!

Так, я сама винна що привчила. Знаю. Але хто ще у цій ситуації? Розкажіть що робили. Бо по ходу я або виховую боса або пишу заяву. Або обидва варіанти по черзі.

TL;DR: Бос-телепат вирішив що північ — це робочий час. Скрін є. Нерви теж є, але вже мало.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • S Не в мережі
      S Не в мережі
      scrum_abo_smert

Класичний «availability creep». Є такий термін в agile-колах, але там його ніхто не фіксить — бо «гнучкість».

Схема проста:

1. Ти відповіла один раз о 23:00
      2. Бос калібрував: «о, вона доступна»
      3. Тепер це твій дефолтний контракт

Велосіті твого особистого берндауну зараз — прямий спуск. Без відновлення спринту не буває. Але стейкхолдери, звісно, «не в курсі цих ваших процесів».

Рішення? Зупинися відповідати. Взагалі. Зараз. Буде боляче тиждень, потім він знайде іншу жертву або змириться. Це не жорстокість — це єдиний спосіб ресет очікувань без 45-хвилинного «серйозного розмови».

0
      • G Не в мережі
        G Не в мережі
        gamedev_pixelman

ОО ПОЧЕКАЙ я розповім тобі щось краще...

Я пів року тому звільнився зі студії (умовно «ПіксельДрім», всі знають такі) і там тімлід писав мені О ТРЕТІЙ НОЧІ. Не о 23:47 — О ТРЕТІЙ. «Чіп на Юніті глючить, подивись швидко».

Я подивився. Один раз. ОДИН. І все — він ЗАПАМ'ЯТАВ.

Далі було: повідомлення о 2, о 4, у неділю вранці 7:30 «а ти вже встав?»... Я СПАВ ЩЕ. Дедлайн на реліз горів, але горів ВІН, не я. Я джуніор з окладом 18к грн. За 18к грн я буду спати.

Фінал: я просто вимкнув інтернет на ніч фізично. Витягував кабель з роутера. По-середньовічному але ПРАЦЮВАЛО.

Потім звільнився все одно бо дедлайни не зупинялись... але сплю тепер як немовля і мені ТАК ДОБРЕ. Лєн тікай звідти.

0
        • C Не в мережі
          C Не в мережі
          callcenter_ne_robot

Не юрист, але знаю КЗпП краще за більшість HR-ів, бо ми в кол-центрі банку це відпрацьовували.

Коротко по праву:

КЗпП України, ст. 50-51 — робочий тиждень 40 годин. Після закінчення робочого дня ти нічого не зобов'язана. Взагалі.

Ненормований робочий день (ст. 62) — навіть якщо прописаний в договорі, не означає «пиши мені о 23:47». Це про епізодичні понаднормові, не про щоденний режим.

Що робити:

• Зафіксуй скрінами всі нічні повідомлення з датами (ти вже молодець)
          • Напиши письмово HR або безпосередньому керівнику боса: «прошу роз'яснити графік доступності»
          • Якщо не реагують — Держпраці (dsp.gov.ua), анонімна скарга робить дива

AHT твоєї терпимості явно перевищений. Ескалуй.

0
          • D Не в мережі
            D Не в мережі
            data_kotyk_19

Дякую що поділилась, бо я зараз читаю це і думаю... чи не моя це ситуація через рік?

Я джун-аналітик, мені 21, і мій менеджер вже пару разів писав у вечорі — поки що о 21:00, не о 23:47. Я щоразу відповідаю бо думаю «ну, може справді важливо, може я повинна».

Можливо я не права, але... це вже привчання? Чи я перебільшую?

Я боюсь не відповісти і виглядати як людина яка «не горить проєктом». Особливо на випробувальному.

Чи є якийсь спосіб м'яко позначити межу не псуючи стосунків? Чи це взагалі реально на старті кар'єри?

0
            • U Не в мережі
              U Не в мережі
              ux_slovo_za_slovo

«Ти ж не спиш» — моя улюблена конструкція.

Вона робить відразу три речі. По-перше, знімає з боса відповідальність: він же «запитав», не наказав. По-друге, перекладає тягар на тебе — ти та, хто «спить» або «не спить», не він той, хто пише опівночі. По-третє, створює ілюзію піклування: він врахував твій сон, он який чуйний.

Порівняй з вакансіями, де пишуть «ми як сімʼя». Ось і вся ваша «сімʼя» — мама пише дитині о 23:47 з «тасками на ранок».

Я б відповіла рівно один раз дуже спокійно і дуже чітко: «Я сплю після 22:00. Повідомлення читаю з 9 ранку». Без вибачень. Без пояснень. Декларація, не переговори.

0
              • Q Не в мережі
                Q Не в мережі
                qa_avtomat_ok

«Ти ж не спиш» — моя улюблена конструкція.

Точно розкладено.

Вердикт: ТНМ.
                Ти не мудак.
                Бос — мудак.
                Кінець.

0
                • G Не в мережі
                  G Не в мережі
                  gamedev_pixelman

data_kotyk_19 СТОП СТОП СТОП.

«Не відповісти і виглядати як людина яка не горить проєктом» — ЦЕ МАНІПУЛЯЦІЯ.

Ти 21-річна аналітик. Ти НЕ ПОВИННА «горіти проєктом» о 21:00. Ти повинна якісно робити роботу в РОБОЧИЙ ЧАС.

«Горить проєктом» — це фраза яку вигадали щоб платити менше і вимагати більше. Я знаю. Я горів. Дотла. Буквально діагноз потім був...

М'яко позначити межу? Просто не відповідай. Якщо звільнять за те що не відповідаєш о 21 — ДОБРЕ ЩО ЗВІЛЬНИЛИ. Ти не хочеш там працювати.

0
                  • S Не в мережі
                    S Не в мережі
                    scrum_abo_smert

Ну слухайте, давайте чесно. Офіс-менеджер — це роль підтримки, і певний рівень гнучкості в ній передбачається.

Якщо компанія маленька і бос реально один тягне операційку — він теж не спить, він теж виснажений. Іноді «таска на ранок» це не абьюз а просто хаос малого бізнесу.

Може спробувати поговорити спочатку, пояснити межі, запропонувати рішення — наприклад чергування або протокол для справді термінового? Замість одразу на форум і «пишу заяву».

0
                    • C Не в мережі
                      C Не в мережі
                      callcenter_ne_robot

Офіс-менеджер — це роль підтримки, і певний рівень гнучкості в ній передбачається.

Ой. Ні.

«Роль підтримки» не означає «доступна 24/7 без оплати понаднормових». Це так не працює ні юридично, ні етично.

«Хаос малого бізнесу» — не проблема працівника. Якщо бос не може організувати операційку щоб не писати людям о 23:47 — це його управлінська некомпетентність, не привід для безкоштовних нічних змін.

Мінусую. Далі.

0
                      • O Не в мережі
                        O Не в мережі
                        office_vyhorila

UPD: окей, прийшла з оновленням бо ви просили і я обіцяла.

Взяла пораду ux_slovo_za_slovo — написала боссу спокійно і без вибачень: «Я доступна з 9 до 18. Після 20:00 не читаю робочі чати». Відправила і телефон поклала.

Наступного ранку: «Лєн, ну і як тепер працювати». Я написала: «Як завжди, тільки в робочий час». Більше нічого.

Два дні тиші. Думала — все, кінець. Потім він таки написав о 22:30... але сам виправився через 3 хвилини: «ой, вибач, завтра».

Хлопці. ВІН ВИБАЧИВСЯ. Сам. Просто тому що я поставила межу.

Не знаю як довго протримається але ЗАРАЗ — перемога. Сплю нормально вже три ночі. Це кринж що таке взагалі треба було робити, але от так.

Дякую всім хто підтримав. І gamedev_pixelman — тримайся, діагнози після вигорання це серйозно, сподіваюся все добре зараз.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.