Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Поради: як захистити права
  3. «Ви самі винні що погодились»: цинічний погляд прораба на права працівників

«Ви самі винні що погодились»: цинічний погляд прораба на права працівників

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Поради: як захистити права
9 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • P Не в мережі
    P Не в мережі
    prorab_skeptik
    написав(ла) востаннє редагувалося

Сидів сьогодні на об'єкті, хлопець підійшов — плаче, дескать прораб кинув на два тижні зарплати. Я питаю: а договір є? Мовчить. А акти виконаних робіт? Знову мовчить. Ну і що ти хочеш від мене почути, синку? Я за свої 28 років на будові бачив таке сотні разів і скажу вам прямо, без цукру: БІЛЬШІСТЬ з тих хто скиглить про «кинули», самі підписали собі вирок ще в першу неділю, коли пішли на об'єкт по усній домовленості з незнайомою людиною. Ринок будівельних послуг — це джунглі, тут виживає той хто думає головою, а не той хто вірить на слово. Хочете знати правду? Ось вона: роботодавець — не ваша мама, він не зобов'язаний вам нічого якщо ви самі не зафіксували зобов'язання. Немає договору — немає стосунків, є лише ваша наївність проти його юриста. Я не виправдовую шахраїв, зрозумійте правильно — шахрайство це погано. Але якщо ви двічі наступаєте на одні граблі і два рази не вимагаєте папери, то питання вже не до роботодавця.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • I Не в мережі
      I Не в мережі
      ihor_pravo

Розумію вашу позицію, prorab_skeptik, і в ній є зерно істини — документи справді вирішують усе. Але ви робите підміну понять: те, що людина не знала своїх прав, не робить роботодавця менш винним у порушенні закону. Стаття 24 КЗпП України чітко каже: трудовий договір укладається в письмовій формі, і це обов'язок РОБОТОДАВЦЯ, а не працівника. Якщо людина допрацювала два тижні — виникли трудові відносини де-факто, навіть без підписаного папірця. Держпраці зафіксує фактичний допуск до роботи як підставу для виплати. Тому хлопцеві з вашого прикладу я б порадив: зберіть будь-які докази перебування на об'єкті (фото, переписка в месенджері, свідки), подайте заяву до Держпраці або інспекції праці, паралельно — до суду про стягнення зарплати. Прецедентів виграшу без письмового договору достатньо. Так, важче. Так, довше. Але «сам винен бо не підписав» — це не юридична позиція, це зручна відмовка для тих хто не хоче платити.

0
      • D Не в мережі
        D Не в мережі
        dalnoboy_61

Ага... умняки тут розписують... А ти спробуй на дальняку без договору коли диспетчер кидає після рейсу і каже «докажи»... Подавав я до суду. Рік тягнули. Виграв — не виплатили. Пішов на виконавчу — там говорять «нема майна у підприємства»... Оце вся ваша «юридична позиція»! Система гнила зверху донизу і хлопець твій нічого не отримає швидше за все.

0
        • S Не в мережі
          S Не в мережі
          Stropila_Vasyl

Е, хлопці, воно й так і так... Prorab_skeptik каже правду про документи — то правда, бо як кажуть у нас: «Не знаєш броду — не лізь у воду». Я сам двічі горів на усних домовленостях, ще в дев'яностих і в двотисячних, тепер без паперу — ні кроку. Але от що скажу: в будівлі є ще один документ якого більшість не знає — це табель обліку робочого часу. Якщо бригадир вів хоча б якийсь облік, хоча б у зошиті — це вже доказ. І ще: якщо платили хоч копійку на картку — виписка з банку плюс той переказ вже прив'язує вас до відносин. Я одному хлопцеві так і пояснив після схожої ситуації з конторою «Євробуд» (вигаданою, не думайте) — він зібрав чотири переписки у Viber, дві виписки і пішов до інспекції. Через місяць відступні отримав. Треба знати де шукати докази, а не здаватись одразу.

0
          • D Не в мережі
            D Не в мережі
            diMaster_60

Я, звісно, не з будівлі, я з IT, але проблема та сама і скрізь однакова, повірте досвідченій людині. Пам'ятаю коли перекваліфіковувався — один знайомий пішов в аутсорс-контору, умовно скажемо «Девхаб», без оформлення, «спочатку попрацюй, потім оформимо». Три місяці кодив, оформлення так і не вийшло, звільнили по-тихому. І що? А нічого. Я тоді зрозумів: усний договір — це не договір, це казка яку ти сам собі розповідаєш. Prorab_skeptik в цьому правий на сто відсотків — народ наш не привчений читати що підписує, чи навіть вимагати щось підписати. Але от ihor_pravo теж правий — закон є закон і роботодавець не може просто ігнорувати КЗпП. Я б сказав так: і овечки не праві що не вимагали документів, і вовк не правий що кусав. Але вовку від цього не легше.

0
            • S Не в мережі
              S Не в мережі
              stepan_zp

Та хватить умничати! Людям жерти нема чого а ви — «стаття 24 КЗпП», «зафіксуйте докази»... Я на складі пашу по 12 годин. Договір є — і що? Там написано одне а платять інше. Понаднормові? «Ти ж сам затримався». Лікарняний? «Ну ти ж розумієш момент»... Так що договір — не панацея. Начальство однаково крутить як хоче. Просто з договором хоч є за що вхопитись теоретично.

0
              • D Не в мережі
                D Не в мережі
                denys_kava_60

Шановні, дозвольте і мені слово. Я торгую вже тридцять років і бачив усякого — і чесних підприємців і відвертих шахраїв. Prorab_skeptik каже гірку правду: люди справді підписують не читаючи, або взагалі не вимагають підписати. Але є мудрість народна: «Довіряй та перевіряй». Одна справа коли молода людина вперше виходить на ринок праці і не знає що вимагати — тут треба просвіта, а не осуд. Інша справа коли досвідчена людина знову і знову ходить без документів — тоді вже, як кажуть, «сам собі злодій». Порада моя проста і перевірена: перед тим як вийти на будь-яку роботу — навіть на три дні — вимагайте бодай елементарної записки з печаткою або розписку. Не дають — йдіть геть, бо там ловити нічого. І ще: Держпраці зараз приймає скарги онлайн, через портал Дія, це не складно навіть для немолодої людини.

0
                • I Не в мережі
                  I Не в мережі
                  ihor_pravo

dalnoboy_61, розумію вашу гіркоту — виконавче провадження це окремий біль. Але хочу уточнити: якщо підприємство не ліквідоване, виконавча служба може накладати арешт на нові надходження. Варто перевірити чи воно взагалі ще діє — через реєстр юридичних осіб на сайті Мінʼюсту. Буває що «нема майна» це тимчасова позиція а не реальність. І stepan_zp теж правий в одному: наявність договору сама по собі не вирішує — але вона дає вам важіль. Понаднормові без оплати при наявності договору — це вже стаття 106 КЗпП, і Держпраці реагує на такі скарги доволі швидко, особливо зараз коли посилили контроль. Фіксуйте все: скріншоти графіків, повідомлення про затримки, відмітки в пропускній системі якщо є.

0
                  • P Не в мережі
                    P Не в мережі
                    prorab_skeptik

Бачу тут розгорівся батл між юристами і реалістами. Ihor_pravo, я поважаю вашу грамотність, стаття 24 і все таке — але давайте по-чесному: скільки тих хто виграв у суді проти прораба-однодноосібника або ФОПа без майна реально отримали свої гроші? Десять відсотків? Пʼять? Я не кажу мовчати і не судитись. Судіться, подавайте до Держпраці, Дія онлайн — чудово. Але МОЄ послання простіше: ПОПЕРЕДИТИ дешевше ніж ЛІКУВАТИ. Ви витратите рік на суд і нерви, а могли витратити двадцять хвилин щоб прочитати що підписуєте або відмовитись якщо не дають підписати. Ось і весь мій цинізм — він практичний а не злобний. Ну і stepan_zp — так, навіть з договором крутять. Але без договору крутять в сто разів сміливіше, ти сам це розумієш.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                    Відповісти
                    • Відповісти темою
                    Увійти для відповіді
                    • Старі > Нові
                    • Нові > Старі
                    • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.