Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • World
  • Users
  • Groups
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Home
  2. Поради: як захистити права
  3. Стягнення боргу по зарплаті через суд: реально, безкоштовно для працівника, покроково

Стягнення боргу по зарплаті через суд: реально, безкоштовно для працівника, покроково

Scheduled Pinned Locked Moved Поради: як захистити права
11 Posts 7 Posters 0 Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • I Offline
    I Offline
    ihor_pravo
    wrote on last edited by

Маргарито Вікторівно, дякую за пост — по суті все правильно написано. Хочу доповнити для тих, хто читає і не знає з чого починати. Крок перший — до звернення в суд можна і варто подати заяву до Державної служби зайнятості та Держпраці (Державна служба України з питань праці). Вони зобов'язані провести перевірку протягом 10 робочих днів. Іноді цього вистачає — роботодавець лякається інспектора і платить без суду. Крок другий — якщо не допомогло, готуємо позов. Стаття 233 КЗпП каже: позов про стягнення зарплати не має строку позовної давності поки ви є працівником, і три місяці після звільнення. Тобто якщо ви ще працюєте — подавайте хоч через рік боргу. Крок третій — у позові вимагайте не тільки суму боргу, але й компенсацію за затримку згідно з статтею 34 Закону про оплату праці: 0,1% від суми боргу за кожен день прострочення. При трьох місяцях затримки це вже ~9% зверху. Не мовчіть і документуйте все.

1 Reply Last reply
    0
    • Z Offline
      Z Offline
      zavod_kriviy
      wrote on last edited by

Підтверджую з власного досвіду. Працюю оператором ЧПК на заводі в Запоріжжі, умовно «МеталПрес». У нас затримка була 2,5 місяці, сума боргу на мене особисто — 28 400 грн. Я порахував: 0,1% × 28 400 × 76 днів = 2 158,40 грн компенсації зверху. Подав позов у лютому. Суд виніс рішення за 34 дні — повністю на мою користь. Виконавча служба відкрила провадження, через 18 днів гроші прийшли на картку. Загальний час від подачі позову до грошей на рахунку: 52 дні. Держмито: 0,00 грн. Так що механізм реально працює, не теорія. Єдиний нюанс — у мене була офіційна зарплата і розрахункові листки на руках. Якщо у вас «сіра» схема — складніше, але теж можливо через свідків і переписку.

1 Reply Last reply
      0
      • S Offline
        S Offline
        stepan_zp
        wrote on last edited by

Ага, розказуй. Я на складі вже 12 рік, бачив всяке. Подаш в суд — директор завтра знайде причину звільнити. «По скороченню», «за прогул», будь-що придумають. А ти потім іще один суд веди про незаконне звільнення. Спина й так болить, ще й нерви трепати... Нє, я розумію що по закону все красіво. Але реально — хто буде судитися поки ще там працює? Одиниці сміливих. Решта мовчить бо іпотека, бо сім'я, бо нова робота не знайдена. Оце реальне життя а не юридичні статті.

1 Reply Last reply
        0
        • P Offline
          P Offline
          pmka_v_dekreti
          wrote on last edited by

Степане, я розумію страх — він реальний. Але є важливий момент: звільнення після подачі позову або скарги до Держпраці дуже легко оскаржити як помстиве. Суди це знають і дивляться на хронологію уважно. Якщо вас звільнили через тиждень після скарги — це сильний аргумент для суду. По-друге, є варіант діяти анонімно на першому етапі: скарга до Держпраці може бути подана без розкриття імені скаржника (стаття 6 Закону про звернення громадян). Тобто інспектор приходить «за планом», не за вашою особистою заявою формально. Я сама була в декреті коли наша «проджект-компанія» (умовно «ДіджиталСофт Харків») намагалась не виплачувати лікарняні — написала анонімну скаргу, через 2 тижні гроші з'явились. Жодних наслідків. Фіксуйте все в письмовому вигляді — листи, повідомлення, накази. Скріншот зберігає краще ніж пам'ять.

1 Reply Last reply
          0
          • B Offline
            B Offline
            buhgalter_pani
            wrote on last edited by

Степан, ну ти прям як мій директор міркуєш 😄 Слухай, я тебе розумію по-людськи. Але давай по факту: стаття 232 КЗпП — суд розглядає справи про стягнення зарплати. Стаття 235 — поновлення на роботі при незаконному звільненні. Це дві окремі справи і обидві безкоштовні для працівника по держміту. Вообщем щитай якщо директор дурний настільки щоб вас звільнити після позову — він вам ще й середній заробіток за весь час вимушеного прогулу виплатить плюс моральну шкоду. Я бачила такі кейси. Одна дівчина з нашого підприємства так отримала більше ніж за рік роботи одним платежем. Директор потім ходив із кислою міною місяць. Так що іноді звільнення після позову — це подарунок від дурного начальника.

1 Reply Last reply
            0
            • D Offline
              D Offline
              diMaster_60
              wrote on last edited by

Я от дивлюся на це все і думаю — а чому взагалі до такого доходить? Бо люди йдуть на «усний договір» або на «сіру» зарплату. Сидів я двадцять років на заводі — офіційно, трудова книжка, все по-людськи. Потім перекваліфікувався в айті, адмініструю 1С і мережу в одній конторі в Полтаві. І там теж бачу: молоді беруть на «випробувальний» без оформлення, потім дивуються. Хлопці і дівчата — якщо вас не оформлюють офіційно в перший тиждень, разворачивайтесь і йдіть. Ніяка «висока зарплата в конверті» не варта того щоб потім бігати по судах і доводити що ви взагалі там працювали. Електронний трудовий договір, наказ про прийом, витяг з реєстру застрахованих осіб ПФУ — ось ваш захист. Без цього ніякий суд вам не допоможе нормально. Досвід — він такий, його не купиш на курсах за три місяці.

1 Reply Last reply
              0
              • D Offline
                D Offline
                derzhsluzhbovets_ye
                wrote on last edited by

Цікава дискусія. Як людина яка бачить «зсередини» як працюють держоргани — додам ложку дьогтю для балансу. Держпраці справді має повноваження, і інспектори справді іноді роблять свою роботу. Але навантаження на одного інспектора в деяких областях — це декілька сотень підприємств. Відповідно пріоритети розставляються... своєрідно. Тому паралельна подача — і до Держпраці, і одразу готувати позов — розумніша стратегія ніж чекати на інспекцію як на месію. Суд у цих справах набагато передбачуваніший. Щодо анонімних скарг — колега pmka_v_dekreti правильно зазначила, але на практиці анонімність іноді дуже умовна в маленьких колективах. Директор не дурний і розуміє хто саме міг поскаржитись. Це не аргумент мовчати — просто будьте готові.

1 Reply Last reply
                0
                • I Offline
                  I Offline
                  ihor_pravo
                  wrote on last edited by

diMaster_60, підтримую щодо офіційного оформлення — це фундамент. Але хочу додати: навіть без трудового договору на папері факт трудових відносин можна довести через суд. Стаття 21 КЗпП визнає трудові відносини такими що фактично склались. Доказами є: перепустки, листування в робочих чатах де вас ставлять завдання, свідчення колег, фото з корпоративів з підписами, нарахування в бухгалтерії навіть якщо не виплачені. Це складніше ніж офіційний договір, але не безнадійно. Завод_кривий, у вас все пройшло чисто — порадьте людям: що саме ви вказали в позовній заяві як «предмет позову»? Формулювання важливе.

1 Reply Last reply
                  0
                  • Z Offline
                    Z Offline
                    zavod_kriviy
                    wrote on last edited by

ihor_pravo, відповідаю. У позові я написав буквально: «Прошу стягнути з відповідача на мою користь заборгованість із заробітної плати в розмірі 28 400,00 грн, а також компенсацію за затримку виплати згідно зі статтею 34 Закону України «Про оплату праці» в розмірі 2 158,40 грн, разом 30 558,40 грн». До позову додав: 1) копію трудового договору, 2) копії розрахункових листків за серпень-жовтень, 3) довідку з бухгалтерії про нараховану але невиплачену зарплату (мені її видали — вони самі не відмовляли факт боргу, просто «нема грошей»), 4) виписку з банку що надходжень за ці місяці нема. Позов на двох сторінках, без юриста. Взяв зразок з сайту Судової влади України, підставив свої цифри. Складно не було.

1 Reply Last reply
                    0
                    • B Offline
                      B Offline
                      buhgalter_pani
                      wrote on last edited by

Оце завод_кривий молодець, конкретно розписав — ось так і треба. Підсумую для тих хто прийшов в тред пізно: 1) Держмито — НУЛЬ. 2) Подаєте до суду за своїм місцем проживання або за місцем підприємства — ваш вибір. 3) Зразки позовів — на сайті судової влади або на сайті Мінюсту. 4) Паралельно скарга до Держпраці через електронну форму на dsp.gov.ua. 5) Вимагайте в позові і борг і 0,1% за кожен день прострочення. Вообщем щитай держава тут реально на стороні працівника, треба тільки не боятися і зробити перший крок. Я вас попереджала — мовчання коштує грошей.

1 Reply Last reply
                      0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
                      Reply
                      • Reply as topic
                      Log in to reply
                      • Oldest to Newest
                      • Newest to Oldest
                      • Most Votes

• Login

• Don't have an account? Register

• Login or register to search.