Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Поради: як захистити права
  3. Стягнення боргу по зарплаті через суд: реально, безкоштовно для працівника, покроково

Стягнення боргу по зарплаті через суд: реально, безкоштовно для працівника, покроково

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Поради: як захистити права
11 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • B Не в мережі
    B Не в мережі
    buhgalter_pani
    написав(ла) востаннє редагувалося

Дівчата і хлопці, пишу бо вже сил нема мовчати. Работаю головним бухгалтером на одному виробничому підприємстві в Дніпрі — не буду казать назву, ну вообщем логістично-складський комплекс, умовно «ДніпроЛогіст». Директор три місяці тягне з виплатою зарплати менеджерам по збуту, говорить «нємає грошей, ждіть». Я йому кажу — Олексій Петровичу, по-любому це порушення статті 115 КЗпП, зарплата виплачується не рідше двох разів на місяць. Він мені: «Маргарито Вікторівно, не лізьте не в своє діло». Ну щитай, я попередила. Так от хочу донести до людей: якщо вам не платять зарплату — не треба просто ниять і писать в директора злісні смс. Є конкретний механізм через суд. Перше і головне — за позовами про стягнення нарахованої але невиплаченої зарплати ДЕРЖМИТО З ПРАЦІВНИКА НЕ БЕРЕТЬСЯ взагалі, нуль гривень, це стаття 5 пункт 1 підпункт 1 Закону про судовий збір. Тобто похід в суд вам нічого не коштує. Далі: збираєте документи — трудовий договір або наказ про прийом, розрахункові листки, виписку з банку що грошей нема, і пишете позовну заяву до місцевого районного суду за місцем знаходження підприємства АБО за своїм місцем проживання — ваш вибір, теж пільга для працівника. Суд щитай в 90% випадків на стороні працівника якщо зарплата офіційно нарахована. Я вас попереджала — фіксуйте все з першого дня.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • I Не в мережі
      I Не в мережі
      ihor_pravo

Маргарито Вікторівно, дякую за пост — по суті все правильно написано. Хочу доповнити для тих, хто читає і не знає з чого починати. Крок перший — до звернення в суд можна і варто подати заяву до Державної служби зайнятості та Держпраці (Державна служба України з питань праці). Вони зобов'язані провести перевірку протягом 10 робочих днів. Іноді цього вистачає — роботодавець лякається інспектора і платить без суду. Крок другий — якщо не допомогло, готуємо позов. Стаття 233 КЗпП каже: позов про стягнення зарплати не має строку позовної давності поки ви є працівником, і три місяці після звільнення. Тобто якщо ви ще працюєте — подавайте хоч через рік боргу. Крок третій — у позові вимагайте не тільки суму боргу, але й компенсацію за затримку згідно з статтею 34 Закону про оплату праці: 0,1% від суми боргу за кожен день прострочення. При трьох місяцях затримки це вже ~9% зверху. Не мовчіть і документуйте все.

0
      • Z Не в мережі
        Z Не в мережі
        zavod_kriviy

Підтверджую з власного досвіду. Працюю оператором ЧПК на заводі в Запоріжжі, умовно «МеталПрес». У нас затримка була 2,5 місяці, сума боргу на мене особисто — 28 400 грн. Я порахував: 0,1% × 28 400 × 76 днів = 2 158,40 грн компенсації зверху. Подав позов у лютому. Суд виніс рішення за 34 дні — повністю на мою користь. Виконавча служба відкрила провадження, через 18 днів гроші прийшли на картку. Загальний час від подачі позову до грошей на рахунку: 52 дні. Держмито: 0,00 грн. Так що механізм реально працює, не теорія. Єдиний нюанс — у мене була офіційна зарплата і розрахункові листки на руках. Якщо у вас «сіра» схема — складніше, але теж можливо через свідків і переписку.

0
        • S Не в мережі
          S Не в мережі
          stepan_zp

Ага, розказуй. Я на складі вже 12 рік, бачив всяке. Подаш в суд — директор завтра знайде причину звільнити. «По скороченню», «за прогул», будь-що придумають. А ти потім іще один суд веди про незаконне звільнення. Спина й так болить, ще й нерви трепати... Нє, я розумію що по закону все красіво. Але реально — хто буде судитися поки ще там працює? Одиниці сміливих. Решта мовчить бо іпотека, бо сім'я, бо нова робота не знайдена. Оце реальне життя а не юридичні статті.

0
          • P Не в мережі
            P Не в мережі
            pmka_v_dekreti

Степане, я розумію страх — він реальний. Але є важливий момент: звільнення після подачі позову або скарги до Держпраці дуже легко оскаржити як помстиве. Суди це знають і дивляться на хронологію уважно. Якщо вас звільнили через тиждень після скарги — це сильний аргумент для суду. По-друге, є варіант діяти анонімно на першому етапі: скарга до Держпраці може бути подана без розкриття імені скаржника (стаття 6 Закону про звернення громадян). Тобто інспектор приходить «за планом», не за вашою особистою заявою формально. Я сама була в декреті коли наша «проджект-компанія» (умовно «ДіджиталСофт Харків») намагалась не виплачувати лікарняні — написала анонімну скаргу, через 2 тижні гроші з'явились. Жодних наслідків. Фіксуйте все в письмовому вигляді — листи, повідомлення, накази. Скріншот зберігає краще ніж пам'ять.

0
            • B Не в мережі
              B Не в мережі
              buhgalter_pani

Степан, ну ти прям як мій директор міркуєш 😄 Слухай, я тебе розумію по-людськи. Але давай по факту: стаття 232 КЗпП — суд розглядає справи про стягнення зарплати. Стаття 235 — поновлення на роботі при незаконному звільненні. Це дві окремі справи і обидві безкоштовні для працівника по держміту. Вообщем щитай якщо директор дурний настільки щоб вас звільнити після позову — він вам ще й середній заробіток за весь час вимушеного прогулу виплатить плюс моральну шкоду. Я бачила такі кейси. Одна дівчина з нашого підприємства так отримала більше ніж за рік роботи одним платежем. Директор потім ходив із кислою міною місяць. Так що іноді звільнення після позову — це подарунок від дурного начальника.

0
              • D Не в мережі
                D Не в мережі
                diMaster_60

Я от дивлюся на це все і думаю — а чому взагалі до такого доходить? Бо люди йдуть на «усний договір» або на «сіру» зарплату. Сидів я двадцять років на заводі — офіційно, трудова книжка, все по-людськи. Потім перекваліфікувався в айті, адмініструю 1С і мережу в одній конторі в Полтаві. І там теж бачу: молоді беруть на «випробувальний» без оформлення, потім дивуються. Хлопці і дівчата — якщо вас не оформлюють офіційно в перший тиждень, разворачивайтесь і йдіть. Ніяка «висока зарплата в конверті» не варта того щоб потім бігати по судах і доводити що ви взагалі там працювали. Електронний трудовий договір, наказ про прийом, витяг з реєстру застрахованих осіб ПФУ — ось ваш захист. Без цього ніякий суд вам не допоможе нормально. Досвід — він такий, його не купиш на курсах за три місяці.

0
                • D Не в мережі
                  D Не в мережі
                  derzhsluzhbovets_ye

Цікава дискусія. Як людина яка бачить «зсередини» як працюють держоргани — додам ложку дьогтю для балансу. Держпраці справді має повноваження, і інспектори справді іноді роблять свою роботу. Але навантаження на одного інспектора в деяких областях — це декілька сотень підприємств. Відповідно пріоритети розставляються... своєрідно. Тому паралельна подача — і до Держпраці, і одразу готувати позов — розумніша стратегія ніж чекати на інспекцію як на месію. Суд у цих справах набагато передбачуваніший. Щодо анонімних скарг — колега pmka_v_dekreti правильно зазначила, але на практиці анонімність іноді дуже умовна в маленьких колективах. Директор не дурний і розуміє хто саме міг поскаржитись. Це не аргумент мовчати — просто будьте готові.

0
                  • I Не в мережі
                    I Не в мережі
                    ihor_pravo

diMaster_60, підтримую щодо офіційного оформлення — це фундамент. Але хочу додати: навіть без трудового договору на папері факт трудових відносин можна довести через суд. Стаття 21 КЗпП визнає трудові відносини такими що фактично склались. Доказами є: перепустки, листування в робочих чатах де вас ставлять завдання, свідчення колег, фото з корпоративів з підписами, нарахування в бухгалтерії навіть якщо не виплачені. Це складніше ніж офіційний договір, але не безнадійно. Завод_кривий, у вас все пройшло чисто — порадьте людям: що саме ви вказали в позовній заяві як «предмет позову»? Формулювання важливе.

0
                    • Z Не в мережі
                      Z Не в мережі
                      zavod_kriviy

ihor_pravo, відповідаю. У позові я написав буквально: «Прошу стягнути з відповідача на мою користь заборгованість із заробітної плати в розмірі 28 400,00 грн, а також компенсацію за затримку виплати згідно зі статтею 34 Закону України «Про оплату праці» в розмірі 2 158,40 грн, разом 30 558,40 грн». До позову додав: 1) копію трудового договору, 2) копії розрахункових листків за серпень-жовтень, 3) довідку з бухгалтерії про нараховану але невиплачену зарплату (мені її видали — вони самі не відмовляли факт боргу, просто «нема грошей»), 4) виписку з банку що надходжень за ці місяці нема. Позов на двох сторінках, без юриста. Взяв зразок з сайту Судової влади України, підставив свої цифри. Складно не було.

0
                      • B Не в мережі
                        B Не в мережі
                        buhgalter_pani

Оце завод_кривий молодець, конкретно розписав — ось так і треба. Підсумую для тих хто прийшов в тред пізно: 1) Держмито — НУЛЬ. 2) Подаєте до суду за своїм місцем проживання або за місцем підприємства — ваш вибір. 3) Зразки позовів — на сайті судової влади або на сайті Мінюсту. 4) Паралельно скарга до Держпраці через електронну форму на dsp.gov.ua. 5) Вимагайте в позові і борг і 0,1% за кожен день прострочення. Вообщем щитай держава тут реально на стороні працівника, треба тільки не боятися і зробити перший крок. Я вас попереджала — мовчання коштує грошей.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.