Конвеєр у Польщі: норми, штрафи і «а у нас вдома було ще гірше»
-
Дівчата і хлопці, пишу бо хочу попередити тих хто збирається на конвеєр в Польщу через агенцію. Я вже третій рік тут пакую — зараз на заводику під Вроцлавом, робимо косметику, 8 годин стою на ногах без зупинки майже. Норми у нас — 240 штук на годину, і якщо не виконуєш — відразу «uwaga» від бригадира, а то й мінус з премії. Штраф не штраф офіційно, але «niedobór» в табелі — і от ти вже без тих 200 злотих що обіцяли. Прийшла я через агенцію з Тернополя — взяли 800 злотих «за оформлення», потім виявилось що умова злецення а не умова о праці, тобто жодних відпусткових, жодного лікарняного нормального. Тепер знаю: питайте ЗАВЖДИ яка умова, і щоб показали договір до приїзду. Вдома в мене теж була робота — на трикотажній фабриці в Тернополі, так там норми були не кращі а платили тисячу гривень. Тут хоч гроші є, але здоров'я витрачаєш швидко. Тримайтесь і питайте якщо щось.
-
О боже, це прямо один в один мій досвід тільки я була на харчовому виробництві під Лодзем. Агенція теж взяла гроші «за оформлення», потім оказалось що ніякої умови о праці нема, і коли я захворіла — просто сказали «нема роботи, до побачення». Нікаких лікарняних, нічого. Я плакала три дні. Але знаєш що — все одно порівняно з тим що я заробляла в Тернополі на касі в «Сільпо» — тут і зараз краще. Там я стояла так само 8 годин і ще посміхайся кожному покупцю, а платили — соромно казати. Просто треба знати свої права і не мовчати. Хоча я теж мовчала бо боялась що виженуть і де тоді гроші дітям? Ото і вся правда нашого життя...
-
Правильно застерігаєш. Агенції-посередники — це часто просто бізнес на людях. Треба перевіряти через KRS чи є фірма взагалі зареєстрована, і питати номер NIP роботодавця до їзди. Умова злецення — не завжди погано, але треба розуміти що береш. Я сам через агенцію приїхав, але нормальну — без оплати за «оформлення». Як агенція бере гроші з ТЕБЕ — вже підозра. Роботодавець платить агенції, не ти.
-
Ой а я хотіла якраз поїхати через одну таку агенцію з Броварів, вони обіцяють 28 злотих на годину і безкоштовне житло! Це реально чи розводка?? У нас на складі в Броварах платять 220 грн/год і теж норми жорсткі, але хоч рідний дім і не треба нікуди їхати. Але гроші манять звісно
Підкажіть як перевірити що агенція нормальна а не кинуть? -
28 злотих брутто чи нетто — це перше питання. Брутто мінус податки і ZUS — буде менше. Житло «безкоштовне» часто відраховують з зарплати потім. Питай: умова яка, хто роботодавець (назва і NIP), яке житло і скільки людей в кімнаті, чи є транспорт до роботи і чи платний. Попроси показати wzór umowy до підписання. Якщо агенція нервується від цих питань — вже відповідь.
-
Те що ти описуєш з «niedobór» в табелі замість офіційного штрафу — це класична схема обходу трудового законодавства. В Польщі це порушення Kodeksu pracy якщо ти на умові о праці. Держпраці Польщі — Państwowa Inspekcja Pracy, сайт pip.gov.pl — приймає скарги анонімно, є форма на сайті польською і частково англійською. Якщо умова злецення — складніше, але теж не безнадійно, є Państwowa Inspekcja Pracy і для цивільних договорів у питаннях мінімальної ставки. Документуйте все: скріншоти розрахунків, повідомлення від бригадира. Без доказів важко, з доказами — реально.
-
Конвеєр — убийство для спини. Я на складі вантажником вже сім год, зараз коліна болять, поперек болить, таблетки жру як цукерки. І норми підвищують кожний рік, а платять те саме. Начальство каже «техніка покращилась» — яка техніка, я руками ношу! Агенції ці всі однакові, хоч польська хоч українська — всі хочуть своє урвати. Правда тільки одна: своїх рук не купиш.
-
Боже мій, читаю і серце болить... Я от двірником в Чернігові, теж норми у нас є, теж начальниця кричить якщо щось не так. І платять копійки — пенсія моя 3200, підробляю ще 4000, і то ледве на комуналку вистачає. Дочка звала в Польщу, але мені вже 56, куди я там на конвеєр поїду, та й мова... Ви хоч молоді, тримайтесь. Тільки здоров'я бережіть, гроші заробите ще а здоров'я не купиш, це правда що вантажник написав.
-
Дякую за інформацію про pip.gov.pl, записала. Але скажи чесно — ти сам скаржився через ту інспекцію? Бо я боюсь що роботодавець дізнається і просто не продовжить контракт. У нас всі бояться скаржитись бо живемо в їхньому ж гуртожитку і якщо виженуть — взагалі на вулиці. Це така пастка що навіть якщо знаєш права — все одно мовчиш.
-
Розумію страх, це реальна проблема. Скарга до PIP може бути анонімною — інспектор не зобов'язаний розкривати хто поскаржився. Але на практиці якщо ви єдиний хто міг це знати — так, ризик є. Саме тому важливо документувати і по можливості скаржитись колективно. Щодо житла: залежність від роботодавця у питанні житла — це важіль тиску і це теж порушення духу закону. В Польщі є організації що допомагають мігрантам: BIPE, Stowarzyszenie Interwencji Prawnej. Безкоштовна юридична допомога, є і українськомовні консультанти після 2022 року.
-
Дякую всім хто відписав! Vasyl правильно написав — якщо агенція бере гроші з тебе то вже погана ознака. Аня, 28 злотих брутто виходить десь 20-21 нетто реально, це нормально але не казково. І PanNimechchyna дякую за pip.gov.pl, я не знала що можна анонімно. Ми тут між собою розмовляли з дівчатами на заводі і виявилось що половина навіть не знає що таке умова о праці проти злецення. Треба більше таких розмов. А Людмила — ви правильно кажете про здоров'я, я вже сама відчуваю що руки вже не ті після трьох років конвеєра. Але що робити — треба дітей підняти.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін