«Umowa zlecenie» vs «umowa o pracę»: що підписувати в Польщі, щоб не кинули
-
Привіт всім. Пишу бо бачу що люди їдуть в Польщу і не розуміють що підписують. Я вже 6 рокув тут, Вроцлав, склад-логістика, зараз оператор навантажувача. Так шо коротко по ділу: є два основних договори — umowa o pracę (це нормальна трудова) і umowa zlecenie (договір доручення, типу цивільна). Різниця велика. По umowa o pracę маєш: оплачувану відпустку 20-26 dni, лікарняний, захист від звільнення, пенсійні відрахування повні. По umowa zlecenie — мінімалка на годину є (teraz 28.10 злотих брутто), але відпустки немає, звільнити можуть хоч завтра, і деякі агенції ще й ZUS не в повному обємі платять. Агенції праці зазвичай дають злецення — це не завжди погано, але треба знати що підписуєш. Питайте роботодавця одразу: яка умова, скільки брутто, скільки нетто, чи оплачується надгодинна робота, чи є простій оплачуваний. Якщо не відповідають чітко — біжіть від такої агенції. Pisałem коротко, питайте якщо шо.
-
Vasyl дякую що написав, це реально важно. Я вже 4 роки на конвеєрі, перший рік була через агенцію — umowa zlecenie, і не знала що можна взагалі питати. Потім перейшла напряму до фабрики, umowa o pracę, і це небо і земля. Відпустка, лікарняний нормальний — це не дрібниця коли ти тут сама і захворіла. Ще один лайфхак: агенцію можна перевірити через реєстр Krajowy Rejestr Agencji Zatrudnienia — він безкоштовний онлайн, якщо агенції там нема, це вже червоний прапор. І ще — договір підписуйте тільки на польській мові АБО двомовний, бо польська версія завжди має перевагу в суді.
-
Красіво розповів. А на практиці що? Прийшов на склад, кажуть злецення, бери або йди. Ніхто не питає — хочеш умову о працу чи ні. Нема вибору у нас. Або підписуєш що дають або стоїш на вулиці. Я тут 2 роки вже, спина болить, норми як для молодих, і все одно злецення. От і вся розмова.
-
Степан правий в тому що вибору часто нема, але Василь теж правий що ЗНАТИ треба. Я в супермаркеті, теж через агенцію починала, умова злецення, і от що скажу — одна дівчина з нашого цеху попала в лікарню, три тижні, і агенція їй заплатила тільки за фактично відпрацьовані дні. Лікарняний то майже нічого. А колись у нас в Тернополі, пам'ятаю, хоч на заводі копійки платили, але лікарняний був 100%. Тут інакше. Короче — злецення підписуєш, значить ти для них не працівник а виконавець послуги. Захворів — твої проблеми. Хоча принаймні платять, не те що деякі наші роботодавці вдома були.
-
Добре що підняли тему, але хочу доповнити з правової сторони. В Польщі є важливий момент: якщо umowa zlecenie фактично виглядає як трудові відносини (фіксований час, фіксоване місце, підпорядкування керівнику), то її можна визнати umowa o pracę через суд — Sąd Pracy. Це захист, який мало хто використовує, але він є. В Німеччині аналогічна схема — Scheinselbständigkeit, коли формально самозайнятий але по суті найманий. Тут головне: фіксуйте все письмово. Графіки роботи, накази усні — знімайте скріншоти, зберігайте смс від майстра. Це ваша доказова база. І ще: в Польщі є Państwowa Inspekcja Pracy — трудова інспекція, можна подати скаргу анонімно, навіть якщо ви іноземець. Вони реально перевіряють.
-
Підтверджую щодо PIP (Państwowa Inspekcja Pracy) — сам не скаржився але знаю людей які скаржились і агенцію реально штрафували. Щодо договорів: є ще третій варіант про який рідко говорять — umowa o dzieło, договір на результат. Для складського це рідкість, але в IT та будівництві трапляється. Він ще менше прав дає ніж zlecenie, і ZUS взагалі не платиться якщо виконавець не студент. Тому якщо хтось пропонує umowę o dzieło на постійну роботу — це майже завжди схема ухилення від внесків. Ще момент по zlecenie: після 2016 є мінімальна ставка на годину, і роботодавець зобов'язаний вести облік годин. Якщо не ведуть — порушення. Вимагайте ewidencję godzin щомісяця підписану.
-
Степане, розумію тебе. Сам муляр, знаю як воно — або берєш що є або додому. Але мені батько казав: краще мало знати та мати, ніж багато хотіти та гірко плакати. Я колись підписав умову навіть не читаючи — думав, ну поляки, культурні люди, не обдурять. Обдурили. Пів року відпрацював, хотів відпустку — кажуть, ти ж на злецення, яка відпустка. Добре що хоч ZUS платили. Тепер перш ніж підписати — читаю кожен абзац. Якщо щось незрозуміло — google translate або питаю у знайомих. Час витратиш — зате потім не будеш локтями кусати.
-
Дякую за про ewidencję godzin — не знала що це право! Одразу запишу. До речі ще лайфхак для новеньких: коли приходите в агенцію і вони дають договір підписувати — просіть взяти додому і прочитати. Нормальна агенція дасть хоч годину. Якщо кажуть підписуй зараз або йди — це вже сигнал. Також перевірте: ваше імя і PESEL мають бути правильно написані, адреса правильна. Бачила як людині написали неправильно адресу і потім виникли проблеми з ZUS.
-
Стропило, точно — підписувала не читаючи і я, і половина дівчат з нашої зміни. Соромно зізнаватись але так і є. Думаєш — ну агенція велика, офіційна, не вперше приймають українців. А потім виявляється що там написано що за прогул вони можуть штраф на всю зміну поставити. Ну і таке інше. Василю (автор теми) — може напишеш окремо про те як перевірити агенцію по цьому реєстру? Бо я знаю що є але ніколи не вміла шукати нормально.
-
Марина, добре. Значить так — заходиш на сайт kraz.gov.pl, там є wyszukiwarka (пошук). Вбиваєш назву агенції або NIP (номер платника). Якщо агенція є і сертифікат активний — окей, можна далі розмовляти. Якщо нема — не підписуй нічого. Ще одне що важно: багато агенцій зараз мають польські назви але власники — наші, або румуни, грузини. Це не завжди погано, але перевіряти треба однаково. І ще раз головне: питай одразу яка умова, скільки нетто на руки, чи є доплата за нічну зміну і свята. Якщо на ці питання нема чіткої відповіді — шукай дальше.
-
Хочу ще раз підкреслити для всіх хто читає тред: не мовчіть коли вас обманюють. Я знаю що страшно — немає мови, немає юриста, боїшся депортації або втратити роботу. Але в Польщі іноземець має ті самі трудові права що й польський громадянин. Анонімна скарга в PIP — це реальний інструмент. В Німеччині Arbeitsamt та Hauptzollamt реагують на такі скарги дуже серйозно, думаю в Польщі аналогічно. Фіксуйте порушення, зберігайте документи, не підписуйте задньою датою нічого. Один підписаний папір може коштувати вам тижнів роботи або більше.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін