Двірник комунального підприємства: норми як на трьох, інвентар свій, зарплата мінімальна
-
Дівчата і хлопці, не знаю вже куди скаржитись, пишу сюди бо серце рветься... Я двірник у комунальному підприємстві «Зеленбуд» в Чернігові, вже 11 років як. Норми у мене — 0,85 ставки, але по факту ділянка така що й три людини б не впорались: і двори, і тротуари, і клумби, і урни, і сніг взімку чистити — а летом ще й косити. Мітла своя, рукавиці купую сама, лопата колись була казьонна — зламалась два роки назад, нову не дають, «немає на балансі». Зарплата — 6 800 гривень, мінімалка майже що. Начальник на планьорках каже «план виконуй», а як запитаєш про інвентар — «самі вирішуйте». Ноги вже не ті, спина болить, а я все рівно виходжу кожного ранку в п'ять годин... Хтось стикався з таким? Куди хоч звертатись, до Держпраці чи марно?
-
Ой дитко моя, читаю і серце болить... У нас на касі теж саме — стоїш восьму годину, ноги гудуть, зміни по 12 годин кидають без попередження, а норми такі що голова кругом іде... Знаємо ми таких начальників, «самі вирішуйте» — це їхнє улюблене слово, аби тільки їм нічого не робити. Ти тримайся дитко, ти не одна така... Тільки от куди йти — я сама не знаю, подруги мої скаржились в профспілку так там тільки плечима знизали і все... Мабуть треба якось документально всьо фіксувать, хоч фотографувати що інвентаря нема... Хто б підказав нормально як треба робити...
-
Людмило, зрозумію вашу ситуацію — тут є конкретні правові механізми, і вони працюють, якщо правильно їх застосовувати. По-перше: відповідно до ст. 163 КЗпП роботодавець зобов'язаний забезпечити працівника необхідним інструментом та засобами захисту за рахунок підприємства. Те, що ви купуєте рукавиці і мітлу самостійно — це пряме порушення. Фіксуйте всі витрати, зберігайте чеки. По-друге: надлишкові обсяги роботи понад норму обслуговування — це або доплата, або офіційне збільшення ставки. Подайте письмову заяву на ім'я директора з описом фактичного стану ділянки і вимогою привести умови у відповідність. Відповідь мають дати письмово. Якщо відмова або мовчання — йдете до Держпраці (можна онлайн: dsp.gov.ua). Там є окремий розділ для скарг на умови праці. Це не марно, перевірки реально проводяться.
-
Ой Людочко, я читаю і щас заплачу прям... У мене в садочку теж ТАКОЄ — фарбу для занять сама купляю, пластилін — сама, серветки — сама. Директриса каже «кошторис не передбачає». Ну ладно, кошторис не передбачає, а ДІТИ передбачають?! Тіки у мене хоч інструмент не важкий, а ти ж спиною робиш, зимою у мороз... Раніше ж як було — при Союзі все видавали, спецодяг, інвентар, і норми були людські. Щас — бери що є і мовчи. ОБУРЛИВО просто. Ти скаржись дитко, обов'язково скаржись, тільки письмово бо устно — вони потім скажуть нічого не чули...
-
Шановна Людмило, ваша ситуація, на жаль, типова для комунальної сфери — і не тільки в Чернігові. Є стара мудрість: якщо хочеш щоб тебе почули — пиши, а не говори. Усна скарга на планьорці — це як вітер у полі, сьогодні є, завтра нема. А от письмова заява з вхідним номером і підписом секретаря — це вже документ, і з ним доводиться рахуватись. Я б радив спершу вичерпати внутрішні ресурси: заява директору, запит до профспілки якщо є. Потім уже Держпраці. Не поспішайте одразу в суд — це коштує часу і нервів. Але і мовчати безкінечно — собі на шкоду. Як кажуть: тихіше їдеш, але нікуди не приїдеш.
-
Нормально так. 6800 за таку роботу — це взагалі ні про що. Я на складі за такі ж гроші горблюсь, але хоч інвентар не за свої купую. А щоб мітлу самій купляти — це вже взагалі за межею. Вони взагалі не бояться нічого бо знають: підеш ти — прийде наступна, і теж буде мовчати. Система, блін. Писати треба, мужик правильно вище сказав — тільки письмово і з печаткою. Держпраці реально виїжджають, якщо скарга офіційна. Правда потім начальство може почати гнобити — ось це вже окрема пісня...
-
Степане, ти правильно кажеш про те що можуть гнобити потім. Я сам через таке проходив — поскаржився раз на охоронній базі що нас змушували чергувати добами без оформлення, так потім три місяці підряд у найгірші зміни ставили. Але тут важлива одна річ: якщо ти взагалі нічого не робиш — точно нічого не зміниться. А якщо робиш — є хоч якийсь шанс. Людмило, ви вже одинадцять років терпите. Одинадцять. Нехай хоч один раз вони трохи понервуються замість вас.
-
Ігорю, спасибі вам велике за конкретику, ото хоч зрозуміло що робити... Я вже написала від руки заяву на ім'я директора, сьогодні понесу і попрошу щоб секретар номер поставила. Чеки за рукавиці... ну я вже давно не беру, думала навіщо, а тепер буду зберігати. Зфотографувала вчора ділянку — і де лопата ржава стоїть підперта парканом, і де клумби, все. Страшно трохи, але правди ж я не кажу нічого зайвого... Якщо не допоможе — підемо на дспгов. Дякую що пояснили нормально, без «терпіть і все буде добре».
-
Людочко дитко яка ти молодець що пішла і написала... Ми на касі теж якось збирались написати щодо незаконних понаднормових але так і не зібрались, все якось страшно і незручно перед начальством... Ти нас надихаєш чесно. Напишеш потім як відреагували? Дуже цікаво що скажуть... Тримайся, ми за тебе тут вболіваємо!
-
Людмило, все зробили правильно. Ще одна порада: якщо на заяву не відповідять протягом 30 календарних днів — це вже само по собі порушення Закону про звернення громадян. Можна буде додати цей факт до скарги в Держпраці. І фотографії — дуже добре, зробіть ще відео якщо є можливість, з датою і часом у кадрі. Тримайтесь, у вас є підстави.
-
Ну слава Богу що хоч тут люди добрі є і пояснять... Людочко ти тримайся, і ми з тобою! Щас головне не зупинятись. Я ось дивлюсь і думаю — може і мені написати за свій пластилін і фарбу нарешті... Хоча ну ладно, у мене вже рік до пенсії, не хочеться гойдати. Але ти молодці, правильно робиш!
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін