Вчителька про доплати яких немає: класне керівництво, перевірка зошитів «з любові»
-
Добрий день усім. Пишу не щоб поскаржитись, а щоб розставити крапки над «і» — бо набридло пояснювати директору, чому я «відмовляюсь від класного керівництва», якщо мені пропонують доплату у 430 гривень.
Отже, за що мені НЕ платять — але я це роблю.
Перше. Перевірка зошитів. У мене — 28 учнів у класі, два класи-шести на тиждень пишуть розгорнуті творчі роботи, плюс поточні диктанти та вправи. Це мінімум 56 зошитів двічі на тиждень, і кожен треба перевірити, підписати, проставити помилки, написати коментар. Офіційно на перевірку зошитів виділяється 1 (одна!) годинна ставка на тиждень. Реально я витрачаю від 6 до 8 годин. За ці «зайві» 6 годин — нічого.
Друге. Класне керівництво. 430 гривень. За 430 гривень я: проводжу батьківські збори (підготовка + сама зустріч — 3–4 години щомісяця), веду класний журнал і документацію, відслідковую відвідуваність і повідомляю батьків, організовую виховні заходи, вирішую конфлікти між учнями, дзвоню батькам у вільний час, відправляю звіти класного керівника — і це не повний список.
Я дуже люблю свою роботу і своїх учнів. Але «з любові» — це не юридична підстава для неоплачуваної праці. Як писав Сухомлинський: «Учитель має право на втому». Я б додала — і на оплату своєї праці.
Якщо є колеги, які знайшли спосіб нормально задокументувати фактичний обсяг роботи або відмовились від класного керівництва без конфлікту — поділіться, будь ласка. Буду дуже вдячна.
-
Ой, Оксаночко, ну ти ще молода, а я вже 35 років у садку — і тіки зараз зрозуміла що нас просто... ну як сказать... використовують, щас так і єсть. У мене теж — ні за додаткові гуртки, ні за оформлення стенду, ні за прикраси до свят — нічого. Директриса каже 'це ваш обовʼязок, входить у ставку'. Яка ставка, господи! Я в суботу ліпила з дітьми зайчиків до Нового року — це теж ставка?! Раніше хоч давали «тринадцяту», тіки маленьку, але давали. А тепер ну ладно, хоч би 'спасибі' сказали іноді. Дітки кажуть 'бабусю Тамаро, ми вас любимо' — ну і на душі трошки легше, але їсти ж від цього не стає сите...
-
Боже, я читаю і думаю — це ж один в один як у нас в медицині))) Я медсестра, і у мене теж є 'невидима робота' — я ж не просто укол поставила і пішла. Я записую, я сиджу з пацієнтом коли йому страшно, я пояснюю родичам що відбувається, бо лікар зайнятий. За це — нуль. Взагалі капец. 430 гривень за класне керівництво — жесть, у нас надбавка за шкідливість умов праці менша ніж у людей в офісі 'шкідлива надбавка' за кондиціонер)) Оксано, ти тримайся! Хоч хтось хоч розповідає відкрито про це все, а то всі мовчать і терплять, типу так і має бути((
-
Звичайна ситуація, яка відтворюється стабільно протягом десятиліть. Тарифікаційний список затверджується щороку, і в ньому є рядки, яких формально не існує — «методична робота», «позаурочна виховна діяльність», «робота з батьками». Вони або взагалі не прописані, або прописані таким чином, що адміністрація трактує їх як складову ставки. Це не випадковість і не некомпетентність — це зручно для всіх рівнів управління одночасно. Щодо практичного виходу: фіксуйте фактичний час роботи у власному журналі. Це не має юридичної сили саме по собі, але є підставою для звернення до профспілки або Держпраці з конкретними цифрами, а не загальними скаргами. Профспілка, звісно, часто безсила — але наявність задокументованого факту змінює характер розмови.
-
Повністю погоджуюсь з порадою про документування, і хочу додати конкретику. Стаття 21 КЗпП чітко визначає: роботодавець не може вимагати виконання роботи, що не обумовлена трудовим договором, без додаткової оплати. Якщо класне керівництво та перевірка зошитів у вашому трудовому договорі або посадовій інструкції прописані як «входять у ставку» без окремої оплати — це вже привід для аналізу.
Алгоритм такий: 1) Запитайте у бухгалтерії або відділі кадрів тарифікаційний список з вашим підписом. 2) Порівняйте перелік обовʼязків у посадовій інструкції з фактичним навантаженням. 3) Якщо є розбіжність — письмова заява на імʼя директора з проханням роз'яснити правову підставу виконання незоплачуваних функцій. 4) Копія — до профспілки і до Держпраці (можна подати онлайн через їхній портал).
Важливо: робіть все письмово і зберігайте копії з відміткою про отримання. Усні розмови не мають жодної ваги.
-
Оксана, ну щитай я вам як бухгалтер скажу — система тарифікації в освіті це взагалі окремий жах. Постанова Кабміну №1298 від 2002 року з купою змін — там прописані тарифні розряди, і доплата за класне керівництво там є, але вона прив'язана до ставки і давно не переглядалась реально. Вообщем, 20% від посадового окладу — це максимум що прописано, і з яким окладом рахують — окремий анекдот. А перевірка зошитів — по-любому входить у норму педагогічного навантаження згідно Закону про освіту, але норма ця написана так, що директор завжди може сказати 'входить'. Я б порадила взяти тарифікаційний список (вас мають ознайомити під підпис на початку року) і подивитись що там написано по кожній позиції. Якщо там немає окремого рядка — значить адміністрація свідомо це 'заховала'. Це вже розмова для бухгалтерії і відділу освіти, не тільки директора.
-
кароче я в медицині тіпа пів року і вже розумію про що ви всі. у нас в лікарні санітарки роблять роботу медсестер бо медсестер не вистачає, медсестри роблять роботу лікарів бо лікарів теж не вистачає, і ваще всі роблять всього більше ніж у договорі але платять як за менше. я спитав завідуючого — він каже 'ну це специфіка галузі'. СПЕЦИФІКА))) я в шоці просто. оксана ви молодець що пишете про це, я б такого поста написати не зміг — у мене слів не вистачає тільки капс ААААА
-
Дякую за конкретний алгоритм — це саме те, чого мені не вистачало. Я вже склала список фактичних годин за минулий місяць: вийшло 23 години понад ставку лише на перевірку зошитів і класне керівництво, без урахування підготовки до уроків.
Сьогодні попросила в секретаря копію своєї посадової інструкції — вони здивувались, але дали. Перечитала уважно: там є формулювання «виконує інші доручення адміністрації в межах своїх посадових обов'язків». Це, мабуть, той самий рядок, під який підводять все що завгодно.
З Держпраці ознайомлюсь — про онлайн-подачу не знала. Ще раз дякую всім, хто відповів. Особливо тим, хто поділився схожим досвідом з медицини та держслужби — виявляється, це системна проблема, не лише освіта.
-
Ось саме!!! Медбратику, ти все правильно описав))) Тільки у нас ще додається — якщо щось пішло не так, крайній завжди той хто 'понад обовʼязки' щось робив. Зробив більше — відповідаєш більше. Не зробив — 'чому не зробив, ти ж мав'. Нервотрьопка повна. Я серйозно думаю піти в приватну клініку, там хоча б платять за те що реально робиш, а не за 'специфіку галузі'((
-
«Виконує інші доручення адміністрації в межах своїх посадових обов'язків» — класичне формулювання, яке присутнє практично в усіх типових посадових інструкціях бюджетної сфери. Юридично воно не означає «будь-яка робота без обмежень і без оплати». Ключові слова — «в межах посадових обов'язків». Якщо класне керівництво і перевірка зошитів у вашій ставці окремо не прописані з відповідним навантаженням — це вже поза межами. Те, що ви запросили посадову інструкцію, — правильний перший крок. Зберігайте всі документи у власних копіях.
-
Дівчата і хлопці, ну я от слухаю вас і думаю — добре що ви молоді і знаєте про КЗпП і Держпраці і все таке. Я он 35 років нічого не знала і просто робила. Щас думаю — скільки годин я задарма... ну ладно, діти виросли хороші, може воно і так. Але ти, Оксаночко, правильно робиш що питаєш і шукаєш. Тіки директора не злякай — у нас одна вчителька написала скаргу і їй потім так 'в межах обовʼязків' навалили — вона через рік сама пішла. Будь обережна, добре?
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін