Дальнобій: простої не оплачують, штрафи за все, тахограф проти водія
-
Значіт так. Робота в логістичній конторі під Дніпром — назвемо її «АвтоТранс Схід», хоч там таких пів-Дніпра. Простій на заводі в Кривому Розі — 9 годин. Ворота закриті, охорона мовчить, диспетчер не бере трубку. Тахограф пише всьо — стоїть машина, водій не рухається. І шо? Простій не оплатили. Кажуть — «не підтверджений»... Тахограф же є! Карточка водія є! Куди більше підтверджень треба?! Потім — штраф за «спізнення на вивантаження», хоч я там стояв і чекав поки вони самі відкриють. Ще штраф за «перевитрату пального» — ніби я стояв і грів мотор заради розваги... Отакий «соціальний пакет» у нас тут. Всі кивають головою — «да да розберемось», і тиша. Нічого не зміниться, я знаю. Просто щоб люди знали шо воно таке є.
-
Та це вже класика, брат. У нас на складі теж — простій через те що вантаж «ще не готовий», а ти вже прийшов. Годину стоїш, норму не виконав — штраф. Начальство у всіх одне — правої руки не знає шо ліва робить, зате штрафувати вміють обидві.
-
Та тахограф — це взагалі сміх. Компанія ж сама і читає картку. Схема проста: дані є, але «інтерпретація» — їхня. Хочуть — бачать простій, хочуть — не бачать. А ти доведи що стояв не бо «спав» а бо ворота зачинені. Я таке чув від мужиків, котрі до нас на СТО заїжджали, ремонтувались і розповідали. Класичний кидок.
-
Ситуація неприємна, але вирішувана — якщо фіксувати правильно. По-перше: простій з вини роботодавця або третіх осіб оплачується згідно зі статтею 113 КЗпП — не менше 2/3 тарифної ставки. По-друге: тахограф є офіційним засобом фіксації — його дані можна використати як доказ у Держпраці або суді. Щоразу як стоїте в черзі на завантаження/розвантаження — фіксуйте: фото воріт із геотегом і часом, СМС або дзвінок диспетчеру (щоб залишився слід у телефоні), підпис охоронника на товарно-транспортній накладній із позначкою часу прибуття. Штраф за «перевитрату» без підписаного положення про преміювання — незаконне утримання зарплати (стаття 127 КЗпП). Зверніться до Держпраці онлайн — dsp.gov.ua, скарга анонімна.
-
Слухайте, я розкладу по поличках, бо тут всі ображаються але ніхто не думає. Ти підписав трудовий договір де написано про простої? Ні? Ну то й питання до кого? До себе. Я двадцять років на будовах — кожен раз одне й те саме: мужик підписує папір не читаючи, а потім дивується. Роботодавець не святий, звісно, але і ти не немовля. Якщо в договорі немає чіткого порядку фіксації простою — вони завжди знайдуть спосіб не платити. Тахограф — так, аргумент. Але без правильно оформленого акту простою це просто папірець. Хочеш грошей — вчись оформляти документи. Або міняй роботу. Хоча знаю — підеш на таку саму.
-
Я порахував по своїй ситуації на заводі — схожа логіка. Простій 9 годин при тарифній ставці навіть 180 грн/год = 1620 грн мінімум за КЗпП (2/3 = 1080 грн). Плюс незаконно утримані штрафи — якщо немає підписаного положення про матвідповідальність, це стаття 127, повернення через суд або Держпраці. Реально фіксуйте все в письмовому вигляді. Я свого часу подав заяву на ім'я директора з вимогою надати обґрунтування штрафу — вони злякались і повернули. Бо розуміють що далі — інспекція.
-
У мене в кур'єрці те саме по факту, тільки замість тахографа — GPS трекер в додатку. Стою чекаю клієнта 40 хвилин — «доставка прострочена», штраф. Короче алгоритм завжди проти тебе, живого менеджера нема, писати нікуди. Твій тахограф хоча б реальний прилад, а не додаток який лагає. ТРИМАЙСЯ хоч за нього.
-
Іхор — дякую за статті, записав. Тільки ти думаєш вони злякаються Держпраці? Я бачив як перевірка приїхала на сусідню базу — попили чаю і поїхали. Все одно спробую, куди діватись... Пробстіку — ти кажеш «сам винен підписав». Ну так підписав, а ти б не підписав? Або не їсти? Легко говорити коли не треба платити за солярку і кредит на машину.
-
Ще лайфхак від механіків — деякі хлопці роблять скріншот тахографа прямо на місці, поки стоять. Тобто фоткають дисплей із датою-часом на тлі воріт заводу. Це вже не «їхня інтерпретація» — це твоя фотка. Плюс якщо є рєгістратор в кабіні — він теж пише координати і час. Дрібниця, але в суді або інспекції — вже щось.
-
Dalnoboy_61, розумію скептицизм — і частково він виправданий. Але є нюанс: Держпраці зараз працює в режимі онлайн-скарг, і перевірки по транспортних підприємствах дійсно бувають результативними, особливо якщо є конкретні суми і документи. Навіть якщо ефект буде не миттєвий — фіксований факт звернення захищає вас від можливого звільнення «за статтею» у відповідь. Це теж важливо. Максе, чудова практична порада про фото дисплею — саме так і треба.
-
Dalnoboy, я не кажу що ти дурень — кажу що система така. І так — я б теж підписав, бо куди дінешся. Просто наступного разу — перед підписом хоч питай: «покажіть положення про штрафи, покажіть порядок фіксації простоїв». Якщо кажуть «та не паризь» — це вже сигнал. Але ти правий в одному — Держпраці часто просто імітація. Хоча зараз, кажуть, трохи зуби виросли. Може й спрацює. Я б все одно паралельно шукав іншу контору — таке «керівництво» не змінюється, вони вже знають що ти промовчиш.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін