Касирку штрафують за недостачу, якої вона не робила — захищаю своїх дівчат
-
Дітки, пишу бо вже сил немає мовчати... Я касир в мережевому супермаркеті «Гранд-маркет» вже восьмий рік, все норм було, але от вже другий місяць у нас з каси стягують недостачі — і не маленькі, по 200-400 грн з кожної... А дівчата мої — Наталка, Оленка, Марійка — вони чесні, я їх знаю як облупленних, з нами ще три тижні тому підписали якийсь «договір про колективну матеріальну відповідальність» і тепер кажуть шо ми всі разом відповідаємо за касу... Я питаю бухгалтера — каже підписали самі значить все по закону... Але ж там є відеоспостереження, є журнали, є система — де доказ шо саме ми?? Начальник каже «а кому ж ще, не мені ж»... Оце й весь суд... Наталка вже плаче кожен день, у неї дитина мала, вона не може собі дозволити 400 грн просто так віддати... Хтось стикався з таким? Чи то взагалі законно — вішати на всіх без розбору?
-
Тетяно, зрозумів вашу ситуацію. Давайте розкладемо по поличках, бо тут є кілька важливих нюансів. По-перше, колективна (бригадна) матеріальна відповідальність — вона дійсно передбачена Кодексом законів про працю України, стаття 135-3. Але! Є чіткі умови: договір має бути укладений добровільно, кожен підписант мусить мати можливість ознайомитись з умовами, і — найголовніше — роботодавець зобов'язаний довести факт нестачі та її розмір. Просто «бо кому ж ще» — це не доказ, це розмова ні про що. По-друге, розмір утримань з зарплати обмежений: за статтею 128 КЗпП — не більше 20% від нарахованої зарплати, а у виняткових випадках — 50%. Якщо у вас вираховують більше — це пряме порушення. Рекомендую: 1) Зробіть письмовий запит керівнику — попросіть надати акт інвентаризації та розрахунок суми відшкодування на кожну особу. 2) Зверніться до Держпраці (онлайн на dsp.gov.ua або до регіонального відділу). 3) Збирайте все — копії розрахункових листків, скріншоти, повідомлення. Мовчання тут — найгірша стратегія.
-
Ой, Тетяно, читаю і серце болить... У мене теж було таке на попередній роботі, ну не касою, але прибирала я в одному офісному центрі — «Бізнес-плаза» там якась була... І от зникла одного разу кавомашина з поверху, і давай на мене — ти ж прибирала, ти ж ключі мала... Я три місяці доводила що не брала, поки охоронець на камерах не знайшов шо то менеджер сам виніс... А мені ті три місяці — нерви, сльози, ночі не спала... Система така, дітки, завжди знайдуть крайнього хто тихіше кричить... Ваші дівчата молодці що хоч між собою тримаються, бо одній взагалі жах би був... Держіться
-
Щитай так: якщо підписали колективний договір МВ — то юридично вони вас «накрили». Але! Я як бухгалтер вам скажу — по-любому має бути акт інвентаризаційної комісії, і в ньому мають бути підписи ВСІХ членів комісії включно з матвідповідальними особами. Якщо вас до інвентаризації не допускали, якщо акту ви не бачили — це вже порушення. Вообщем, вимагайте документи. Ще момент: сума утримань за місяць не може перевищувати середньомісячного заробітку кожної окремої особи — це принцип обмеженої матвідповідальності. Повна матвідповідальність — вона є, але підстави для неї чітко прописані в законі, і «колективна» не означає «безмежна». Я вам кажу як людина яка 22 роки в бухгалтерії: якщо начальник не може показати акт — він блефує. Я б на вашому місці написала письмову заяву на ім'я директора з вимогою надати документи протягом 5 робочих днів. Нема відповіді — Держпраці.
-
Шановна Тетяно, тут народна мудрість каже: «Де немає порядку в документах — там немає порядку взагалі». Я сорок років у торгівлі, починав ще за союзу на ринку, потім кіоск тримав, а тепер дивлюся на те що відбувається і лише хрестюся. Колективна відповідальність — то річ серйозна, але вона не означає що можна брати зі всіх порівну без жодних підстав. Пам'ятаю у дев'яностих один мій знайомий тримав продуктовий — так він теж на продавців вішав усе підряд. Скінчилося тим що всі пішли, і він залишився сам з порожнім прилавком. Роботодавці часом забувають просту річ: без чесних і спокійних працівників немає торгівлі. Раджу вам, Тетяно, не піднімати голос, а говорити тихо і з папером у руках. Паперу бояться більше ніж крику.
-
O matko... Читаю і згадую як я ще в Тернополі працювала касиром в «Сільпо» — ну то все одно що ваш «Гранд-маркет», різниця тільки в назві. Точно таке саме! Колективна відповідальність, недостача, «а хто ж іще». Я тоді плюнула і поїхала сюди, до Польщі. Тут теж не рай, але хоч Państwowa Inspekcja Pracy — трудова інспекція — реально приїжджає і штрафує роботодавця, а не працівника. Але застерігаю — не ідіть через агенцію, бо агенції тут такі є що й у Польщі вас обдеруть... Тетяно, ваші дівчата молодці що не мовчать. У нас тоді мовчали — і нічого не змінилося. Dziewczyny, trzymajcie się razem, бо поодинці вас рознесуть.
-
Дякую Ігорю за чіткий юридичний розбір — це саме те, що потрібно в такій ситуації. Хочу додати від себе як людина, яка щодня має справу з молодими людьми і вчить їх відстоювати свою позицію. Тетяно, ви зробили дуже важливу річ — ви написали публічно. Це вже перший крок до захисту. Але слова на форумі — це тільки початок. Зараз вам потрібна письмова фіксація кожного кроку: отримали розрахунковий листок — зробіть копію і підпишіть дату. Вас не допустили до інвентаризації — напишіть про це в заяві. Вам відмовили в документах — зафіксуйте відмову письмово або при свідках. Ще один момент, про який мало хто думає: Наталка та інші дівчата можуть звернутися до профспілки — навіть якщо вони не члени, первинна консультація безкоштовна. Якщо профспілки немає — є Центр безоплатної правової допомоги, він є в кожному районі. Не потрібно платити адвокату, щоб захистити свої права. Тримайтеся разом і документуйте все — це ваша найсильніша зброя.
-
Дітки, дякую всім хто відписав... Я навіть не думала шо стільки людей відгукнеться... Значить не одна я така... Ігорю — я записала про статті, завтра піду до директора і попрошу акт інвентаризації письмово, Наталка піде зі мною щоб не одній... Бухгалтерці — правда ваша, мене до жодної інвентаризації ніхто ніколи не запрошував, ото й дивно... Оксано — про центр правової допомоги не знала, дякую, запишу адресу... Людмилі — ой боже, і кавомашину ще на вас повісили, та це взагалі жах... А Марині з Польщі — дочка моя теж думає їхати, але я кажу тримайся поки є сили... Загалом — будемо боротись тихо але з паперами в руках, як Денис Іванович правильно сказав... Дай Боже всім терпіння і справедливих начальників... таких мабуть уже й не виробляють...
-
Тетяно, ще один момент який я забула написати — вообщем, якщо директор відмовиться надати документи або почне тягнути — не чекайте місяць. Одразу пишіть скаргу в Держпраці. Вони зобов'язані провести перевірку протягом 10 робочих днів, і при цьому роботодавець не має права вас звільнити за те що поскаржились — стаття 212 КЗпП, заборона переслідування. Щитай, у вас є захист навіть від помсти. Ще порада суто практична: не підписуйте нічого нового без читання. Іноді приносять якийсь додаток до договору — «просто для порядку» — а там розширення відповідальності. Підписали — і привіт. Я таке бачила сто разів. По-любому краще зайвий раз запитати ніж потім жаліти.
-
Тетяно, рада чути що ви не здаєтесь. Правильно робите що ідете вдвох з Наталкою — свідок завжди потрібен. І ще одне хочу сказати напослідок: якщо директор раптом стане «дуже добрим» і запропонує вирішити все мирно без паперів — не погоджуйтесь на словесні обіцянки. Тільки письмово, тільки з підписом і датою. Усне слово — як дим на вітрі. Бажаю вам і вашим дівчатам справедливості.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login