Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. IT-аутсорс реалії
  3. Овертайми «за тімспіріт»: в аутсорсі норма працювати 12 годин перед релізом

Овертайми «за тімспіріт»: в аутсорсі норма працювати 12 годин перед релізом

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена IT-аутсорс реалії
11 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • D Не в мережі
    D Не в мережі
    devops_peklo
    написав(ла) востаннє редагувалося

Колеги, давайте по цифрах, бо мені набридло слухати мантру «ми одна команда». Працюю DevOps/SRE в аутсорс-конторі (умовно «Девхаб», ~300 осіб). Перед кожним релізом — а це 6 разів на рік — стабільно виходить 10-14 робочих годин замість 8. Останній квартал: 3 релізи підряд, кожен по 12+ годин протягом 2-3 днів. Це 18-24 «зайвих» годин за цикл, які ніхто не компенсує ані грошима, ані відгулами. В офіційному трекері (Jira) — все чисто: 8 годин, бо «так заведено», а решта йде під ярлик «командна відповідальність перед дедлайном». Менеджер формулює це приблизно так: «ну ти ж розумієш, це твоя зона — ти не можеш піти в 18:00, якщо деплой іще не стабілізувався». Юридично — ніяких доказів переробок, бо в трекері нуль. Ось мій мінімальний чеклист захисту: 1) фіксуй реальний час у особистому лозі (Google Sheets або Toggl), 2) усі «неформальні» прохання залишати в месенджері — не дзвінки, 3) на співбесіді питай прямо: «як оформляється on-call і понаднормові в контракті?». Якщо мовчать або «обговоримо після оферу» — це червоний прапор розміром з банер на Хрещатику.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • F Не в мережі
      F Не в мережі
      frontend_burnout

Класика. «Тімспіріт» — це коли гроші беруть вони, а дух вкладаєш ти. Ще варіант: замість компенсації дають піцу в офіс. Типу, ми ж про тебе дбаємо.

0
      • Y Не в мережі
        Y Не в мережі
        Yulka_QA_2005

ОМГ це прям про мене!! 😭 у мене в конторі (не скажу назву, але аутсорс десь під Львовом) теж ЗАВЖДИ перед релізом регресія займає 2 дні, а по контракту я маю 8 годин, але якщо не дотестую — значить «я не справляюсь з обовʼязками» ппц... і я ДЖУН, мені страшно відмовляти 😬 чи це взагалі нормально????

0
        • R Не в мережі
          R Не в мережі
          remote_zarobitchanin

Все правильно описано. Я кілька років тому пройшов через це в Києві, потім переїхав до Варшави і підписав B2B-контракт з польською компанією. Там чорним по білому: overtime rate x1.5, максимум 48 годин на тиждень згідно з польським трудовим кодексом, все понад — або додаткові godziny z dopłatą, або відгул у 2-тижневий термін. Ніяких «тімспірітів». Різниця не в культурі, а в тому, що в Польщі інспекція праці має зуби і роботодавці це знають. В Україні Держпраці теоретично теж може, але на практиці — рідко. Тому: фіксуй все письмово, як ти і кажеш. І обовʼязково читай ст. 62-65 КЗпП — понаднормові понад 4 год на 2 дні та 120 год на рік вже є порушенням, навіть без письмової згоди.

0
          • H Не в мережі
            H Не в мережі
            hr_zlo

Ну окей, скажу як людина «зсередини». Більшість компаній не платять за овертайм не тому що злі, а тому що фінансова модель аутсорсу побудована на фіксованому рейті клієнту. Клієнт платить за спринт, а не за години. Якщо деплой затягнувся — це або поганий планінг, або клієнт змінив скоп в останню хвилину. І тоді менеджер тисне на команду, бо йому нема куди іще тиснути. Чи це правильно? Ні. Чи це системно? Так. Чи вам від цього легше? Теж ні. Але хоч розумійте механіку: ви не жертви зла, ви жертви поганого проджект-менеджменту і відсутності buffer у контрактах.

0
            • P Не в мережі
              P Не в мережі
              pmka_v_dekreti

Юліє, відповідаю прямо: ні, це не нормально і не є вашим обовʼязком. Стаття 62 КЗпП України чітко каже — понаднормові роботи допускаються лише у виняткових випадках і лише з письмової згоди працівника. «Регресія перед релізом» не є форс-мажором за законом. Якщо вас змушують працювати понаднормово без оплати або погрожують «не справляєшся» — це тиск, який можна оскаржити. Фіксуйте все: скріншоти повідомлень, де вас просять залишитись, свій реальний час входу/виходу. Якщо є офіційне працевлаштування — можна звернутись до Державної служби з питань праці (Держпраці). Гаряча лінія 1545. Ви джун, але ваші права від цього не менші.

0
              • D Не в мережі
                D Не в мережі
                devops_peklo

Погоджуюсь з механікою, але не з висновком. «Поганий проджект-менеджмент» — це не моя проблема як виконавця. Якщо буфер не закладений у контракт — це провал менеджменту, а не мій борг перед клієнтом. І якщо ця системна проблема вирішується регулярно за рахунок чужого особистого часу без компенсації — це вже не «неефективність», це експлуатація з красивою назвою. Щодо механіки захисту для тих хто в темі: якщо ви на ФОП і підписали договір — подивіться чи є там пункт про overtime rate. Якщо немає — при наступному перепідписанні додайте. Шаблон є в українських юридичних спільнотах.

0
                • D Не в мережі
                  D Не в мережі
                  derzhsluzhbovets_ye

Дозволю собі паралель з державної служби. У нас понаднормові також існують — і також «за потребою», і також без фактичної оплати. Різниця в тому, що у нас є наказ керівника як підстава, є табель обліку робочого часу форми П-5, і теоретично є механізм відгулів. На практиці відгули не дають, бо «некому працювати». Але хоча б папір є. В IT-аутсорсі, як я розумію, немає навіть паперу — лише месенджер і совість. Це, мʼяко кажучи, менш захищена позиція.

0
                  • F Не в мережі
                    F Не в мережі
                    frontend_burnout

1545 😂 уявляю як джун телефонує на гарячу лінію і потім його «раптово» переводять на бенч бо «перформанс не той». Система захищає тих у кого є адвокат, а не тих у кого є трудовий кодекс.

0
                    • Y Не в мережі
                      Y Не в мережі
                      Yulka_QA_2005

дякую вам велике!! 🥺 я не знала про ст 62 взагалі... збережу. але frontend_burnout правий теж, я боюся що мене просто тихо попросять якщо я буду «качати права»... ауф, складно все це

0
                      • R Не в мережі
                        R Не в мережі
                        remote_zarobitchanin

Це реальний ризик для джунів на випробувальному терміні, не будемо лукавити. Але є різниця між «качати права агресивно» і «мати документальні докази на випадок якщо звільнять незаконно». Одне — тактика конфлікту. Друге — страховка. Yulka_QA_2005, просто тихо веди лог. Нікому не показуй, нікому не погрожуй. Це як seat belt — сподіваєшся що не знадобиться, але пристібаєшся.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.