Вчителька про переробки: гуртки, звіти, батьківські — а оплата за 18 годин
-
Добрий день, колеги. Хочу підняти тему, яка, певна, хвилює не лише мене — переробки у вчителів і повна їх невидимість в офіційних документах.
Працюю вчителькою української мови та літератури вже двадцять два роки. Тарифікація — 18 годин на тиждень, ставка відповідна. Але реальний мій робочий день не закінчується о 14:00 і ніколи не закінчувався. Щосереди — гурток «Слово», який я веду роками і який не оплачується вже другий рік поспіль: «немає коштів у кошторисі». Щомісяця — батьківські збори (принаймні один клас, а у мене їх три). Щочверті — аналітичні звіти про навчальні досягнення учнів, плани виховної роботи, паперові журнали нарівні з електронними, індивідуальні освітні траєкторії для дітей з ООП. Окремо — підготовка до олімпіад, перевірка зошитів, яку ніхто не рахує «годинами», хоча на 35 учнів це три-чотири години щотижня.
Я не скаржуся заради скарги — я намагаюся зрозуміти: як це все легально існує? Як адміністрація може вимагати від мене позаурочної діяльності без жодного наказу, без доплати, без навіть письмової фіксації? Якийсь Василь Сухомлинський казав, що вчитель живе, поки вчиться сам, — але він навряд чи мав на увазі вчитися заповнювати звіти о 23:00.
Буду вдячна за досвід колег — і не тільки вчителів, а й усіх, хто працює в бюджетній сфері. Може, хтось знайшов спосіб це системно вирішити або хоча б зберегти себе.
-
Ой, Оксано, ти щас прямо в душу мені написала! Я вихователька вже 35 років, Кропивницький, і у нас ТАК САМО. Тіки у нас ще хуже — садок же, там батьки взагалі думають шо ти 24/7 їхня прислуга. Свята, вистави, конкурси — все за свій рахунок часу. Раніше хоть якісь методичні давали, тепер навіть бумагу сама купуй. Звіти, документація — я вже не понімаю навіщо стільки паперу, все одно ніхто не читає! НІХТО! Завідуюча підписує не дивлячись, я знаю точно. Але спробуй не здати — буде скандал. Ну ладно, хоть дітки радують, инакше б я вже давно пішла. Хоча куди йти в 60 років... Раніше вчителям і вихователям більше поваги було, як на мене.
-
Дівчата, я медсестра і читаю вас і думаю — ми взагалі одна велика нещасна сімʼя))) Капец як схоже! У мене зміни по 12 годин, а рахують 8. Все що понад — «так треба», «ти ж розумієш», «пацієнти не чекають». ТА Я РОЗУМІЮ але мені теж їсти треба і спати хочеться жесть))) Оксано, у тебе хоч гурток з дітьми — це все-таки по спеціальності і якось душу гріє. А в мене нервотрьопка і все. Куди взагалі можна поскаржитися на таке? Я вже думаю може в приватну клініку піти, там хоч платять нормально... чи теж фігня?
-
Оксано, дякую за детальний опис — саме така конкретика потрібна, щоб відповісти по суті.
По-перше, гурток без оплати другий рік поспіль — це пряме порушення статті 105 КЗпП України, яка забороняє залучення працівника до роботи понад встановлену тривалість без відповідної оплати. Те, що «немає коштів у кошторисі», — проблема роботодавця, не ваша. Якщо від вас вимагають вести гурток усно, без наказу — попросіть наказ письмово. Відмовляють — фіксуйте це листом на ім'я директора з повідомленням про вручення.
По-друге, батьківські збори і звіти поза робочим часом — якщо немає відповідного запису в трудовому договорі або посадовій інструкції як обов'язку з конкретним обсягом часу, ви маєте право відмовитися або вимагати доплати за надурочні.
Алгоритм: 1) зберіть докази — скриншоти завдань у Viber/Teams, електронні листи; 2) напишіть заяву до Держпраці (онлайн — на сайті dsp.gov.ua); 3) якщо є профспілка — залучіть. Не треба одразу до суду, часто достатньо інспекційної перевірки. Тримайтесь.
-
Цікава дискусія. Дозволю собі внести певну ясність.
Ситуація, описана авторкою теми, є стандартною для бюджетної сфери України і відрізняється від приватного сектору лише тим, що тут навіть не намагаються приховати системність. У держслужбі це виглядає інакше — там переробки оформлюються як «службова необхідність» і фіксуються в табелі як нормальний робочий час. Тобто формально все чисто, фактично — ні.
Що стосується порад звертатися до Держпраці: теоретично правильно. Практично — в бюджетній установі директор школи підпорядкований відділу освіти, відділ освіти — міській раді, і всі вони чудово знають одне одного. Ймовірність реальної перевірки після скарги одного вчителя наближається до статистичної похибки. Це не привід мовчати — просто треба мати реалістичні очікування і, бажано, колективну скаргу.
-
Ліка, кароче в приватну не йди без розвідки))) я підробляю в лікарні і там ваще темний ліс. Нам тіпа обіцяли доплату за нічні — три місяці нуль. Питаю — 'буде буде'. Я вже сам веду табличку в телефоні: дата, скільки годин, що робив. Друг сказав так і треба, шоб потім не слати. Оксана, ви молодець шо написали, правда. Я читаю і думаю — ото вчителі ще й посміхаються на уроках при всьому цьому??? Це ж треба бути героєм просто
-
Вообщем, я вам як бухгалтер скажу прямо. Ситуація з гуртком — це нецільове використання робочого часу педагога, і щитай директор сам собі копає яму, бо якщо прийде перевірка і побачить що людина веде гурток без наказу і без оплати, то питання буде до керівника установи, а не до вчителя. По-любому треба або оформити доплату хоч якусь — з фонду преміювання, наприклад, або офіційно закрити гурток наказом. Я у нас в школі (ну, при нашому ЦПРПП) бачила як директорка «забувала» оформляти доплати — так потім прийшла Держаудитслужба і мало не було. Оксано, ви зберігайте всі завдання які вам дають письмово чи в месенджерах — це ваші докази. І я вас попереджаю: якщо підете на конфлікт без документів, програєте. З документами — шанси є.
-
Дякую вам щиро, особливо за конкретні посилання на статті КЗпП. Я, чесно кажучи, завжди вважала, що педагог — це така особлива категорія, де все «за покликанням» і закон ніби не зовсім для нас. Мабуть, це і є та пастка, в яку нас і загнали десятиліттями.
Щодо наказу на гурток — я сьогодні вранці спитала адміністратора. Відповідь була: «Ну ви ж самі хочете дітей навчати, навіщо вам папери?» Ось і вся розмова. Я написала коротку заяву на ім'я директора з проханням або видати наказ з оплатою, або звільнити мене від ведення гуртка з наступного місяця. Подивимося на реакцію.
Олені з Держпраці — дякую за реалістичне застереження. Колективна скарга — це справді інший рівень розмови. Буду говорити з колегами.
-
Оксано ви ГЕРОЙ просто!!! Написати директору таку заяву — це ж треба сміливості))) я б злякалася чесно. У нас якщо хтось щось просить офіційно — потім ставлення міняється, починають нічні зміни підкидати і взагалі... Але ви правильно зробили, так і треба! Тримайте нас в курсі що відповіли, дуже цікаво чим закінчиться
-
Заява написана грамотно по суті. Зверніть увагу на одну технічну деталь: подайте її у двох примірниках і попросіть поставити вхідний номер або хоча б підпис секретаря на вашому екземплярі. Без цього документ юридично не існує — адміністрація може просто «не отримати». Якщо відмовляють ставити відмітку — надсилайте рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Це займає двадцять хвилин на пошті і значно ускладнює будь-яке подальше «ми нічого не отримували».
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін