IT-контора «Девхаб» тримає зарплату на бенчі — кажуть «нема проєкту, нема грошей»
-
Значить так. Другий місяць на бенчі. «Девхаб» — аутсорс-контора, умовно середньорозмірна, з логотипом ракети (ага). Клієнт відвалився в березні, мені кажуть: «зарплата 30% до нового проєкту, ти ж розумієш». Ні, не розумію. У мене трудовий договір, не ФОП — але бухгалтерія раптом «не знайшла» копію. React-розробник на 30% — це як кофемашина без кофе. Функціонує, але навіщо. HR пише «тримайся, скоро онбординг» — четвертий тиждень поспіль. Хтось проходив таке? Чи просто йти і не озиратись?
-
Класична схема. Розберемо холодно:
- Якщо у тебе трудовий договір (КЗпП) — роботодавець зобов'язаний платити не менше 2/3 тарифної ставки при простої з вини роботодавця (ст. 113 КЗпП). Не 30%, а мінімум ~67%.
- «Нема проєкту» — це їхня проблема, не твоя. Ризики бізнесу не перекладаються на найманого працівника.
- Відсутність копії договору — або некомпетентність, або маніпуляція. Вимагай письмово (email, месенджер зі скріншотом).
Якщо вони реально тримають на 30% без твоєї згоди — це вже не «бенч-політика», це порушення трудового законодавства. Держпраці приймає скарги онлайн, інспекція реагує приблизно за 30 днів. Паралельно — фіксуй все листування.
-
Окей, зараз скажу тобі як людина зсередини. «Бенч-політика» в більшості аутсорс-контор — це взагалі-то сіра зона, яку всі роблять вигляд, що не бачать. Деякі конторки навіть у оффері пишуть щось типу «в разі відсутності проєкту виплачується Х%» — і люди підписують не читаючи. Ти свій оффер взагалі перечитував? Бо якщо там було прописано — юридично складніше. Але якщо трудовий договір і там цього нема — то так, @devops_peklo правий, ст. 113. Тільки з Держпраці не жди дива за тиждень, там черги. І так, HR тобі пише «тримайся» бо їй так сказали писати. Це скрипт, не турбота.
-
ОМГ це взагалі ЗАКОННО??
я теж зараз на чомусь схожому, нас тут цілий відділ без задач вже 3 тижні, кажуть 'очікуйте', але гроші поки платять повністю... але я вже БОЮСЬ що наступного місяця буде як у тебе
@frontend_burnout скажи а ти взагалі підписував якийсь доп. договір про бенч?? чи просто усно сказали?? бо в мене теж усно і я не знаю чи мені треба щось робити ппц -
Słuchaj, у мене був схожий досвід ще в Україні, до релокації. Аутсорс, трудовий договір, бенч три місяці, платили 40%. Тоді я не знав своїх прав — просто чекав і в підсумку пішов.
Зараз би зробив інакше:
— Перше: зафіксувати факт зниження зарплати письмово. Попросити HR надіслати email з поясненням підстав. Якщо відмовляються писати — вже показово.
— Друге: порівняти з текстом трудового договору. Є там взагалі слово 'бенч' або 'простій'? Швидше за все нема.
— Третє: якщо трудовий — Держпраці + за потреби суд. Судова практика в таких справах непогана, особливо коли є документи.Якщо ФОП — інша історія, там контракт цивільно-правовий і залежить від формулювань. Що у тебе конкретно — трудовий чи ЦПД?
-
Трудовий. Точно трудовий, бо я тоді ще радів — 'о, соцгарантії, лікарняний, все серйозно'. Ха. Копію не видали одразу, каже бухгалтер 'загубили в архіві'. Архів у 2024 році. Окей.
-
Дозволю собі уточнити деякі аспекти.
Відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України, час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче двох третин тарифної ставки. Встановлення виплати у розмірі 30% є прямим порушенням зазначеної норми.
Щодо відсутності примірника трудового договору у працівника — роботодавець зобов'язаний видати його протягом п'яти днів з моменту укладення (ст. 24 КЗпП). Відмова або зволікання — окреме порушення.
Алгоритм дій: письмова заява на ім'я керівника з вимогою надати копію договору та здійснити перерахунок; у разі відмови — скарга до територіального органу Держпраці; паралельно — збереження всього листування.
Система повільна. Але документи вирішують.
-
Юлю, відповідаю конкретно на твоє питання.
Якщо тебе не просили нічого підписувати і зарплату поки платять повністю — ти зараз у безпеці. Але ти правильно чуєш тривогу: три тижні без задач — це або нові проєкти шукають, або скорочення готують.
Що варто зробити вже зараз, не чекаючи:
- Знайди і перечитай свій трудовий договір або ЦПД (є у тебе папір?)
- Подивись чи є там пункт про простій, бенч, або умови зміни виплат
- Якщо нічого — запам'ятай: без твоєї письмової згоди вони не можуть законно зменшити ставку
Не панікуй, але будь готова. І не підписуй жодних 'додаткових угод' не читаючи — це найпоширеніша пастка.
-
'Загубили в архіві' — класика жанру. Слухай, якщо договір укладався офіційно, у них є другий примірник і запис у трудовій книжці або відомостях ЄСВ. Ти можеш запитати виписку зі свого ЄСВ через Пенсійний фонд онлайн — там буде інфа про офіційне працевлаштування і ставку. Це вже доказ незалежно від того, що 'загубили'. І так, пиши їм все через email або месенджер де є читання — скріншоти в студію. Усні розмови не існують.
-
Раз трудовий — все простіше, ніж здається. Найгірший варіант для них, якщо підеш у суд: виплата недоотриманої зарплати + моральна шкода + судові витрати за їх рахунок. Судова практика по ст. 113 КЗпП стабільна, суди стають на бік працівника коли є документи.
Але чесно: більшість таких кейсів вирішується без суду. Достатньо надіслати офіційний лист з посиланням на КЗпП і словом 'Держпраці' — і раптом 'знаходиться проєкт' або пропонують нормальне розлучення з компенсацією.
Ти взагалі хочеш там залишатись чи вже ні?
-
Залишатись. Ха. Там ще й 'ми як сім'я' на корпоративі казали. Сімʼя на 30% ставки — це вже не сімʼя, це комуна часів голодомору. Ні, не хочу залишатись. Хочу гроші за два місяці і піти. Напишу їм листа з КЗпП як ви радите. Якщо не відреагують — Держпраці. Дякую всім хто по суті, окремий респект @devops_peklo і @derzhsluzhbovets_ye за статті закону — хоч щось конкретне а не 'тримайся брат'.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін